Ο τρόπος που θα διοικείται ο ΕΦΚΑ αλλάζει. Ψάχνουμε για μάνατζερ που βλέπουν ως πρόκληση τη μεγάλη κοινωνικά προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ και έχουν τη διάθεση να πάρουν το ρίσκο με ένα κατ’ αρχήν τριετές συμβόλαιο» δηλώνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και τη Μαρία Βουργάνα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «επίκεντρο της πολιτικής μας είναι πλέον ο πολίτης. Ο υπουργός, η διοίκηση και οι υπάλληλοι είναι απλώς δημόσιοι λειτουργοί. Οχι εξουσιαστές!».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραδίδει τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες, σημειώνει ότι «όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια είναι φυσικά καλοδεχούμενοι. Και με αμοιβές που θα ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη φύση αυτής της προσπάθειας».

Στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων, ο υπουργός δηλώνει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχει κλείσει το θέμα των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν ενώ το 2021, όπως λέει, θα είναι χρονιά – ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων καθώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχαν εκ-δοθεί πάνω από 200.000 αποφάσεις. Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, τα «αποκαλυπτήρια» της δεύτερης αύξησης αναμένονται προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022 με τον Κωστή Χατζηδάκη να διαβεβαιώνει ότι «σε κάθε περίπτωση όμως, οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους μέρισμα ανάπτυξης».

Ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ, του 48% των παραπόνων των πολιτών. Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων που διακρίνουν τον Φορέα;

Στους 11 μήνες που είμαι στο υπουργείο, κάναμε τρεις μεγάλες παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ: τις προκαταβολές στο ύψος των εθνικών συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά σε 30.000 και πλέον δικαιούχους.

Τον νέο ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης 1555, ο οποίος μέσα σε 4 μήνες έχει ξεπεράσει τις 630.000 κλήσεις, εκ των οποίων το 75% στον ΕΦΚΑ. Και μάλιστα με ποσοστό ανταπόκρισης γύρω στο 97% και από αυτό ποσοστό άμεσης απάντησης 84%.

Και μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Τώρα, ερχόμαστε με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και κάνουμε μια πιο δομική αλλαγή. Από τον τρόπο επιλογής των διευθυντικών στελεχών – με στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα – μέχρι την επιτάχυνση των προμηθειών και την αξιοποίηση της περιουσίας.

Και από τα πριμ για τους υπαλλήλους που πράγματι δουλεύουν περισσότερο, μέχρι τους ελέγχους και τις κυρώσεις για όσους δεν δουλεύουν, ενώ το οφείλουν απέναντι στην κοινωνία. Γι’ αυτό καταργούμε την εκπροσώπηση των συνδικαλιστών στα Πειθαρχικά. Δεν θα είμαι θεατής απέναντι στο πρόβλημα. Και δεν πιστεύω στη σχολή του πολιτικού κόστους!

Στους καλούς υπαλλήλους, θα είμαι δίπλα. Αλλά σε αυτούς που έχουν την τάση, από ευθυνοφοβία ή από αδιαφορία να ταλαιπωρούν τους πολίτες, δεν θα χαριστούμε! Θα κάνουμε μια καινούργια αρχή, έχοντας στο επίκεντρο τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους, τους αναπήρους. Η αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ προς όφελος των αδυνάτων είναι στο επίκεντρο μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής!

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι παραδίδετε τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες. Γιατί αναζητάτε διευθυντικά στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα; Δεν έχει επάρκεια καλών στελεχών ο δημόσιος τομέας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τις συντεχνίες. Εμείς με τους πολίτες. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στην ταλαιπωρία 6,5 εκατ. εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις ιστορίες καθημερινής τρέλας! Στα διευθυντικά στελέχη κάνουμε κατ’ αναλογία περίπου αυτό που έγινε για τη ΔΕΗ. Δεν ψάχνουμε για μόνιμους. Ψάχνουμε για μάνατζερ που βλέπουν ως πρόκληση αυτή τη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ και έχουν τη διάθεση να πάρουν το ρίσκο με ένα καταρχήν τριετές συμβόλαιο, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία ακόμη φορά. Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια είναι φυσικά καλοδεχούμενοι.

