Κλειστό ως την ερχόμενη Δευτέρα θα μείνει το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού – Ευόσμου λόγω εκδήλωσης ψώρας.

Το γεγονός επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, επισημαίνοντας ότι, σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας, έγινε μια πρώτη εφαρμογή ειδικής λοσιόν στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη εφαρμογή μετά από κάποιες μέρες. Ωστόσο, μετά από την πρώτη εφαρμογή, η συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος παύει να είναι μεταδοτική. Παράλληλα έγινε στη μονάδα καθαρισμός και θα γίνει και αποπαρασίτωση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δερματολογίας, Δημήτρης Ιωαννίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ανάμεσα στα παιδιά υπήρξε ένα κρούσμα και γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου εξετάστηκαν τα περισσότερα παιδιά στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης. «Δεν βρέθηκε κανένα άλλο κρούσμα ανάμεσα στα παιδιά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και όλα πήγαν πάρα πολύ καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έστειλε από την πρώτη στιγμή στο σχολείο, γιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, Σοφοκολή Κουρτίδη, το κρούσμα είναι ένα, ωστόσο υπήρξε κινητοποίηση λόγω του φόβου μετάδοσης της ψώρας, επειδή ο συγχρωτισμός δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος διευκρίνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η ψώρα δεν είναι λοιμώδες νόσημα, και με αυτή την έννοια δεν είναι υποχρεωτικά δηλωμένο και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείται μεθοδευμένη απολύμανση στο χώρο εκδήλωσης του κρούσματος. «Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του θέματος, υπάρχει ειδική θεραπεία, χρειάζεται συγκεκριμένο σχήμα για την αποθεραπεία» πρόσθεσε.

Τι είναι η ψώρα

Η ψώρα – σύμφωνα με την wikipedia- είναι μεταδοτική παρασιτική νόσος του δέρματος από το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei). Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η έντονη φαγούρα και κόκκινο βλατιδώδες εξάνθημα. Περιστασιακά μπορεί να είναι ορατές μικρές σήραγγες στο δέρμα. Στην πρώτη μόλυνση, το άτομο συνήθως θα αναπτύξει συμπτώματα ανάμεσα στις δύο και έξι εβδομάδες. Στη δεύτερη μόλυνση μπορεί να αναπτυχθούν σε 1-4 ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του σώματος ή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι καρποί, ανάμεσα στα δάκτυλα ή στη γραμμή της μέσης. Το κεφάλι μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο στα παιδιά. Η φαγούρα είναι εντονότερη το βράδυ. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος και επιπλέον βακτηριακή λοίμωξη.

Η ψώρα προκαλείται από το θηλυκό άκαρι Sarcoptes scabiei var. hominis. Τα ακάρεα σκάβουν μέσα στο δέρμα για να ζήσουν και να εναποθέσουν τα αυγά τους. Τα συμπτώματα οφείλονται στην αλλεργική αντίδραση στα ακάρεα. Συνήθως, μόνο 10 με 15 ακάρεα εμπλέκονται στην μόλυνση. Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο πρόσωπο (τουλάχιστον 10 λεπτά), όπως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Περιβάλλοντα συνωστισμού, όπως παιδικοί σταθμοί και φυλακές, αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης. Η κρουστώδης ψώρα είναι μια σοβαρότερη μορφή της νόσου. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί οφείλεται σε εκατομμύρια ακάρεα, με αποτέλεσμα να είναι πιο μεταδοτική. Σε αυτή την περίπτωση, η μετάδοση μπορεί να γίνει με σύντομη επαφή ή από μολυσμένα αντικείμενα. Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά και όχι άμεσα ορατά. Η διάγνωση βασίζεται στα σημεία και συμπτώματα.

Αρκετά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της ψώρας, όπως κρέμα με περμεθρίνη, κροταμιτόνη και λινδάνη, ή χάπια ιβερμεκτίνης. Επίσης, χορηγείται θεραπεία σε όσους ανθρώπους ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τον ασθενή τον τελευταίο μήνα και όσους ζουν στο ίδιο σπίτι. Τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες (το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά 7 ημέρες) πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό και να στεγνώσουν σε στεγνωτήριο.Καθώς τα ακάρεα δεν ζουν παραπάνω από 3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, δεν απαιτείται περαιτέρω καθαρισμός. Συνίσταται επίσης η καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίσουν για δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν μετά αυτό το χρονικό σημείο, μπορεί να χρειαστεί επαναθεραπεία.

Η ψώρα είναι μία από τις τρεις πιο κοινές δερματικές διαταραχές στα παιδιά, μαζί με την τριχοφυτία και τις βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις. Όσον αφορά το 2015, αφορά περίπου 204 εκατομμύρια ανθρώπους (2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού). Είναι το ίδιο κοινή και στα δύο φύλα. Οι νέοι και γέροι επηρεάζονται περισσότερο. Είναι συχνότερη στον αναπτυσσόμενο κόσμο και στα τροπικά κλίματα. Άλλα ζώα δεν μεταδίδουν ανθρώπινη ψώρα. Η μόλυνση των ζώων προκαλείται συνήθως από συγγενικά, αλλά ελαφρώς διαφορετικά ακάρεα.