Κρίση θεσμών και οικονομίας στην ΕΕ προκαλούν Πολωνία και Ουγγαρία

by MANIFESTO

Όπως αναμενότανε! Το είπαν. Το εννοούσαν. Το κάνουν πράξη! Η Πολωνία και η Ουγγαρία επέλεξαν τη σκληρή γραμμή.  Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Coreper  με συμμετοχή των εκπροσώπων Πρεσβευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του μόνιμου αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες της γερμανικής προεδρίας Sebastian Fischer, πρόβαλαν βέτο και δήλωσαν ότι “δεν δέχονται παρέμβαση της ΕΕ στο κράτος Δικαίου”. Που τινάζει στον αέρα την εφαρμογή της συμφωνίας και ψήφισης του προϋπολογισμού 2021-2027 συνολικού ποσού 1 τρις 800 δις ευρώ!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Στη διάρκεια της συνεδρίασης προηγήθηκε ψήφος 55% αποδοχής παράκαμψης του “κράτους δικαίου” δεδομένου ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία. Στην συνέχεια όμως μηνύματα από Βαρσοβία και Βουδαπέστη έκαναν γνωστό ότι στη Σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου ψηφίζουν ΟΧΙ στο Recovery Fund !

Εκεί που  χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία ήτοι 100% από τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ!

Για την πορεία και κατάληξη του θέματος Ορμπαν και Κατζίνσκυ δήλωσαν ότι “είχαν συνομιλήσει με την Μέρκελ, όσο και τον Σαρλ Μισέλ για την στάση τους σέ περίπτωση επιμονής των ευρωπαίων συναδέλφων τους να πάρουμε μέτρα εναντίον του κράτους δικαίου”.

Η στάση των δύο αρχηγών κρατών μελών οδήγησε τον πρόεδρο Σαρλ Μισέλ να συγκαλέσει στο τέλος της εβδομάδας έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 27 προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την αντίσταση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Σε περίπτωση που δεν θα καμφθεί η θέση των δύο  τα προβλήματα χρηματοδότησης για πολλά από τα κράτη της ΕΕ θα σημάνει μεγαλύτερη οικονομική κρίση απ’ ότι σήμερα!

Ετσι ο δανεισμός της ΕΕ των 750 δις ευρώ θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς ενώ οι  χρηματοδοτήσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι 2021.

Αυτός είναι ο λόγος που η Κομισιόν μελετά την αποδοχή πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να “δοθεί προκαταβολή αντί του 10% στο 20-30% των χρημάτων που δικαιούνται οι κυβερνήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Μία απόφαση που θα ληφθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου εφ’ όσον δεν έχουν καμφθεί οι δυο χώρες του Βισεγκραντ !”

Αργά το βράδυ από πηγές της Κομισιόν και της γερμανικής προεδρίας δήλωναν ότι ” Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις Πολωνίας – Ουγγαρίας και των συνοδοιπόρων τους κρατών του Βίσεγκραντ!  Η ΕΕ θα προχωρήσει χρησιμοποιώντας ιδίων όπλων απέναντι σε θέσεις αντίθετες των Συνθηκών που προβλέπονται για θέματα ελευθερίας, δημοκρατίας και γενικά όσα αφορούν το κράτος δικαίου!” Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν σκληρός στις δηλώσεις του και παράλληλα έστειλε μήνυμα στον Όρμπαν και τον Κατζινσκη να το ξανασκεφτούν. Με παράκληση να σεβαστούν την κρίση υγείας και οικονομίας όλων των κρατών της ένωσης. Και να επιδείξουν αλληλεγγύη όπως επιτάσει ο σεβαστός στις συνθήκες της ΕΕ.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ο προβληματισμός  εντείνεται και ήδη πολλές κυβερνήσεις ετοιμάζουν αναθεωρημένους τούς εθνικούς προϋπολογισμούς τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μέλλον για τουλάχιστον ένα χρόνο. Για το λόγο αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα τεθεί και η πρόταση να μετατεθεί αντί του 2022 στο τέλος του 2023 η αρχές του 2024 η απορρόφηση των κονδυλίων τους!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα