Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης θα διεκδικήσει θέσεις στους θεσμούς της Κομισιόν!

244

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 6η δύναμη μεταξύ 26 κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Κοινοβούλιο!

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία ακολουθούμενη από την Πολωνία τη Ρουμανία την Ουγγαρία την Ισπανία και με την Ελλάδα ισόβαθμη της άλλοτε παντοδύναμης Γαλλίας στην 6η θέση!

Γερμανία 29
Πολωνία 17
Ρουμανία 14
Ουγγαρία 13
Ισπανία 12
Ελλάδα 8
Γαλλία 8
Αυστρία 7
Βουλγαρία 7
Ιταλία 7
Πορτογαλία 7
Σουηδία 6
Δημ.Τσεχίας 5
Βέλγιο 4
Κροατία 4
Ιρλανδία 4
Ολλανδία 4
Σλοβενία 4
Σλοβακία 4
Φινλανδία 3
Λιθουανία 3
Κύπρος 2
Λουξεμβούργο 2
Λετονία 2
Μάλτα 2
Δανία 1

Συνολικά στη νέα θητεία που ορκίζονται τα 751 μέλη του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (1-4 Ιουλίου) η Ν.Δ θα εκπροσωπείται από οκτώ ευρωβουλευτές, όπως και η Γαλλία!

Καθώς παραθέτουμε τον πλήρη πίνακα των πολιτικών αντιπροσωπιών του ΕΛΚ και τον συνολικό αριθμό (179) ευρωβουλευτών του, πολλές είναι οι διαπιστώσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Σημαντικότερη όλων είναι η εξαιρετική θέση της Ν.Δ στο ΕΛΚ και η ανερχόμενη δύναμη του κόμματος με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον διεθνή χώρο, ιδιαίτερα όμως στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τώρα που όλα δείχνουν οτι η Ν.Δ θα είναι η προσεχής κυβέρνηση, πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στους θεσμούς και στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου.

Από τον Ιούλιο που οριοθετούνται οι εκλογές στην Ελλάδα και η εκλογή προέδρου της Κομισσιόν, αρχίζει ουσιαστικά και η περίοδος των σημαντικών θεσμικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ταυτόχρονα με την ανάληψη εξουσίας της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η επιλογή του Ελληνα Επιτρόπου σηματοδοτεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα κληθεί να προτείνει παράλληλα με το όνομα και το χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων που με σύμφωνη γνώμη του νέου προέδρου της Κομισιόν θα εγκριθεί λίγο αργότερα.

Οι προοπτικές προβλέπονται θετικές για την Ελλάδα και την νέα κυβέρνηση στους τομείς διεκδικήσεων θέσεων στους θεσμούς. Εδώ είναι ανάγκη να υπογραμμίσουμε ότι αλλαγές αφορούν εκτός του προέδρου της ΕΕ.τον πρόεδρο της Κεντρικής Εύρ. Τράπεζας, τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον πρόεδρο της τράπεζας επενδύσεων, του προέδρου του Εύρ. Κοινοβουλίου όπως επίσης δύο σημαντικών χαρτοφυλακίων επιτρόπων. Των εξωτερικών και ασφάλειας και άμυνας που πρόσφατα συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν.

Ολοκληρώνοντας είναι ανάγκη να επισημανθεί η μεγάλη ευκαιρία που δίνεται και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει απόλυτα και διεξοδικά, η νέα ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει, όσα έχει στερηθεί η χώρα μας, μέχρι σήμερα, στις κεντρικές θέσεις των θεσμών εξουσίας και αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο κατά κύριο λόγο!

Τώρα η Ελλάδα το αξίζει και το δικαιούται.
Ας τα διεκδικήσουμε!

Μανώλης Μαυρομμάτης
Πρώην Ευρωβουλευτής Ν.Δ.