Λαρισαίος επιστήμονας σε καινοτόμο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

52
Λαρισαίος επιστήμονας συμμετέχει σε καινοτόμο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Σε μια έρευνα και εφαρμογή που στοχεύει στην καταπολέμηση των κουνουπιών αποφεύγοντας τη χρήση εντομοκτόνων, συμμετέχει Λαρισαίος επιστήμονας πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις.

Πρόκειται για τον γεωπόνο Γιωργή Μαστρονικολό, τον οποίο το περιοδικό Forbes ενέταξε στη λίστα με τους 30 πιο επιτυχημένους Έλληνες κάτω των τριάντα ετών. Ως υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υποστηρίζεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ίδρυμα και από τον International Atomic Energy Association (ΙΑΕΑ) και η έρευνα αφορά πρόγραμμα για την καταπολέμηση πληθυσμών των κουνουπιών, μέσω της εξαπόλυσης στείρων κουνουπιών στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Μαστρονικολός στο πλαίσιο της έρευνάς του βρέθηκε το τελευταίο διάστημα και στο μακρινό Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ώστε να παρακολουθήσει εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων που περιλαμβάνει θεωρητικές και πρακτικές εφαρμογές γι’ αυτόν τον τομέα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λαρισαίος επιστήμονας αναφέρθηκε στους στόχους των προγραμμάτων που αφορούν την πιλοτική εφαρμογή στην περιοχή της Βραυρώνας στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μεξικό που η χρήση τέτοιων μεθόδων είναι διαδεδομένη.

Όπως είπε, «η βασική μέθοδος αφορά την καταπολέμηση των εντόμων με βασικό στόχο τη μείωση των χημικών ψεκασμών», ενώ υποστήριξε ότι «αποτελεί σημαντική πρακτική με πολύ σοβαρά αποτελέσματα».

Ο ίδιος άλλωστε εξειδικεύεται στη βιοοικολογία, πληθυσμιακή δυναμική, δημογραφία των εντόμων «που αποτελεί τη βάση για τη σωστή και επιτυχημένη εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης των εντόμων με την εξαπόλυση στειρωμένων εντόμων».

Σχετικά με τη συμμετοχή του στο θεωρητικό και πρακτικό πρόγραμμα στο Μεξικό, ο Μαστρονικολός υποστήριξε πως στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά βρέθηκε ώστε να εξοικειωθεί με την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση των εντόμων, ενώ τόνισε πως «έχει προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό ποιοτικών ελέγχων στα κουνούπια».

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Μεξικό στοχεύει στη μεταφορά γνώσης για την χρήση διαφορετικών στρατηγικών και τακτικών για την επιτυχία του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την κοινωνία, τον παραγωγό, το κράτος και το περιβάλλον» είπε ο Μαστρονικολός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα αρκετές ‘βιομηχανίες’ που δημιουργούν στειρωμένα έντομα για αυτόν τον σκοπό. Τα αρσενικά στειρωμένα έντομα εξαπολύονται στην ύπαιθρο και μετά την σύζευξή τους με τα θηλυκά παράγονται άγονα αυγά. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η νέα γενιά των εντόμων να έχει μειωμένο πληθυσμό. Με αυτή την εφαρμογή επιτυγχάνεται η μείωση έως και ο μηδενισμός των χημικών ψεκασμών για την καταπολέμηση των εντόμων».

Τέλος, ο Λαρισαίος γεωπόνος σημείωσε ότι η μέθοδος με βάση την πείρα στο εξωτερικό φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική από τη χημική καταπολέμηση, «καθώς η χρήση μόνο της χημικής καταπολέμησης δημιουργεί το φαινόμενο της ανθεκτικότητας του εντόμου».