fbpx

Κυριάκος Πιερρακάκης στην εφημερίδα “tomanifesto”: Το 2027 η Ελλάδα θα έχει καλύψει το ψηφιακό κενό

by pavlos

Η συζήτηση που είχε «tomanifesto» με τον Κ. Πιερρακάκη ήταν χωρίς προλόγους και υπεκφυγές – ειλικρινής, άμεση και με αισιόδοξα πλάνα για το ψηφιακό μέλλον της χώρας.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Η πανδημία έκρυβε και μια ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες και αναφέρομαι στη γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Εγινε κατ’ ανάγκην και λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα γιατί όχι νωρίτερα;

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας: μέχρι και το 2019 η Ελλάδα είχε δαπανήσει σημαντικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό διότι έλειπε η ενιαία και οριζόντια δομή που θα διέθετε συνολική εικόνα για τις εκκρεμότητες και τις ανάγκες της χώρας, θα φρόντιζε τα συστήματα του Δημοσίου τεχνικά να «μιλάνε την ίδια γλώσσα», θα υλοποιούσε ένα πλήρες σχέδιο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις.

Από το 2018, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχαμε καταλήξει στη δομή, τη φιλοσοφία και τους στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και έχει συμβολική αξία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να καταργήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου προΐστατο στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η δημιουργία υπουργείου που θα λειτουργούσε ως «ψηφιακό συντονιστικό κέντρο» ήταν επιλογή ουσίας, που απελευθέρωσε δυνατότητες του Δημοσίου που είχε αδρανοποιήσει η γραφειοκρατία.

Η ψηφιακή μετάβαση, λοιπόν, ήταν απολύτως συνειδητή και λεπτομερώς σχεδιασμένη πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αρκεί να δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις μας, όταν δεν υπήρχε πανδημία στον ορίζοντα: gov.gr, απλούστευση διαδικασιών, μετάβαση στα δίκτυα 5G – όλοι οι πυλώνες της δράσης μας ήταν ξεκάθαροι, ξεκάθαρες ήταν και οι εκκρεμότητες της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής του σχεδιασμού μας, μετατρέποντας την εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα.

 

Εχουμε πλέον 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

Μιας και αναφέρατε τις 1.500 υπηρεσίες του gov.gr, αξίζει να δούμε την επίδραση που είχε η μέχρι τώρα ψηφιακή πρόοδος: ο τριπλασιασμός των ψηφιακών υπηρεσιών οδήγησε σε σχεδόν εκατονταπλάσιες ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο: από τις 8,8 εκατομμύρια του 2018 φτάσαμε πέρυσι τις 772 εκατομμύρια και αν συνυπολογίσουμε και τις λοιπές οικονομικές συναλλαγές, ξεπερνάμε τα 1,2 δισεκατομμύρια.

Ο επόμενος στόχος –της επόμενης τετραετίας– είναι να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο των αλληλεπιδράσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος – με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Πόσες επακριβώς είναι αυτές οι υπηρεσίες δεν το γνωρίζουμε ακόμα – κανένα κράτος δεν το γνωρίζει. Μέσα όμως από το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» το κράτος επιδιώκει να «χαρτογραφήσει» πλήρως τον εαυτό του – ήδη έχουμε καταγράψει περίπου 5.000 υπηρεσίες. Θέλουμε να ξέρουμε όχι μόνο πόσες υπηρεσίες έχουμε, αλλά και όλα τα βήματα κάθε μίας από αυτές. Ετσι θα είμαστε σε θέση να τις απλουστεύσουμε ακόμα πιο γρήγορα και στοχευμένα.

 

Ποια είναι η πιο σημαντική ψηφιακή υπηρεσία που δημιουργήσατε για τη διευκόλυνση των πολιτών;

Αναμφιβόλως, το emvolio.gov.gr: δώσαμε σε όλους εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα εμβόλια. Αλλά και συμβολικά, διότι έδειξε σε διεθνή κλίμακα, αλλά και σε εμάς, τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα και οι άνθρωποί της.

Πόσοι πίστευαν το 2019 ότι η Ελλάδα θα οργάνωνε καλύτερα μια εμβολιαστική αλυσίδα σε σχέση με τη Μασαχουσέτη ή τη Βαυαρία; Και όμως, χάρη στο ταλέντο, τη δουλειά και την αφοσίωση των μηχανικών μας και των κρατικών λειτουργών που εργάστηκαν μέρα και νύχτα στο project του εμβολιασμού, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αμιγώς ψηφιακό και πλήρως λειτουργικό από την πρώτη ημέρα σύστημα, που αναγνωρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα διεθνώς.

 

Αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για το κράτος η έκδοση των συντάξεων με ψηφιακό τρόπο;

Είναι ήδη πραγματικότητα όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και σύντομα θα είναι πραγματικότητα και για τις επικουρικές. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, έχουμε αξιοποιήσει ψηφιακά εργαλεία που διευκόλυναν την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και ήδη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωράμε στην ψηφιοποίηση των μητρώων κοινωνικής ασφάλισης, αντί του προηγούμενου παράδοξου: το κράτος να έχει τα χρήματα για να καταβάλει τις συντάξεις, αλλά να μη γνωρίζει το ύψος τους.

 

Αρκούν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας; Εάν η Ν.Δ. είναι η επόμενη κυβέρνηση θα θέλατε να αναλάβετε εκ νέου το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σαν το ποδήλατο: αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις – συνεπώς είναι κάτι που δεν σταματά ποτέ. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, το 2027 η Ελλάδα θα έχει καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η ψηφιακή πρόοδος του Δημοσίου και της οικονομίας θα συναντήσει την υλοποίηση των μεγάλων ψηφιακών έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Για το δεύτερο μέρος του ερωτήματός σας, πιστεύω ότι οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και είμαι έτοιμος να συνδράμω από όποιον ρόλο μου ανατεθεί. Ωστόσο, μέχρι τότε μεσολαβούν μερικοί μήνες κι έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά. Επιγραμματικά: προσθήκη των διαγνωστικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας στην εφαρμογή MyHealth, έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου και, φυσικά, το Market Pass.

 

Εσείς θα δώσετε τη μάχη στην Α΄ Αθήνας. Αν διαλέγατε να λύσετε ένα πρόβλημα της περιφέρειάς σας, ποιο θα ήταν;

Θα είμαι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, όπου έχω περάσει τα παιδικά και φοιτητικά μου χρόνια, αλλά και μεγάλο μέρος της επαγγελματικής διαδρομής μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι σήμερα η Αθήνα βιώνει μια νέα ακμή. Αλλωστε, είναι η πιο ιστορική πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου και κινείται με δυναμική που μπορεί να την τοποθετήσει στις πιο πρωτοπόρες πρωτεύουσες, εάν δυναμώσουμε περισσότερο τις συνέργειες μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης. Φυσικά, αντιμετωπίζει προβλήματα όπως όλες οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις και μητροπόλεις, αλλά και τα δικά της ξεχωριστά ζητήματα που απαιτούν επίλυση.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα