Τον επόμενο μεγάλο στόχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκαλύπτει ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο tomanifesto, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι στον αέρα τον Ιούνιο και θα σχετίζεται με την επιστροφή των επιβαρύνσεων στους πολίτες από τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Πιερρακάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μιλάει για τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ψηφιακό κράτος και βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών, για τον ρεαλιστικό στόχο της αυτοδυναμίας αλλά και για τα προσωπικά του σχέδια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η απάντησή του για το αν η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει Ποτάμι με τα πολιτικά ανοίγματα που πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως υποστήριξε στο Συνέδριο του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα θητείας σας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ήταν περιττό να ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένος; Πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων σας ή υπάρχει κάτι που έμεινε πίσω βάσει του αρχικού σχεδιασμού;

Η πρόοδος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ένα μέγεθος μετρήσιμο. Το 2018, τη χρονιά πριν από τη δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οι ψηφιακές συναλλαγές ανέρχονταν σε 8,8 εκατομμύρια – ουσιαστικά, κάθε ενήλικος πολίτης γλίτωνε περίπου μια φορά τον χρόνο την αναμονή σε κάποια ουρά. Το 2019, και ιδίως στο δεύτερο εξάμηνο, ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 34 εκατομμύρια και το 2020 ξεπέρασε τα 94 εκατομμύρια. Και πέρυσι, το 2021, φτάσαμε τις 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή για κάθε ενήλικο πολίτη αντιστοιχούν πάνω από 60 ουρές που δεν χρειάστηκε να περιμένει.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, η οποία έχει δυναμικό χαρακτήρα και προοπτικές να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι, όμως, καθόλου περιττό να ρωτάτε αν είμαστε ικανοποιημένοι. Ασφαλώς, η επίλυση εκκρεμοτήτων μάς ικανοποιεί ως μια βάση για να συνεχίσουμε το έργο μας. Οπως, όμως, είχα αναφέρει και στη Βουλή, όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης μας ρώτησε αν αυτό είναι λόγος να πανηγυρίζουμε, έτσι και τώρα σας απαντώ ότι η επίλυση αυτών των εκκρεμοτήτων δεν είναι λόγος για να πανηγυρίζουμε, αλλά αιτία όλο το πολιτικό σύστημα με ταχύτητα να ακούσει το αίτημα των πολιτών που τόσα χρόνια ταλαιπωρούνται από την περιττή γραφειοκρατία.

Ποια ψηφιακή μεταρρύθμιση από αυτές που φέρατε θεωρείτε την πιο σημαντική και γιατί; Ποια είναι αυτή που διευκόλυνε, κατά την άποψή σας, την καθημερινότητα των πολιτών περισσότερο από όλες;

Σίγουρα η πιο σημαντική μεταρρύθμιση ήταν το ίδιο το gov.gr. Και αυτό διότι μέσα από αυτό ψηφιοποιήσαμε τις πιο συχνές αλληλεπιδράσεις με το Δημόσιο – την υπεύθυνη δήλωση, την εξουσιοδότηση, τα πιστοποιητικά των δήμων, τις ληξιαρχικές πράξεις. Ωστόσο, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο emvolio.gov.gr, μέσα από το οποίο δημιουργήσαμε ένα από τα καλύτερα συστήματα οργάνωσης του εμβολιασμού, επιτρέποντας σε όποιον ήθελε να εμβολιαστεί να το κάνει άμεσα, όποτε και όπου επιθυμούσε. Πέρα από τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το emvolio.gov.gr έστειλε σε όλους μας, πολίτες και Διοίκηση, το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος μεταρρυθμίσιμο, που μπορεί να καινοτομεί και να πετυχαίνει μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις.

 

«Hγετικός ο ρόλος μας»

Κλείνοντας, θα θέλαμε ένα σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Νομίζω, κυρία Κουτροκόη, ότι το σχόλιο της κυρίας Πελόζι, που τοποθετεί τον πρωθυπουργό δίπλα στον Βάτσλαβ Χάβελ, αντανακλά τη σπουδαιότητα της ομιλίας του πρωθυπουργού. Αξιοποίησε την ευκαιρία να παρουσιάσει την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας: μιας χώρας δημοκρατικής, με ηγετικό ρόλο στην περιοχή, μιας χώρας που μιλά την ίδια γλώσσα και μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες με τις δημοκρατικές χώρες του δυτικού κόσμου. Υστερα από μια δεκαετία που η διεθνής θέση της χώρας δοκιμάστηκε, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ευρύτερα κάνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες υπερήφανους. Και η ομιλία αυτή σηματοδοτεί την επόμενη δεκαετία της Ελλάδας, μια δεκαετία εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης.

 

Ποιο είναι το μυστικό του Κυριάκου Πιερρακάκη σε σχέση με τους προκατόχους του σε αντίστοιχο πόστο; Γιατί δεν ήρθε νωρίτερα αυτή η ψηφιακή «έκρηξη» στις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του Δημοσίου;

Στην πολιτική δεν υπάρχουν μυστικά – υπάρχει παρατήρηση του τι κάνουν άλλες χώρες καλά και δημιουργική προσέγγιση ώστε να προσαρμόσουμε τις πιο συμβατές καλές πρακτικές στα δικά μας δεδομένα. Ταυτόχρονα, υπάρχει η μελέτη του πεδίου, δηλαδή το τι δούλεψε καλά και τι όχι στη χώρα μας κατά το παρελθόν. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι τα δύο στοιχεία που μας επέτρεψαν να πετύχουμε αυτήν την εκθετική πρόοδο που σας περιέγραψα ήταν η οριζόντια δομή του νέου υπουργείου και ο πολιτοκεντρικός σχεδιασμός μας.

