Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το δικαστήριο του Μιλάνου διαπίστωσε ότι δύο ΜΚΟ (η No Peace Without Justice και η Ηuman Rights Foundation) είχαν εμβάσει ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, Σίλβια Παντσέρι.

Πρόκειται για εμβάσματα «μερικών χιλιάδων ευρώ», τα οποία τα τελευταία δυο χρόνια γίνονταν σχεδόν σε μηνιαία βάση. Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι δύο ΜΚΟ, εμπλέκονται στην έρευνα του «Κατάρ -γκέιτ». Ο επικεφαλής της No Peace Without Justice, ο Ιταλός Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Στην δεύτερη, την αμερικανική Human Rights Foundation, φέρεται να αναφέρθηκε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατά την διάρκεια ανάκρισής του.

Σύμφωνα με την La Repubblica, τα υψηλότερα ποσά εμβάσθηκαν από την ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση. Η ιταλική δικαιοσύνη προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε αυτόνομες έρευνες: περιορίσθηκε στο να καταγράψει τις κινήσεις του λογαριασμού, πληροφορώντας τους Βέλγους εισαγγελείς.

Εφαρμόσιμες κυρώσεις ζητά η Μέτσολα

Σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς «Κατάρ- γκέιτ».

«Θεωρώ σημαντικό να εισαχθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου οι ευρωβουλευτές, μετά την λήξη της θητείας τους, να μην μπορούν αμέσως να αρχίζουν να κάνουν “λόμπινγκ”. Πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση, αρχίζοντας από την χρονική διάρκεια της απαγόρευσης αυτής», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα προκύψουν εφαρμόσιμες και γρήγορες κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις είναι το πραγματικό αποτρεπτικό στοιχείο», πρόσθεσε. Εξήγησε, επίσης, ότι οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις προβλέπουν την δυνατότητα να σταματήσει η καταβολή του μισθού, ενώ τώρα «δυο ευρωομάδες ζήτησαν να γίνει περαιτέρω βήμα, με το πάγωμα της σύνταξης». Η πρότασή τους προβλέπει, όπως εξήγησε η Μέτσολα ότι «όποιος καταδικάζεται σε ποινή μεγαλύτερη των δυο ετών θα χάνει την σύνταξή του». Θα πρέπει όμως «να εξακριβωθεί αν, από νομικής πλευράς, η πρόταση είναι εφαρμόσιμη».

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο, δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά το ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα- χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει», δήλωσε στην La Repubblica η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.