Κυρ. Mητσοτάκης: καμία μείωση στις συντάξεις, καμία απόλυση στο δημόσιο

167

«Το ζητούμενο δεν είναι να εκλεγεί κάποιος. Το ζητούμενο είναι να είναι και καλός πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα», σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η χώρα μας χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσκλητήριο για συμμετοχή στις εκλογές

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως αν δεν εκλεγεί μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Είπε συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ πως η κάλπη ξεκινά από το «μηδέν» και κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει διακοπές, ειδικά τους συνταξιούχους, να πάνε στις κάλπες.

Η ΝΔ είναι η μετριοπαθής πατριωτική δύναμη

Η ΝΔ είναι η μετριοπαθής πατριωτική δύναμη, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τη ΝΔ και να μην επιλέξουν κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά ή στην άκρα δεξιά.

Ντιμπέιτ

Ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει για τα πεπραγμένα του τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι δεν θα κάνει ντιμπέιτ μόνο με τον πρωθυπουργό καθώς αντίπαλοί του είναι όλοι οι αρχηγοί.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο “για πολιτική σκευωρία” και επανέλαβε ότι μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή, η υπόθεση θα ερευνηθεί από τη Βουλή.

ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, θα παραμείνει το αφορολόγητο στο σημερινό επίπεδο, θα αλλάξει το πλαίσιο για τις 120 δόσεις, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος στις επιχειρήσεις από τον προϋπολογισμό του 2020. «Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή. Η Βουλή δεν θα κλείσει έχουμε κανονικό νομοθετικό έργο. Και η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020. Έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε αυτές τις μειώσεις φόρων. Είμαστε απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό. Για το 2019 δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα πει στους Ευρωπαίους ότι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μέσω της υπερφολογήσης, αλλά μέσω της ανάπτυξης. «Έχω αρκετά δείγματα να πιστεύω ότι μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πρέπει να έχουμε ισχυρή εντολή για να μην μπούμε σε περιπέτειες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημείωσε ακόμη, για τις 120 δόσεις: «Θέλουμε περισσότεροι να μπουν στις 120 δόσεις. Θέλουμε να το κάνουμε άμεσα. Διευκολύνσεις γι’ αυτούς που χρωστάνε λίγα. Θέλουμε να αλλάξουμε το πλαίσιο των 120 δόσεων».

Καμία μείωση στις συντάξεις, καμία απόλυση
«Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι συνταξιούχοι»
Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα τις μειώσει και σημείωσε ότι είναι διασφαλισμένες οι υφιστάμενες επικουρικές. «Οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αφού δεν θα αλλάξει το πλαίσιο για εκείνους», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ και δήλωσε ότι θα διορθωθούν στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές. Αν δεν εκλεγεί μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, τόνισε. «Η κάλπη ξεκινά από το “μηδέν”», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει διακοπές, ειδικά τους συνταξιούχους, να πάνε στις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ έκανε λόγο για στοχευμένες προσλήψεις.

«Απολύσεις δεν θα γίνουν. Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρώτα νοσηλευτές, γιατροί, εκπαιδευτικοί και σταδιακές προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. Δεν νοείται δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνει αλλά με ένα τρόπο που θα στηρίζει τους υπαλλήλους και όχι τιμωρητικά. Η απόλυση δεν υπάρχει πια στο Δημόσιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
.

Με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία
«Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης, σεβασμού του διεθνούς δικαίου αλλά και σεβασμού των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας. Αυτή θα είναι η προσέγγιση μου ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και όχι μόνο και με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο το οποίο είναι με το μέρος μας θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση αλλά και με αυτοπεποίθηση. Και πιστεύω ότι σε μία τέτοια προσέγγιση, καλά προετοιμασμένοι, δεν είμαι υπέρμαχος των συναντήσεων που γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους, με την υποστήριξη των εξαιρετικών διπλωματών μας, του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο πρέπει και αυτό να ανασάνει και να δώσουμε ρόλο στους διπλωμάτες μας, θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση συνεννόησης με την Τουρκία πάντα όμως μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο. Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και η τήρηση των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος στις εκλογικές περιφέρεις όπου θα είναι υποψήφιος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Σε πέντε εκλογικές περιφέρειες στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου η ΝΔ δεν ήταν πρώτο κόμμα. Τρεις από τις πέντε είναι η Δυτική Αττική, ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθηνών και η Αχαΐα. Επέλεξα να ηγηθώ του ψηφοδελτίου μας στις τρεις αυτές περιφέρειες για να σηματοδοτήσω την ανάγκη η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε την 26η Μαΐου να ολοκληρωθεί και σε αυτές τις περιφέρειες».

Πρόσθεσε: «Θυμάμαι όταν πρωτοπολιτεύτηκα το 2004 που κάποιοι τότε έλεγαν πως θα περάσουν αυτοί το ποτάμι και θα έρθουν να μιλήσουν στο Περιστέρι και το Αιγάλεω και εκλέχθηκα πρώτος σε αυτές τις περιοχές. Εκλέγομαι πρώτος σε απανωτές εκλογές. Έχω άλλες σχέσεις με τους ανθρώπους και με γνωρίζουν προσωπικά και γνωρίζουν το έμπρακτο ενδιαφέρον μου».

«Ποια είναι η κατάσταση των δημοσιών οικονομικών με ρυθμό ανάπτυξης 2% και ποια είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών με ρυθμό ανάπτυξης 4%;», διερωτήθηκε έπειτα ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Όλοι οι υπολογισμοί σήμερα γίνονται με ένα ρυθμό ανάπτυξης που αδικεί την ελληνική οικονομία. Και την αδικεί διότι εδώ και τέσσερα χρόνια η ελληνική οικονομία υποαποδίδει. Έγινε μία δραματική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης για να δημιουργηθούν υπερπλεονάσματα απολύτως περιττά, για να μοιράζουμε στο τέλος του έτους κάποια επιδόματα σε πολίτες που καταλήγουν αν είναι εξαρτημένοι από τέτοια πολιτική. Εμείς δεν θέλουμε αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Εμείς θέλουμε να πάρει μπροστά η μηχανή της παραγωγικής οικονομίας. Να επενδύσουν στη χώρα όχι μόνο οι μεγάλοι επενδυτές αλλά και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα πως επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν τα σχέδια τους λόγω της γραφειοκρατίας και δεσμεύτηκε για απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. «Θα παίρνεις άδεια λειτουργίας πολύ γρήγορα, εκ των υστέρων θα γίνονται αρκετοί έλεγχοι και αν σε εντοπίσουμε να παρανομείς οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές», τόνισε.

«Στηρίζουμε τον επιχειρηματία με πρόσθετη ρευστότητα. Η ρευστότητα έχει πρόσθετη σημασία σήμερα. Εάν ο επιχειρηματίας σήμερα δανείζεται και ξέρετε πόσο δανείζετε σήμερα ο επιχειρηματίας, όταν μειώνεται το κόστος δανεισμού για τη χώρα είδατε πόσο μειώθηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτό σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού και για τις επιχειρήσεις», εξήγησε.

Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα

«Εάν δεν έχουμε ισχυρή ανάπτυξη, δεν μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά της εξάρτησης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε και μία αξιολόγηση δαπανών».

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουμε στη Βουλή. Μπορώ να σας πω και να σας αποκαλύψω ότι η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι. Ίσως να κλείσει το καλοκαίρι για μία εβδομάδα. Η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι. Θα έχουμε κανονικό νομοθετικό έργο. Το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο μεσοπρόθεσμο για την επόμενη τετραετία στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες μας και η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020. Θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020».