«Ισχυρή Ελλάδα» η απάντηση Μητσοτάκη σε Τουρκία και ΣΥΡΙΖΑ- Με την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θύμισε την περιπέτεια της χώρας το 2015 ενώ διέλυσε την προπαγάνδα της Αγκυρας

NIKOΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
Το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας που πλέον, από παρίας της Ευρώπης, πρωταγωνιστεί σε όλα τα μέτωπα, διασφαλίζοντας μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες, τόνισε με την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα έφερε έτσι η μοίρα και αυτή η ομιλία του πρωθυπουργού συνέπεσε ανήμερα της επετείου των επτά χρόνων από το δημοψήφισμα-παρωδία του 2015. «Την κοινωνία τη χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα, 5 Ιουλίου 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το τίμημα ήταν βαρύ. Είπε ότι η χώρα μπήκε σε ένα 3ο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας και πως καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία.
«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Ο τόπος μου έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή, αποδεσμευμένη, από τον ερχόμενο Αύγουστο, από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με πολίτες πιο ενωμένους και αισιόδοξους παρά τις δυσκολίες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την Ευρώπη που, όπως είπε, στήριξε τη χώρα όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ίδια την ευρωπαϊκή της υπόσταση.

Ισότιμος εταίρος
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η γκρίζα αυτή παρένθεση που προηγήθηκε ήταν και τραυματική και διδακτική» και αναρωτήθηκε ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα, από ουραγός, θα είχε πλέον την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα το πετύχαινε μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα ήταν πιο ψηφιακό και φιλικό προς τους πολίτες.
«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Αλλαξε. Την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Ελληνες», διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας μετέχει πια ως ισότιμος και ενεργός εταίρος στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πώς η Ελλάδα σήμερα πρωτοστατεί στην Ευρώπη σε όλες τις προκλήσεις της εποχής. Υπενθύμισε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν ελληνική πρόταση, ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που αναδείξαμε την ανάγκη ίδρυσης νέου κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, ότι καταρτίσαμε εθνικό σχέδιο, ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης όταν το 2020 τα ανατολικά της σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία.
«Πρώτο μας καθήκον είναι να κάνουμε βεβαιότητα τη σταθερότητα. Στις σημερινές συνθήκες, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η ισχυρή ΕΕ είναι η σταθερή και αυτοδύναμη ένωση που θα ενώνει τους λαούς της και θα πρωταγωνιστεί στην υφήλιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας έμμεσα μήνυμα και εν όψει των εθνικών εκλογών – είτε αποφασίσει να διεξαχθούν το φθινόπωρο είτε την άνοιξη του 2023.

Ρυθμοί ανάπτυξης

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στην πορεία της οικονομίας και στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.
Τόνισε ότι το 2021 η Ελλάδα παρουσίασε πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, πάνω από 8%, έπεσε η ανεργία, ήρθαν επενδύσεις, αποκλιμακώθηκε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποπλήρωσε το χρέος προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα και ανόρθωσε το τραπεζικό της σύστημα.
Μιλώντας για τον κοινωνικό προσανατολισμό των δράσεων της κυβέρνησης μίλησε για τις ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, για τις αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τις μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Μικροπολιτική Παπαδημούλη

Το κλίμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της ομάδας των Αριστερών στο Ευρωκοινοβούλιο και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη έδειξε τις προθέσεις των δύο πλευρών ενόψει της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά για όλα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όταν πήρε τον λόγο, το πρώτο που έκανε ήταν να επιτεθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για όσα είχαν ήδη πει για το δημοψήφισμα του 2015. «Τέτοιες εμμονές δείχνουν ότι μπορεί να βλέπετε και στον ύπνο σας τον κ. Τσίπρα. Στη δημοκρατία όμως οι πολίτες αποφασίζουν και ο κ. Τσίπρας μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή αντιστρέψατε την απόφαση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, κάνατε διάσημη σήμερα την ‘‘kolotoumpa’’», του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση υποχρέωσε τη χώρα σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο οδήγησε την Ελλάδα σε άλλα τέσσερα χρόνια λιτότητας και γι’ αυτό οι Ελληνες το 2019 εξέλεξαν μια άλλη κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιχείρησε να φέρει στο Ευρωκοινοβούλιο και την υπόθεση Novartis, ρωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη για όσα είχε πει περί συμμορίας και υποκόσμου.

