Για την κατάσταση που εχει διαμορφωθεί στη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό της προηγούμενης Παρασκευής μίλησε στην ΕΡΤ από το νησί όπου και βρίσκεται, ο Ευθύμιος Λέκκας πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας.

Όπως είπε, «ήδη κλιμάκια του ΟΑΣΠ ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στο κεφάλαιο του σεισμού, πως πρέπει να συμπεριφέρονται και πως θα μεταφέρουν αυτή τη γνώση στους μαθητές και ακολούθως πως θα πρέπει να αντιδρούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Οι κατευθύνσεις που δώσαμε ήταν πως να διαχειριστούμε το σεισμό, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες της πανδημίας και όχι μόνο, γιατί η Σάμος βιώνει πολλαπλές κρίσεις».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και έχουμε συντάξει μνημόνια για το πως αντιμετωπίζουμε σεισμό μέσα σε πανδημία, θέλει προσοχή και ειδικές γνώσεις. Μετά το σεισμό η Σάμος «ανέβηκε», είδαμε για παράδειγμα την ανύψωση βράχων με πεταλίδες που ήταν μέσα στη θάλασσα να βρίσκονται πιο ψηλά και με τις πεταλίδες εκτός του νερού και το αποτύπωμα της στάθμης της θάλασσας στο βράχο. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται και με κατολισθήσεις και με άλλα φαινόμενα».

Διαπιστώσαμε ότι το Βαθύ της Σάμου μετατοπίστηκε κατά 6,5 εκατοστά ανύψωση εδάφους κατά 2,5 εκατοστά, στην Τουρκία σημειώθηκε βύθιση, γι’ αυτό και πέρα και από άλλους παράγοντες, όπως την εκεί αντισεισμική προστασία, είχαμε αυτές τις συνέπειες.

Η Ικαρία έχει μείνει στη θέση της, ενώ η Χίος ίσως να έχει μία μικρή καταβύθιση που θα διαπιστωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τη μελέτη των στοιχείων, είπε ο καθηγητής.

Επίσης ο Ευθύμιος Λέκκας υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχε γίνει μεγάλη άσκηση αντισεισμικής προστασίας στη Σάμο, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις οικημάτων με ιστορική σημασία, όπου θα εξεταστεί το αν θα είναι εφικτό να διασωθούν.

Πηγή: ΕΡΤ