Και με αμοιβές που θα ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη φύση αυτής της προσπάθειας. Ο τρόπος όμως που θα διοικείται ο ΕΦΚΑ αλλάζει. Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι πλέον ο πολίτης. Ο υπουργός, η διοίκηση και οι υπάλληλοι είναι απλώς δημόσιοι λειτουργοί. Οχι εξουσιαστές!

Η εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το 2022. Πόσες συντάξεις εκκρεμούν αυτή τη στιγμή; Ποιος είναι ο στόχος για το επόμενο έτος;

Θα σας πω, πρώτα, πόσες αποφάσεις για συντάξεις έχουν βγει αυτή τη χρονιά. Ηδη στα τέλη Νοεμβρίου έχουμε ξεπεράσει τις 200.000 αποφάσεις. Ενώ πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά είχαμε περίπου 160.000 αποφάσεις και πρόπερσι μόνο 130.000. Η έκδοση των αποφάσεων «τρέχει» πολύ πιο γρήγορα. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Προηγήθηκαν οι 3.000 καινούργιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις στο λεγόμενο «Πράσινο Κτίριο» του ΕΦΚΑ. Ο ηλεκτρονικός «Πύργος Ελέγχου» κ.λπ. Και ακολουθούν οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές που θα συμβάλουν και αυτοί. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εκκρεμείς σε υπερημερία κύριες συντάξεις έχουν πέσει περίπου στις 85.000, ενώ από αυτές, σε 50.000 περιπτώσεις οι δικαιούχοι λαμβάνουν είτε προσωρινή σύνταξή είτε προκαταβολή σύνταξης.

Προχωρεί παράλληλα η διασταύρωση για να διαπιστωθεί πόσοι από τους υπόλοιπους έχουν χρέη πάνω από το όριο και επομένως δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Σε κάθε περίπτωση, το 2021 θα είναι χρονιά – ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων. Ενώ, σταθερά στόχος μας είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 να έχουμε κλείσει το θέμα των κύριων εκκρεμών συντάξεων!

Φέτος έχει μεγαλώσει το κύμα των αποχωρήσεων καθώς οι ασφαλισμένοι φοβούνται ανατροπές στα όρια ηλικίας. Είναι βάσιμες οι ανησυχίες τους;

Δεν θα γίνει καμία ανατροπή στα όρια ηλικίας. Το υπογραμμίζω αυτό. Ως προς το ύψος των συντάξεων, έχει γίνει σχετική παρέμβαση με τον νόμο Βρούτση, ο οποίος διόρθωσε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Είναι δε πρόσφατη η νομοθέτηση της καταβολής έκτακτων επιδομάτων σε χαμηλοσυνταξιούχους, αναπήρους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός.

Προτεραιότητές μας στο υπουργείο για το 2022 είναι ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, η πλήρης αντιμετώπιση του θέματος των εκκρεμών συντάξεων και η έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου, του ΤΕΚΑ, που δημιουργεί τον «ατομικό κουμπαρά» για τις επικουρικές συντάξεις των νέων.

Ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός θα αυξηθεί δύο φορές μέσα στο 2022. Το πρώτο βήμα θα γίνει με μια αύξηση της τάξης του 2% από την 1η Ιανουαρίου. Πότε αναμένεται π δεύτερη αύξηση και σε ποιο ύψος αυτή θα διαμορφωθεί με δεδομένο ότι ο πήχης της ανάπτυξης για το 2022, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πιθανόν να τοποθετηθεί πάνω από 4,5% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός;

Το ύψος της αύξησης θα το πληροφορηθείτε μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022. Θα ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους μέρισμα ανάπτυξης. Η δε μείωση της ανεργίας είμαι βέβαιος θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών σε όλα τα επίπεδα. Διότι, εκ των πραγμάτων, η μείωση της ανεργίας ισχυροποιεί τον εργαζόμενο και τον άνεργο!