«Αυτό που είναι πραγματικότητα και αποφάσισε η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα παραπέμπονται στο ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Επαναπροωθήσεις

Ο πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας ορθώνονται οι ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η θέση μου είναι σαφής:κλειστές πόρτες στις απειλές –ανοικτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια», υπογράμμισε.
Αποστομωτική ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο. Ηδη στην πρωτολογία του είχε τονίσει ότι μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6.000 ναυαγούς και ξεκαθάρισε ότι αυτό που έκανε η Ελλάδα το 2020, όταν φύλαξε τα σύνορά της στον Εβρο, κάνει και στο Αιγαίο. Ευθέως μάλιστα είπε ότι όσοι μιλούν για push backs απλώς αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα, ενώ υπογράμμισε πως η πίεση με ευθύνη των τουρκικών αρχών αυξάνεται και απαιτούνται νέα σχέδια για να αντιμετωπιστεί.

«Το μέλλον της ΕΕ είναι η συνεργασία και η αυτοτέλεια»

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να εμβαθύνει τη συνεργασία, να αποκτήσει τη δική της αμυντική και ενεργειακή πολιτική πρωτοστατώντας στην πράσινη μετάβαση ενώ δήλωσε αισιόδοξος παρά τη δύσκολη συγκυρία.
«Η πρόοδος είναι στο χέρι μας. Οδηγός μας είναι η εμπειρία και τα συμπεράσματα από τέσσερις δοκιμασίες την τελευταία δεκαετία, την κρίση χρέους, το προσφυγικό, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση. Τι μάθαμε; Μάθαμε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να χειριστεί μόνο του κρίσεις τέτοιων διαστάσεων. Οταν η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα, αποδείχθηκε τελικά ανθεκτική. Αυτά τα διδάγματα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στη μεγάλη ενεργειακή αναστάτωση. Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενεργειακά ενιαία Ευρώπη. Να έχουμε την ισχύ και το θάρρος να παρεμβαίνουμε στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργούν. Βλέπω κινητικότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα επόμενα χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε έξι μεγάλες προκλήσεις: την ευρωπαϊκή άμυνα και κοινή πολιτική ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την τραπεζική ενοποίηση, ένα αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο ενέργειας, εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία η Ελλάδα στηρίζει ενεργά.
«Θέλουμε την Ευρώπη στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. Οι μάχες αυτές είναι διαρκείς», υπογράμμισε.

Το μάθημα της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που πολιορκούν, όπως είπε, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ενώ ξυπνά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων.
«Οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στο χαώδες κενό ανάμεσα στις μετακινούμενες πλάκες συμφερόντων. Ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία. Η Ελλάδα απάντησε από την πρώτη στιγμή. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με τη δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό. Αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτισμό. Δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο», ανέφερε.
Και υπογράμμισε: «Η μάχη της Ουκρανίας είναι καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης. Είναι ορατή αν κάθε κράτος κάνει προσομοίωση στα δικά του εθνικά δεδομένα. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Το βάρος είναι ξεχωριστό για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Συναγερμός για Κουμουνδούρου και ροζ παπαγαλάκια

Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο σήμανε συναγερμό στην Κουμουνδούρου με τα ροζ παπαγαλάκια να αναζητούν ευκαιρία για να μειώσουν την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.
Πολύτιμος σύμμαχος αποδείχθηκε ο Στέλιος Κούλογλου ο οποίος υιοθέτησε για τον εαυτό του ρόλο φωτογράφουπρομηθεύοντας με υλικό καταρχήν το Documento.
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τραβώντας επάνω του τα βλέμματα. Ήταν διαρκώς όρθιος και βιντεοσκοπούσε για να δείξει πως η αίθουσα ήταν άδεια και πως οι βουλευτές γύρισαν την πλάτη τους στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Οι φωτογραφίες όμως και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν διέψευσαν και εκείνον και το μέσο (αλλά και τα τρολ) που έσπευσε να υιοθετήσει ένα τέτοιο αφήγημα.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “tomanifesto”