Συγκεντρώσαμε στο υπουργείο όλους εκείνους τους φορείς που βρίσκονταν κατακερματισμένοι στο Δημόσιο και ενοποιήσαμε τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας τους. Και σχεδιάσαμε όλη τη στρατηγική μας πολιτοκεντρικά, ώστε να δημιουργήσουμε τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Τι καινούργιο να περιμένουμε οι πολίτες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Ποιες είναι οι επόμενες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε για συναλλαγές από υπηρεσία σε υπηρεσία;

Αυτήν τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για τον περιορισμό των συνεπειών της αύξησης των τιμών του ρεύματος. Για τον λόγο αυτόν είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές, ώστε να σχεδιάσουμε μέχρι τον Ιούνιο την πλατφόρμα για την επιστροφή των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί οι πολίτες λόγω των λογαριασμών ρεύματος στην κύρια κατοικία τους από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση, με πολλές μεταβλητές, όμως ο στόχος μας είναι η πλατφόρμα να είναι απολύτως λειτουργική και όσο το δυνατόν πιο φιλική για τον πολίτη, ώστε να ολοκληρώνει τη διαδικασία με όσο το δυνατόν λιγότερα βήματα.

Έχετε εκφράσει δημόσια την πρόθεσή σας να μπείτε στην αρένα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, κάτι που θα αποφασίσει, όπως έχετε πει, ο πρωθυπουργός. Εάν τελικώς εκλεγείτε και είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση θα θέλατε και πάλι το ίδιο χαρτοφυλάκιο για να συνεχίσετε την ψηφιακή «επανάσταση»  ή θα επιθυμούσατε να δοκιμαστείτε σε άλλο υπουργείο;

Κυρία Κουτροκόη, όλες αυτές οι αποφάσεις αποτελούν προνόμιο του πρωθυπουργού. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμα έναν χρόνο μπροστά της και παραμένω απολύτως προσηλωμένος στα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να υλοποιήσουμε την εντολή που λάβαμε από τους πολίτες τον Ιούλιο του 2019. Και, όπως σας είπα, έχουμε πετύχει ήδη πολλά και θέλουμε στο τέλος της θητείας μας να έχουμε πετύχει ακόμα περισσότερα.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση για λόγους ταχύτητας. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εκλογές ποιον θα βλέπατε ως πιθανότερο συνοδοιπόρο σας; Υπάρχει προνομιακός εταίρος; Είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι το κόμμα Βελόπουλου ή κάποιο άλλο κόμμα από τα δεξιά της ΝΔ;

Προνομιακός εταίρος για εμάς είναι οι πολίτες. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, επιδιώκοντας ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, παρά το γεγονός ότι ήταν αυτοδύναμη. Πάρτε για παράδειγμα τον νόμο 4727 για την ψηφιακή διακυβέρνηση, που ψηφίσαμε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, θεσπίζοντας μεταρρυθμίσεις κοινά αποδεκτές από την κοινωνία.

Θεωρούμε ότι οι πολίτες θα ανταμείψουν στις κάλπες αυτήν τη στάση μας, δίνοντάς μας ξανά την αυτοδυναμία. Και αυτό όχι για να λειτουργούμε μόνοι μας, αλλά για να έχει η χώρα μια κυβέρνηση που θα συνθέτει επί τη βάσει αρχών και του κοινού συμφέροντος της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει φθορά στις δημοσκοπήσεις λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Ανησυχείτε ότι μπορεί οι λογαριασμοί του ρεύματος να γίνουν ο «ΕΝΦΙΑ της ΝΔ»;

Οι δημοσκοπήσεις αυτήν τη στιγμή δείχνουν ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά των εκλογών του 2019. Εχουμε πει, όμως, πολλές φορές ότι αντίπαλός μας δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά τα προβλήματα των πολιτών. Και η ακρίβεια στο ρεύμα και σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης είναι προβλήματα υπαρκτά. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τις δυσκολίες των πολιτών και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας φροντίζουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες των εξωγενών κρίσεων. Οπως, λοιπόν, μέσα στην πανδημία στηρίξαμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, το ίδιο κάνουμε ήδη και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Φοβάστε ότι η ΝΔ μπορεί να γίνει… Ποτάμι λόγω των ανοιγμάτων στο κέντρο, όπως προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; Εν τέλει τι κόμμα είναι σήμερα η ΝΔ;

Πιστεύω ότι οι διαχωριστικές γραμμές της παλιάς πολιτικής γεωγραφίας έχουν ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα και από τις ανάγκες των πολιτών. Εξάλλου, από το 1974, η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για «παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε τους όρους αυτής της γεωγραφίας, ιστορικά, εκλογικά και πολιτικά η ΝΔ κατέγραψε τις σημαντικότερες νίκες της όταν ανοίχτηκε παρά όταν περιχαρακώθηκε.

Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που εδώ και μια τριετία μεταρρυθμίζει το κράτος, βελτιώνει την καθημερινότητα όλων, στηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις εξωγενείς κρίσεις, προστατεύει την κοινωνική ειρήνη στο εσωτερικό και τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό. Και για όλους αυτούς τους λόγους άπαντες στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς εμάς σε έναν χρόνο από τώρα.