Για την πρόοδο στον ρυθμό έκδοσης και απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων μιλά στην εφημερίδα «tomanifesto» ο υπουργός Εργασίας, ενώ τονίζει τα οφέλη από τη δημιουργία του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας, το οποίο βάζει «φρένο» στην ταλαιπωρία του εν αναμονή συνταξιούχου. Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντά στις αναφορές για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, παρά την εφαρμογή της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και προειδοποιεί ότι οι «καμπάνες» για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους όρους θα είναι βαριές ενώ θα αρκούν ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες.

 

Στην Ντόρα Κουτροκόη

 

Σας άκουσα πρόσφατα να λέτε ότι βάσει των στοιχείων της διεύθυνσης μελετών του ΕΦΚΑ έχουν εκκαθαριστεί όλες οι συντάξεις μέχρι το 2018. Είστε ικανοποιημένος με τον ρυθμό έκδοσης των κύριων συντάξεων; Διανύουμε το 2022. Με τις υπόλοιπες τι γίνεται;

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν ότι η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει αποδίδει καρπούς: απομένει να εκκαθαριστεί μόλις το 6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τα έτη 2016-2022, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από ένα εκατομμύριο συντάξεις. Συγκεκριμένα, έχουν, όπως επισημάνατε και εσείς, μηδενιστεί οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις για το 2016, το 2017 και το 2018. Από το 2019, μένουν μόλις 1.710 αιτήσεις. Για το 2020, έχει εκδοθεί το 95% των αιτήσεων. Για το 2021 το 81%. Και για το 2022, το 70% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι πολύ μεγάλος αριθμός συντάξεων απονεμήθηκε σε τρεις έως πέντε μήνες, ενώ χιλιάδες συντάξεις εκδόθηκαν σε λιγότερο από 60 ημέρες. Εκδόθηκαν δηλαδή σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ! Αναμένουμε ταυτόχρονα ότι το 2022 θα έχουμε νέο ρεκόρ με 300.000 συντάξεις! Δεν πανηγυρίζουμε. Αλλά και η πρόοδος που έχει γίνει δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας με την ειδική ομάδα έργου για τις συντάξεις, τους 3.000 νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον ηλεκτρονικό «Πύργο Ελέγχου», τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, τις νέες συντάξεις εμπιστοσύνης και τις συντάξεις fast track. Ολα αυτά συνέβαλαν ώστε ο ΕΦΚΑ, με 900 λιγότερους υπαλλήλους, να εκδίδει διπλάσιες συντάξεις σε σχέση με δύο χρόνια πριν! Με σχέδιο, σύστημα και στοχοθεσία προχωρούμε στην οριστική λύση του ζητήματος μέσα στο καλοκαίρι!

 

Θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται σε αδυναμία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τις ασφαλιστικές εισφορές και που γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους; Είναι πολλοί που το επιθυμούν, αλλά αρκετά νοικοκυριά βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία καθότι διανύσαμε και μία δύσκολη τριετία λόγω της πανδημίας.

Μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για αυτό. Και αναφέρθηκε σε δύο νομοθετικές διατάξεις που θα φέρουμε, οι οποίες θα βοηθήσουν μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων. Η μία ρύθμιση αφορά την εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες προβλέψεις της φορολογικής διοίκησης. Δηλαδή, όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν τις επόμενες εβδομάδες –όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα– στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών. Το δεύτερο είναι ότι προχωρούμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία και στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για δύο μέτρα τα οποία διευκολύνουν τόσο όσους θέλουν να πάρουν τη σύνταξή τους όσο κι εκείνους που εργάζονται και θέλουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους απέναντι στον ΕΦΚΑ. Θα ανακουφίσουν μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων! Για τους εν αναμονή συνταξιούχους, υπενθυμίζω ότι μόλις πέρυσι λάβαμε κάποια μέτρα που είτε ανεβάζουν το επιτρεπτό ποσό χρέους προς τον ΕΦΚΑ για να λάβει κανείς σύνταξη είτε λειτουργούν διευκολυντικά προς τον ίδιο σκοπό.

 

Τι θα γίνει με τις καθυστερήσεις στις επικουρικές συντάξεις; Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Δώσαμε έμφαση στις κύριες συντάξεις, διότι –όπως λέει και η ίδια η λέξη– αυτό είναι το κύριο μέρος της σύνταξης του ασφαλισμένου. Σε αυτές, όπως σας είπα, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση. Το οποίο σημαίνει ότι στις επικουρικές –στις οποίες έχουμε και εκεί αποκλιμάκωση– θα έχουμε μεγάλη επιτάχυνση τους επόμενους μήνες. Από Σεπτέμβριο, όλο το βάρος του ΕΦΚΑ θα πέσει στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων. Θυμίζω, επίσης, ότι τα συστήματα των fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης που ψηφίσαμε και μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, ισχύουν και για τις επικουρικές. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να έχουμε σημαντική μείωση του στοκ των επικουρικών μέχρι το τέλος του έτους!

