Δικαστική κρίση ξέσπασε χτες Τετάρτη στον Λίβανο, όταν ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου, Ghassan Oweidat, αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους όλους τους συλληφθέντες στην υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020.

Προηγουμένως ο δικαστικός ανακριτής της υπόθεσης, Tariq Al-Bitar, ανακοίνωσε την επανάληψη των ερευνών του, σχεδόν 13 μήνες μετά την αναστολή τους.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε ότι οι διχασμοί στο δικαστικό σώμα προμηνύουν “σοβαρές επιπτώσεις” εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν εργαστούν για να επιλύσουν αυτό το δίλημμα με σύνεση, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δικαστικό αξιωματούχο, ανέφερε ότι ο Oweidat μήνυσε επίσης τον δικαστικό ανακριτή για «εξέγερση κατά του δικαστικού σώματος και σφετερισμό της εξουσίας», υποδεικνύοντας ότι ο Al-Bitar δεν έπρεπε να συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση αυτή την εβδομάδα.

Με βάση υπόμνημα που εξέδωσε ο Oweidat- αποφάσισε «να απελευθερώσει όλους ανεξαιρέτως τους συλληφθέντες στην υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού , απαγόρευση ταξιδιού και να τους θέσει στη διάθεση του Δικαστικού Συμβουλίου».

Ο ανακριτής Al-Bitar αρνήθηκε να παραιτηθεί από την έρευνα για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020,μετά τη δίωξη εναντίον του, θεωρώντας την απόφαση του Oweidat «πραξικόπημα κατά του νόμου».

Η απόφαση του εισαγγελέα ήρθε αφού ο δικαστικός ανακριτής αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους μόνο 5 από τους συλληφθέντες για την υπόθεση και αφού απήγγειλε κατηγορίες στον εισαγγελέα Oweidat και σε άλλους 3 δικαστές σε σχέση με την τραγική έκρηξη που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τον Αύγουστο 2020.

Δύο δικαστικές πηγές δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters ότι οι κατηγορίες εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και των τριών δικαστών δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Το ιστορικό των δικαστικών εξελίξεων

Ο ανακριτής σχεδίαζε να ανακρίνει τον Oweidat τον Φεβρουάριο του 2022 και προγραμμάτισε συνεδριάσεις ανάκρισης για τους κατηγορούμενους αξιωματούχους στην υπόθεση του λιμανιού της Βηρυτού τον επόμενο μήνα.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Al-Bitar απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 8 Λιβανέζων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Γενικής Ασφάλειας, Abbas Ibrahim, και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, Tony Saliba. Διέταξε επίσης την απελευθέρωση των Ahmed Al-Rajab (Σύρος), Salim Shibli (εργολάβος), Michel Nahoul (διαχειριστής έργου) στο λιμάνι και Shafiq Marei (Διευθυντής Τελωνείων) και Sami Hussein (πρώην Διευθυντής Επιχειρήσεων) στο λιμάνι χωρίς εγγύηση και απαγόρευση ταξιδιού.

Την περασμένη Τρίτη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον προτρέπει τις αρχές της Βηρυτού να ολοκληρώσουν μια άμεση και διαφανή έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι.

Η έρευνα για την έκρηξη, που σκότωσε 220 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, έχει σταματήσει λόγω της πολιτικής αντίστασης ορισμένων κομμάτων και των νομικών υποθέσεων κατά του Al-Bitar.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, εκατοντάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου που εκφορτώθηκαν στο λιμάνι προκάλεσαν την έκρηξη, η οποία είναι από τις πιο ισχυρές μη πυρηνικές εκρήξεις που έχει δει ο κόσμος.

Η έρευνα για την υπόθεση σταμάτησε στις αρχές του 2022 λόγω της αποχώρησης των δικαστών από ένα δικαστήριο που πρέπει να εκδικάσει πολλές καταγγελίες κατά του Al-Bitar. Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από αξιωματούχους τους οποίους προσπάθησε να ανακρίνει, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την έρευνα.

Ο Al-Bitar προσπάθησε να ανακρίνει ορισμένους ανώτερους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κοινοβουλίου Nabih Berri (αρχηγού του κινήματος Amal) και του Hassan Diab, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Ali Hassan Khalil και Ghazi Zuaiter, αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία, λέγοντας ότι ο Al-Bitar δεν είχε την εξουσία να τους ανακρίνει δεδομένης της ασυλίας τους. Η Χεζμπολάχ αντιτάχθηκε επίσης στο έργο του, Al-Bitar ο οποίος προσπαθούσε να ανακρίνει έναν αριθμό συμμάχων της Χεζμπολάχ.55