Κύκλοι Βρυξελλών στο Manifesto: Μόνο με κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να "ξυπνήσει" η οικονομία

110

Πρόσφατα η κυβέρνηση Τσίπρα δια χειρός Τσακαλώτου έστειλε τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας 2019 στις Βρυξέλλες.

Ποιο ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη μελέτη των στοιχείων;

του Στέφανου Χριστιανού

Το περιγράφει με κάθε γλαφυρότητα έλληνας οικονομολόγος που εργάζεται πολλά χρόνια στην Κομισιόν : «διάβασα με μεγάλη προσοχή το πρόγραμμα, το …ξεψάχνισα μπορώ να σου πω. Το συμπέρασμα είναι ότι μόνο με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα, αφού ο Τσακαλώτος μας έφερε στις βαλίτσες του εξαφάνιση της ανάπτυξης, περισσότερη λιτότητα με τα υψηλά πλεονάσματα που υπόσχεται ως το 2022, εγκατάλειψη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και πλήρη απουσία ξένων επενδύσεων που θα κινούσαν τη μηχανή της οικονομίας. Πώς θα βγούν αυτά τα πλεονάσματα όταν η Ελλάδα δεν παράγει και δεν εξάγει παρά ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες και βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό; Αλλά κι ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού λειτουργεί με ευθεία φοροδιαφυγή αφού οργιάζουν οι πληρωμές με «μαύρα» ή με την γνωστή μέθοδο της φοροαποφυγής με πληρωμές υπηρεσιών σε λογαριασμούς άσχετων εταιριών του εξωτερικού που ποτέ δεν θα αποδώσουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Τι θα κάνει λοιπόν ο Τσίπρας ή ο Τσακαλώτος εάν παρ’ ελπίδα επανεκλεγούν; Θα συνεχίσουν τις κατασχέσεις λογαριασμών και τους μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών ώσπου να εξαντληθεί πλήρως και να φτωχοποιηθεί η μεσαία τάξη. Στη συνέχεια η φτωχοποιημένη μεσαία τάξη της Ελλάδας θα αποτελέσει φτηνό αλλά εξαιρετικά μορφωμένο εργατικό δυναμικό για τους ξένους που αθόρυβα και …φτηνά αγοράζουν την Ελλάδα! Αυτή είναι η κατεύθυνση και εδώ στις Βρυξέλλες το λένε όλο και πιο μεγαλόφωνα. Δεν ξέρω αν είναι οργανωμένο σχέδιο ή έτσι προέκυψε στους νεοκομμουνιστές της Αθήνας, αλλά ορισμένοι εδώ στην Κομισιόν, κυρίως Γερμανοί, σχεδόν πανηγυρίζουν. Γιαυτό άλλωστε έχουν και τον Τσίπρα στα ώπα –ώπα!» προσθέτει.

«Οσο γιά την περιβόητη κοινωνική πολιτική» συνεχίζει ο συνομιλητής μας «που μας λέει ο Τσίπρας για τους αδύναμους (δηλαδή για τους ήδη φτωχούς αλλά κυρίως τις μάζες των νεόπτωχων της μεσαίας τάξης) είναι άλλος ένας Συριζομύθος! Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το πρόγραμμα μέχρι το 2022 θα διαπιστώσει περικοπές στην Υγεία, την Ασφάλιση ακόμη και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη που υποτίθεται ότι ήταν προνομιακός χώρος για τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν υπόσχεται λιτότητα, οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση μέχρι το ’22 και αυτό πρέπει να το αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση» τονίζει εμφατικά.

Σαφείς κουβέντες από ένα άνθρωπο που 20 χρόνια τώρα εργάζεται στον πυρήνα της ΕΕ, πολύ κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ξέρει να αναλύει τα στοιχεία με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το Πρόγραμμα καταγράφει με ακρίβεια τα 5,5 δισ ευρώ που αποτελούν τα …σχιζοφρενικά υπερπλεονάσματα, ως το 2022 αλλά και τη λιτότητα διαρκείας σε δαπάνες για υγεία, παιδεία και επενδύσεις.

Αντίθετα όμως ο ρυθμός ανάπτυξης τον οποίο διατυμπάνιζε η κυβέρνηση στο 2,3% θα πέσει στο 1,9% το 2023, δηλαδή ανάπτυξη γιοκ!

Επίσης οι αποκαλύψεις για τη δομή του ΑΕΠ συνεχίζονται και αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ευχολόγια για επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση για την στήριξη της ανάπτυξης, ενώ οι εξαγωγές θα πάψουν να παίζουν ρόλο αφού σιγά σιγά θα μηδενιστούν.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ-Η ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΒΑΣΙΚΟ» ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Το λεγόμενο “δυνητικό ΑΕΠ” το οποίο κινούταν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το πραγματικό ΑΕΠ την περίοδο της κρίσης, προβάλλοντας την μελλοντική ελπίδα έδειχνε βελτίωσης της οικονομίας, πλέον μηδενίζεται επί Τσίπρα -Τσακαλώτου.

Η εξήγηση είναι απλή αφού έχουν πλέον καταρρεύσει οι παραγωγικοί συντελεστές της οικονομίας (ανθρώπινο κεφάλαιο, εργασία, παραγωγικότητα, αποταμίευση, κεφαλαιουχικά αγαθά, νέες τεχνολογίες).

Το δυνητικό ΑΕΠ που απεικονίζει αυτούς τους παραγωγικούς συντελεστές ήταν αρνητικό (-0,8%) το 2018, αρνητικό επίσης (-0,3% έως -0,5%) φέτος, ενώ από το 2020 και μετά κινείται μεταξύ του μηδέν και του 0,2% δηλαδή από το τίποτα στο τίποτα! Συνεπώς οι «αναμενόμενες» δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας που είχαν φτάσει το 15% ως «δυνητικό ΑΕΠ» τη διετία 2013-14 πλέον μηδενίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…