 

Τι είναι το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας και πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους; Θα αντικαταστήσει πλήρως την παραδοσιακή τηλεφωνική επικοινωνία στο 1555;

Το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας θα γίνει ο λόγος για τον οποίο δεν θα χρειάζεται πια να καλούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και βουλευτικά γραφεία όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη! Πολύ απλά διότι θα βρίσκουν πλέον άκρη! Είναι επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πολίτη από τον ΕΦΚΑ. Αφορά ουσιαστικά τη δυνατότητα άμεσης ψηφιακής επικοινωνίας του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του. Θα γίνεται μέσω ενός σύγχρονου chat room με δυνατότητα ανταλλαγής εγγράφων και υποβολής ερωτημάτων από τον ασφαλισμένο προς τον εισηγητή του φακέλου του και αντίστροφα. Αντικαθιστά τρεις τρόπους επικοινωνίας που είναι συνδεδεμένοι με την ταλαιπωρία του πολίτη: τις συνεχείς επισκέψεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τις τηλεφωνικές κλήσεις και την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου. Πλέον, ο εν αναμονή συνταξιούχος θα πάψει να ανησυχεί για το πού βρίσκεται η αίτηση συνταξιοδότησής του και για το αν απαιτείται κάποιο επιπλέον πιστοποιητικό. Από την άλλη πλευρά, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ που ασχολείται με τη συνταξιοδότηση κάποιου ασφαλισμένου, θα μπορεί να ζητάει ηλεκτρονικά από τον ίδιο διευκρινίσεις ή πρόσθετα έγγραφα, τα οποία θα αποστέλλει ο ασφαλισμένος επίσης ηλεκτρονικά. Εγκαινιάζουμε, δηλαδή, μία ευρωπαϊκού επιπέδου, ανθρώπινη εξυπηρέτηση!

 

Υπάρχουν καταγγελίες για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας παρά τη θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας σε επιχειρήσεις. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Να σημειώσω κατ’ αρχάς ότι έχουν ήδη ενταχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας πάνω από το 86% των υπαλλήλων, δηλαδή πάνω από 100.000 από τους 120.000 εργαζομένους που αφορά σε πρώτο στάδιο (τράπεζες και σούπερ μάρκετ). Το ποσό είναι ικανοποιητικό, αν σκεφτείτε ότι ο Ιούλιος είναι μήνας αδειών και ότι στις τράπεζες υπάρχουν ορισμένοι που εργάζονται με τηλεργασία. Σε σχέση με τις καταγγελίες, υπήρξαν κάποιες όντως. Δεν ήταν πολλές. Αλλά, ανεξάρτητα από το αν είναι πολλές ή λίγες, σας λέω το εξής: η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ διότι πράγματι διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, αν γινόταν έλεγχος μετά από επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία, το αν ένας εργαζόμενος εργαζόταν πάνω από το προβλεπόμενο, αυτό δεν μπορούσε να διασταυρωθεί. Πολύ απλά διότι δεν φαινόταν με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο στα στοιχεία που καταγράφονταν το πότε έφτασες και το πότε έφυγες από την εργασία σου. Τώρα, με την Ψηφιακή Κάρτα, αυτό φαίνεται! Επομένως η Ψηφιακή Κάρτα λειτουργεί από τη μια αποτρεπτικά για τους κακούς εργοδότες και από την άλλη είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο για την προστασία του ωραρίου του εργαζομένου. Επαναλαμβάνω δε ότι για τους ελέγχους και για τις σχετικές «καμπάνες» που θα πέφτουν θα αρκούν και ανώνυμες καταγγελίες.

 

Πότε θα δουν οι συνταξιούχοι στις αυξήσεις στις συντάξεις τους και ποιας τάξεως θα είναι;

Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 01.01.2023. Και θα προσδιοριστούν βάσει του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος. Ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα διά του δύο. Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: πάρα πολλούς που θα δουν το κέρδος στην τσέπη τους. Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα τη «ροκανίσουν» με τις αυξήσεις αυτές. Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να βγουν και αυτοί κερδισμένοι σε μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων!

 

Να ολοκληρώσω με μία ερώτηση για τα εθνικά, κ. υπουργέ. Βλέποντας το πώς εξελίσσονται τα Ελληνοτουρκικά και ακούγοντας καθημερινά τη σκληρή ρητορική της Τουρκίας, μήπως η στρατηγική της χώρας μας, η στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα έπρεπε προκειμένου να «φρενάρει» τις ορέξεις των γειτόνων μας;

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας, που δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει πράγματι ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν προκλητικό γείτονα. Και δεν τρέφουμε αυταπάτες σε σχέση με τη γεωστρατηγική σημασία της γείτονος, η οποία οδηγεί κατά καιρούς διάφορες χώρες όχι μόνο να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις της, αλλά ακόμη και να κάνουν «εκπτώσεις» απέναντί της. Γι’ αυτό και η προσπάθειά μας κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η πολυεπίπεδη διπλωματική μας προσπάθεια. Αναφέρομαι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στις στενές σχέσεις μας με τη Γαλλία, στη σχέση μας με το Ισραήλ, επιμέρους αραβικά κράτη, στις συμφωνίες για την οροθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, με την Αίγυπτο και την αντίστοιχη προσέγγιση που έχουμε με την Αλβανία. Ολα αυτά ισχυροποιούν την Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο. Δεν μένουμε, όμως, σε αυτό. Το δεύτερο επίπεδο της προσπάθειάς μας αφορά την άμυνα: εκσυγχρονίζουμε σταθερά τις ένοπλες δυνάμεις μας. Σας θυμίζω τις φρεγάτες. Σας θυμίζω τα αεροσκάφη Ραφάλ. Την ελληνογαλλική συμφωνία. Ολα αυτά για τα οποία σας μιλάω είναι σειρά πολύ σημαντικών βημάτων για τη θωράκιση της χώρας τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά. Δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Παρατηρούμε τι συμβαίνει στην Αγκυρα και παρατηρούμε τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Επιμένουμε να τους καλούμε να αλλάξουν προσέγγιση και να προσαρμοστούν τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ιστορία και τα συμφέροντα της χώρας!