Κύριε Σωτήρη μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια συγνώμη!

250
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό αρχείου

Κύριε «Σωτήρη μας», βλέπετε γίνατε ο «δικός μας άνθρωπος». Επί 2 μήνες περιμέναμε να πάει η ώρα 18.00 για να σας ακούσουμε. Να καταλάβουμε πώς πάει το κακό. Και να ακούσουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε. Περιμέναμε τον γεμάτο επιστημοσύνη και καλοσύνη ενωτικό και ανθρώπινο λόγο σας. Την ουσία, αγκαλιά με την ταπεινότητα. Την αλήθεια χωρίς σκοπιμότητα. Ξέρω, μιλώντας με πολλούς στη διάρκεια της καραντίνας, ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που κρέμονταν από τα χείλη σας κάθε απόγευμα. Και είναι πολλοί αυτοί που κρατήθηκαν από εσάς και τον άξιο συμπαραστάτη σας Ν. Χαρδαλιά.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μόνο την επιφάνεια. Την ουσιαστική σχέση που αποκτήσατε μαζί με όλους μας και τον καθέναν προσωπικά δεν μπορεί να την αποτυπώσει καμία δημοσκόπηση. Ούτε τον πραγματικό ρόλο που παίξατε, ώστε μια μικρή και υποτιμημένη χώρα, όπως η Ελλάδα, να νικήσει αυτόν τον μεγάλο πόλεμο. Και από την παρ’ ολίγον τραγωδία να γίνει παγκόσμιο «θετικό παράδειγμα». Για όλα αυτά -και όχι μόνο- ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Αλλά και μία ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Ισως δεν σας προφυλάξαμε όσο θα έπρεπε από τους φθονερούς κι αγράμματους ρεβανσιστές, οι οποίοι από ένα σημείο και μετά έβλεπαν με πανικό να μην αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Να μην «ισοφαρίζουν». Να μη γινόμαστε Ιταλία και Ισπανία. Κι επιτέθηκαν σε εσάς. Προσωπικά. Ανήθικα. Και με τεράστιο μένος. Βέβαια έπεσαν σε «βράχο». Και τις συνέπειες τις βλέπουν οι ίδιοι στο παραμορφωμένο από τη σύγκρουση πρόσωπό τους. Δεν βλέπετε; Εχασαν ακόμα και τη διάθεσή τους να «λογαριαστούμε μετά». Η δικαιωμένη φράση σας, «την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος», τα περιέχει όλα. Συγγνώμη όμως. Ισως μπορούσαμε και καλύτερα.
(Από την στήλη «Δια Ταύτα» του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr