Ο Θόδωρος Λιβάνιος μιλώντας από το  βήμα της Βουλής, τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης ενός ικανού πλαισίου να στηρίξει τις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, αλλά και τη δημιουργία κανόνων στο υλικό που διακινείται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, .

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ενημέρωσε τη Βουλή για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά στα ΜΜΕ και το νέο πλαίσιο που αυτό εισάγει. Όπως είπε, τα ΜΜΕ αλλάζουν με τρόπο που δυσκολεύει την πολιτεία να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

«Έχει αλλάξει ακόμα και η εκλογική συμπεριφορά με τα social media. Πολλοί από τους γραφικούς του καφενείου βρήκαν κοινό να ακουστούν! Τίθενται σοβαρά ερωτήματα λειτουργίας της δημοκρατίας», είπε.
Ο υπουργός ενημέρωσε ακόμα τη Βουλή πως θα καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση που θα ορίζει τον Ιούνιο του 2023 ως καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να ρυθμιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας. «Δεν μπορεί να βρίσκονται συνέχεια σε γκρίζα ζώνη», εξήγησε.

«Οπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι, θα στηριχθούν και τα ΜΜΕ»

Αναφερόμενος στο νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, εκτίμησε πως η σκοπιμότητά του ήταν να κερδίσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, σημειώνοντας πως επί της παρούσας κυβέρνησης: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας στηρίχθηκαν επιχειρήσεις και ιδιώτες. Και ναι, όπως στηρίχθηκαν όλοι οι κλάδοι, θα στηριχθούν και τα ΜΜΕ που προσφέρουν θέσεις εργασίας».

Μιλώντας για την ΕΡΤ, χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται μέσω της ανάδειξης μιας νέας στρατηγικής και της στήριξης των ελληνικών παραγωγών. «Στο πλαίσιο αυτό και μέσα στη λογική του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος πρέπει να υπάρχει ευελιξία για τις αμοιβές στην ιεραρχία της ΕΡΤ. Κεντρικός παρουσιαστής με 1.100 ευρώ τον μήνα δεν μπορεί να βρεθεί», πρόσθεσε.

«Οταν κάνει παρεμβάσεις η πρώτη φορά Αριστερά είναι σωστή πολιτική, αλλά οι υπόλοιποι ελέγχουμε τα κανάλια»
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Λιβάνιος υπενθύμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές μείωσε τον φόρο της διαφήμισης. «Όταν κάνει παρεμβάσεις η πρώτη φορά Αριστερά είναι σωστή πολιτική, αλλά οι υπόλοιποι ελέγχουμε τα κανάλια», σημείωσε με νόημα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με το ΕΣΡ, να το ενισχύσουμε»
Αναφορικά με το ΕΣΡ, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι οποιοδήποτε λογικό αίτημα της Αρχής για προσωπικό και εξοπλισμό να το ικανοποιήσει. «Πρέπει να έχει δυναμικό και εξοπλισμό, να επιβάλει εγκαίρως τις κυρώσεις, γιατί τότε έχει νόημα. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με το ΕΣΡ, να το ενισχύσουμε! Να δούμε χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Ο διάλογος είναι πολύ χρήσιμος, γιατί ο τομέας ΜΜΕ έχει πολλές προκλήσεις! Τα πνευματικά δικαιώματα, τη λειτουργία των ραδιοφώνων, τις τεχνολογικές εξελίξεις και πρέπει να είμαστε πολύ γρήγοροι! Πρέπει να λύσουμε τις προκλήσεις! Οι ξεκάθαροι κανόνες και εφαρμογή τους κάνουν καλό στη δημοκρατία. Τα μέσα δεν είναι το κακό της δημοκρατίας, αλλά η πηγή της».

Από την πλευρά τους πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξιφούλκησαν κατά του νομοσχεδίου, ασκώντας δριμύτατη κριτική για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ.