Κρανίδι: Έκκληση Χαρδαλιά στους κατοίκους να μείνουν σπίτι

26
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα 177 δείγματα που ελήφθησαν στο Κρανίδι και την ευρύτερη περιοχή, μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν μετανάστες από την Αφρική, είναι κυβέρνηση και υπηρεσίες υγείας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην τήρηση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και στη θωράκιση όλων των δομών φιλοξενίας μεταναστών.

Στην κατεύθυνση αυτή, από το πρωί σήμερα της Τετάρτης (22/4) άντρες του στρατού στήνουν σκηνές έξω από το ξενοδοχείο στο Κρανίδι όπου φιλοξενούνται οι 150 ασυμπτωματικοί μετανάστες με κορωνοϊό, προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Στις σκηνές διενεργούνται οι εξετάσεις από μόνιμο υγειονομικό προσωπικό που θα μείνει στο ξενοδοχείο.

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά 25 από τους 150 μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε άλλο χώρο, καθώς έχουν υποκείμενο νόσημα.

Σε πλήρη έλεγχο είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά,  ο οποίος έσπευσε στο Κρανίδι από χθες, οπότε και έγιναν γνωστά τα 150 θετικά κρούσματα. Απηύθυνε, ωστόσο, έκκληση στους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, καθώς τις προηγούμενες μέρες πολλοί μετανάστες έβγαιναν από τη δομή φιλοξενίας για αγορές ή υπηρεσίες υγείας και ο ιός πιθανόν να έχει εξαπλωθεί.

“Πραγματοποιήσαμε άλλη μια σύσκεψη, την τελική που αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ολο το βράδυ δουλέψαμε τις ιχνηλατίσεις των κρουσμάτων και υψηλού και χαμηλού κινδύνου κι όλα έχουν μπει σε σειρά», τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας μετά την ευρεία σύσκεψη κρατικών και τοπικών φορέων στο Κρανίδι. Όπως διαβεβαίωσε, «το πρωτόκολλο συνεχίζει να εφαρμόζεται. Εχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία κι ό,τι χρειάζεται η περιοχή. Πιστεύω ότι αύριο το πρωί θα έχουμε πλήρη εικόνα”. Τα μέτρα εφαρμόζονται στο ακέραιο Ολοι οι κάτοικοι που είναι σε κίνδυνο να μείνουν μέσα. Η κίνηση θα γίνεται μόνο για περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, τα άλλα αναστέλλονται».

Διάχυτη η αγωνία στην περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι από τη Μεγάλη Πέμπτη τέθηκε σε καραντίνα όλη η δομή με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο. Περιορισμοί έχουν τεθεί και στην κυκλοφορία στον δήμο Ερμιόνης, καθώς η κίνηση γίνεται μόνο για περιπτώσεις Β1, Β2, Β3, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών και παζαριών.

«Ο κόσμος είναι παγωμένος και είναι διάχυτη η αγωνία. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Πόρτο Χέλι. Την Τρίτη (21/4) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήρε δείγματα από 170 άτομα που είναι υπάλληλοι τραπεζών, σούπερ μάρκετ, κούριερ και άλλων υπηρεσιών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συναλλαγή με τους 150 μετανάστες του Κρανιδίου. Τα αποτελέσματα των τεστ είναι κρίσιμα γιατί θα δείξουν αν υπάρχει διασπορά. Ο κόσμος πειθάρχησε και τηρήθηκαν τα μέτρα στο Κρανίδι τις προηγούμενες μέρες, Οι μετανάστες παραμένουν στο Κρανίδι από τον Οκτώβριο του 2019 οι μετανάστες» δήλωσε στο OPEN το πρωί της Τετάρτης (22/4) ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι είναι σε εξέλιξη σε εργαζόμενους σε τράπεζες, καταστήματα και αστυνομικούς.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις δομές μεταναστών

Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται σήμερα (22/4)  το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να γίνει συντονισμός όλων των μέτρων προστασίας για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Τη σύσκεψη έχει συγκαλέσει στις 13:30 ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Προέδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Τάσος Μαντάγαρης. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των δράσεων των δύο Υπουργείων σε θέματα Δημόσιας Υγείας, που αφορούν στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr