Κυβέρνηση: Τέσσερις άξονες για τη διατήρηση της πρώτης κατοικίας

52

Την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια καταβάλλει το κυβερνητικό επιτελείο ώστε στις συζητήσεις με τους θεσμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη – τρεις μέρες πριν τον εκπνοή- να επιτευχθεί η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Φαίνεται πως η λύση θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο και την υπόθεση θα την πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Και αυτό γιατί χθες επιχειρήθηκε μία ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητούμενα Θεσμών και κυβέρνησης, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ το θέμα θα συζητηθεί ξανά αύριο Τετάρτη, σε επίπεδο επικεφαλής. Οι Θεσμοί παραμένουν αμετακίνητοι στην άρνησή τους να δώσουν νέα παράταση στον νόμο 4605/2019 και η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις ενστάσεις, προσαρμόζοντας το αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Θεσμοί ζήτησαν χθες να τους δοθούν στοιχεία από τις τράπεζες για τον αριθμό των κορωνοϊόπληκτων, καθώς και στοιχεία για τις οφειλές τους στις τράπεζες. Η χορήγηση των στοιχείων αυτών είναι, ωστόσο, προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει στο ασφυκτικό χρονικό διάστημα των τριών εικοσιτετραώρων που απομένουν μέχρι την εκπνοή του νόμου 4605/2019. Τα στοιχεία που ζητούνται θα δοθούν από τις τράπεζες, αλλά θα είναι προς χρήση από τους Θεσμούς όταν πια θα ψηφίζεται ο νέος πτωχευτικός νόμος, όπως αναμένεται τον Ιούνιο.

Κυβέρνηση: Στήριξη της πρώτης κατοικίας όσων πραγματικά έχουν ανάγκη

Σε ότι αφορά το πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, προβλέπει την κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων (και επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η πλήρης κάλυψη των δόσεων των δανειοληπτών αυτών από το κράτος για ένα διάστημα 3 – 4 μηνών και μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, η μερική κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης. Περαιτέρω, η πρόβλεψη αυτή αφορά και τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση.

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τα τέσσερα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Όπως είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσθέτοντας πως το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί θα έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, όπως δείχνουν υπευθυνότητα στην καθημερινότητά τους, στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, να διατηρήσουν και την κουλτούρα πληρωμών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει τέσσερα χαρακτηριστικά:

* θα αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα
* θα βγαίνουν στη σέντρα στρατηγικοί κακοπληρωτές, “αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν”.
* θα δείξει μεγάλη προστασία και σεβασμό στους πολίτες που ήταν συνεπείς, αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και
* θα διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr