Ο βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», τόνισε ότι «υπηρετούμε την εθνική μας υποχρέωση για αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να ξεχνάμε μία ακόμα θεσμική μας υποχρέωση. Την πλήρη και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που σημαίνει δουλειές, εργασιακή ασφάλεια και απόκτηση τεχνογνωσίας από το προσωπικό».

Ο κ. Λαζαρίδης υπενθύμισε περιπτώσεις κατά το παρελθόν διασπάθισης δημοσίου χρήματος με μίζες και υπερκοστολογήσεις πολεμικών υλικών, όπως τεκμηριώθηκαν και από δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο, όπως είπε, «στην παρούσα φάση δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδράνειας. Αλλά εδώ υπάρχει μία διαφορά. Η διαφορά είναι ότι σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας το κάνει αυτό τηρώντας σε απόλυτο βαθμό και την αρχή της διαφάνειας αλλά, ταυτόχρονα, και την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Παράλληλα, περιέγραψε τα σημαντικά και επείγοντα θέματα που ρυθμίζονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, στην έγκριση τριών σχεδίων για την υποστήριξη των MIRAGE 2000/-5, στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος των Επιπλέον Υλικών για την αναβάθμιση των υποβρυχίων τύπου «209», καθώς και σε επείγουσες ρυθμίσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη διευκόλυνση λειτουργίας συγκεκριμένων φορέων.

Υπογράμμισε την «εξονυχιστική μελέτη και ενδελεχή συζήτηση» που πραγματοποιήθηκε και την εξάντληση όλων των διαθέσιμων κοινοβουλευτικών εργαλείων ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά στη διαδικασία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής και της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Τόνισε δε την ανάγκη ενότητας μεταξύ των κομμάτων. «Διαχρονικά, οι πολιτικές επιλογές των ηγετών της χώρας κατέταξαν την Ελλάδα στη νικηφόρα πλευρά της ιστορίας. Αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε πάση θυσία», είπε και έθεσε ως στόχο «να διατηρούμε ακονισμένα τα αντανακλαστικά της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, γιατί αυτά αποτελούν τον απόλυτο πολλαπλασιαστή ισχύος της χώρας μας. Στην ιστορία μας ποτέ δεν ήμασταν αδύναμοι, παρά μόνο όταν δεν είμαστε ενωμένοι».

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε: «Κινούμαστε απαρέγκλιτα στη γραμμή της ειρηνικής συνύπαρξης και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Για εμάς αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Άλλα αυτό θέλει δύο για να ισχύει. Η Ελλάδα είναι σίγουρα η χώρα που τηρεί το δικό της μέρος της ευθύνης που της αναλογεί. Η Τουρκία τόσο με τη ρητορική της όσο και με τις επιλογές πολιτικής της – ιδιαίτερα με την τελευταία άκυρη και ανυπόστατη συμφωνία με την Λιβύη – απέναντι στη χώρα μας απομακρύνεται από αυτή».