Λίφτινγκ και στις 120 δόσεις στα Ταµεία έρχεται µε το διυπουργικό πολυνοµοσχέδιο που αναµένεται τα επόµενα 24ωρα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριµένα, στο νοµοσχέδιο που έρχεται µε ρυθµίσεις για την κυβερνησιµότητα των δήµων αλλά και µε την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήµια αναµένεται, όπως αναφέρει το Εθνος, να συµπεριληφθεί διάταξη µε την οποία το επιτόκιο των δόσεων θα πέφτει από το 5% στο 3% και για τη ρύθµιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταµεία, όπως έγινε για τη ρύθµιση οφειλών προς την Εφορία.

Στο ίδιο νοµοσχέδιο θα συµπεριληφθεί άλλωστε, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, και διάταξη η οποία θα είναι το πρώτο βήµα προς την ψηφιακή σύνταξη και θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε προαναγγείλει τις θετικές παρεµβάσεις στη ρύθµιση των 120 δόσεων, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «τελευταία ευκαιρία», καλώντας όλους τους οφειλέτες να ενταχθούν σε αυτήν.

«Οι ρυθµίσεις θα βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά λέµε ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθµιση. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνει το ελληνικό κράτος για συµµόρφωση» είχε αναφέρει ο κ. Βρούτσης. Τη διάταξη για τη µείωση του επιτοκίου στο 3% και για τη ρύθµιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, µιλώντας στην Επιτροπή Οικονοµικών της Βουλής.

Αναλυτικά, µε το προωθούµενο πολυνοµοσχέδιο αναµένεται, σύμφωνα με το Εθνος, να πέσει το επιτόκιο των δόσεων προς τα Ταµεία από τις πέντε εκατοστιαίες µονάδες στις τρεις, όπως συνέβη και για τη ρύθµιση χρεών προς τη φορολογική διοίκηση. Σήµερα προβλέπεται πως η βασική οφειλή που υπάγεται σε ρύθµιση, όπως προκύπτει µετά τον επανυπολογισµό, κεφαλαιοποιείται την ηµεροµηνία υπαγωγής και επιβαρύνεται µε τόκο που υπολογίζεται µε βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηµατοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων µονάδων, ετησίως υπολογισµένο. Η µείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε αξιοσηµείωτη ελάφρυνση, η οποία, σύµφωνα µε τους ειδικούς, φέρεται να αγγίζει έως και τις 8 ποσοστιαίες µονάδες για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της 10ετίας (δηλαδή τις 120 δόσεις).

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιµούν πως στην πλήρη ανάπτυξη του σχήµατος, δηλαδή στο πλήρες πακέτο των 120 δόσεων, η βασική οφειλή όπως προέκυπτε τη στιγµή της ρύθµισης -είτε µε επανυπολογισµό είτε χωρίς επανυπολογισµό, και µετά τα προβλεπόµενα «κουρέµατα» στις προσαυξήσεις- επιβαρυνόταν εντέλει, δηλαδή στο τέλος της 10ετίας, µε 26% από το επιτόκιο το οποίο υπολογίζεται ετησίως. Η πτώση του επιτοκίου στο 3%, λένε οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, φαίνεται πως ρίχνει τη συνολική επιβάρυνση κοντά στο 18% επί της βασικής οφειλής που υπάγεται σε ρύθµιση, πάντα στο πλήρες σχήµα των 120 δόσεων και στο τέλος της 10ετίας για όσους επιλέξουν τον µέγιστο αριθµό δόσεων.

Οσον αφορά στο ελάχιστο ποσό δόσης, κατά πληροφορίες δεν αναμένεται αλλαγή. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ελάχιστη δόση είναι στα 50 ευρώ τον μήνα για τους εργοδότες οι οποίοι οφείλουν εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ για τους εργαζομένους τους. Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν 50% «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων αν μπουν σε ρύθμιση με δόσεις (έως 120) και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων αν καταβάλουν εφάπαξ τη βασική οφειλή. Επίσης 50 ευρώ είναι η ελάχιστη δόση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που οφείλουν ατομικές εισφορές.

Οι τελευταίοι εντάσσονται στον επανυπολογισμό μέσω του οποίου «κουρεύεται» η βασική τους οφειλή ως και πάνω από 50%, ενώ δικαιούνται και οριζόντιο «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις. Αντίθετα, για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ η ελάχιστη δόση είναι στα 30 ευρώ. Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, αλλά επωφελούνται από 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.