Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κύλησε χωρίς εκπλήξεις καθώς, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, με 156 συνολικά βουλευτές να απορρίπτουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα η πλειοψηφία, εκ μέρους της οποίας μίλησε αριθμός-ρεκόρ βουλευτών, βρήκε μια ευκαιρία μετά την πολύ δύσκολη συγκυρία που προκάλεσε η κακοκαιρία, να μεταφέρει τη συζήτηση στη μεγάλη εικόνα και να κάνει έναν πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 2,5 ετών και ταυτόχρονα να συγκρίνει την περίοδο αυτή με τα πεπραγμένα της περιόδου Τσίπρα.

«Η πρόταση γύρισε μπούμερανγκ για τον κ. Τσίπρα», έλεγαν με το πέρας της συζήτησης κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο». Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως «ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικές και για την Ελλάδα του αύριο και ο κ. Τσίπρας για τον Φουρθιώτη».

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας τον απολογισμό του τριημέρου, μίλησε για μία πρόταση-πυροτέχνημα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ «να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εξωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν» και τελικά «να αμυνθεί απέναντι στη συνεχή φθίνουσα πορεία που καταγράφουν τα εκλογικά του ποσοστά».

Ο κ. Οικονόμου, σχηματοποιώντας και τον τρόπο που θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση, έκανε έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου που περιελάμβανε θέματα που αφορούν τους πολίτες, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, η μείωση των φόρων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ολα θέματα που προσβλέπουν στην ευρεία πλειοψηφία, μακριά από κομματικές ταυτότητες.

Συμπίεση του ΚΙΝΑΑ

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως τόσο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής όσο και κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της συζήτησης, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, αναδεικνύοντας τη βούληση πλέον της κυβέρνησης να συμπιέσει το ΠΑΣΟΚ στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. «Θα περίμενα μια πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως έως τώρα ακούει γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα τα οποία καταλήγουν σε ευχές. Κατέληξε δε, με μια σκληρή αναφορά, σημειώνοντας πως «δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΑ – ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Λίγο μετά, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν δίχως περιστροφές πως «το ΚΙΝΑΑ επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν». Η στόχευση, που θα συνεχιστεί, είναι σαφής: ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ταυτίσει τα δύο κόμματα στοχεύοντας στο πολιτικό Κέντρο, που θα κρίνει την αυτοδυναμία, ως δικό του ζωτικό πολιτικό χώρο.
(Του Σταύρου Παπαντωνίου από την “Καθημερινή”)