«Δυστυχώς, με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εύλογες αμφιβολίες στους πολίτες. Αφησε να εννοηθεί πως κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά και τη συνυπολογίζει στους μικροκομματικούς και εκλογικούς του υπολογισμούς», τονίζει στη συνέντευξή του στο «tomanifesto» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όσον αφορά το «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» από τις εκλογές. «Η ΝΔ θα δώσει τη μάχη, έχοντας ξεκάθαρο στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας, που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε απρόσκοπτα τη μεταρρυθμιστική πολιτική μας» απαντά ο Καρδιτσιώτης πολιτικός όταν τον ρωτάμε για τις επικείμενες εκλογές.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Πώς σχολιάζετε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία του κόμματος Κασιδιάρη;

Σε μια κομβικής σημασίας διάταξη, η οποία θωρακίζει το κοινοβουλευτικό σύστημα, το «παρών» στην ψηφοφορία ισοδυναμεί με «απών» από το μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο που επιχειρήσαμε με θεσμική και ιστορική ευθύνη να οικοδομήσουμε απέναντι στις εγκληματικές οργανώσεις που ενδύονται πολιτικό μανδύα. Δυστυχώς, με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εύλογες αμφιβολίες στους πολίτες. Αφησε να εννοηθεί πως κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά και τη συνυπολογίζει στους μικροκομματικούς και εκλογικούς υπολογισμούς του, όπως άλλωστε συνέβη όταν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή συγχρονίστηκαν απόλυτα στο δημοψήφισμα-παρωδία, που στοίχισε στη χώρα μας πάνω από 100 δισ. ευρώ και ένα τρίτο αχρείαστο και επώδυνο μνημόνιο για όλους τους Ελληνες. Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται τελικά στις πράξεις του.

 

Πώς ερμηνεύετε τη δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου που ουσιαστικά διαχωρίζει τη Χρυσή Αυγή από τη 17 Νοέμβρη;

Οι εγκληματίες είναι εγκληματίες. Δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν κόμμα. Δεν είναι πολιτικοί, είναι ποινικοί. Οι δολοφονίες ανθρώπων δεν μπορούν να δικαιολογούνται από το ιδεολογικό πρόσημο που βάζει ο δολοφόνος. Οποιοσδήποτε επιχειρούμενος διαχωρισμός του εγκλήματος, επομένως, απλώς ρίχνει νερό στον μύλο εκείνων που θέλουν να δώσουν στα εγκλήματά τους πολιτικά κίνητρα. Αντιλαμβάνομαι πως η ανερμάτιστη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τα στελέχη του σε επαναλαμβανόμενα λεκτικά ατοπήματα. Εκτιμώ, τελικά, πως τέτοιες δηλώσεις προσβάλλουν τα αισθήματα του δημοκρατικού κόσμου. Δεν εξυπηρετούν τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Η καταδίκη της βίας και του εγκλήματος, απ’ όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται, πρέπει να είναι ομόφωνη και καθολική, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.

 

Παρακολουθήσαμε την προσχώρηση του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Καρανικόλα στη ΝΔ, ενώ αποκλείονται κατηγορηματικά Γιώργος Καρατζαφέρης και Κωνσταντίνος Μπογδάνος που εκφράζουν τον χώρο της Δεξιάς. Μήπως το κόμμα σας κλείνει το μάτι, όπως λένε κάποιοι, προς το Κέντρο;

Η ΝΔ εκφράζει αυθεντικά το πολιτικό κέντρο. Είναι η παράταξη της μετριοπάθειας, του ρεαλισμού και του ορθολογισμού. Η παράταξη που εφαρμόζει σύγχρονες πολιτικές που –με τα παλιά μέτρα και σταθμά– καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος από την κεντροδεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς. Πολιτικές φιλελεύθερες στην οικονομία, αλλά με έντονο κοινωνικό πρόσημο, όπως αποδείξαμε την περίοδο της πανδημίας. Αυστηρές πολιτικές ασφάλειας, όπως στο μεταναστευτικό, αλλά ταυτόχρονα συμπεριληπτικές. Σύγχρονες, αποτελεσματικές πολιτικές για την παροχή υπηρεσιών υγείας, για την παιδεία, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη θωράκιση των θεσμών. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι ασπάζονται το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα ανοιχτή, παραγωγική και αισιόδοξη που μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της και να κοιτάει μπροστά.

 

Υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών για το κόμμα σας προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; Ποιον «βλέπετε», γιατί και υπό ποιες προϋποθέσεις, πιθανό κυβερνητικό εταίρο;

Η ΝΔ θα δώσει την επερχόμενη εκλογική μάχη έχοντας ξεκάθαρο στόχο την επίτευξη αυτοδυναμίας. Ενας στόχος που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε απρόσκοπτα τη μεταρρυθμιστική πολιτική μας. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν δύο τετραετίες και τα αποτελέσματά τους: την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ και την τετραετία της ΝΔ. Και να συγκρίνει δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Από τη μία, τη ρεαλιστική προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναβαθμίζει τη χώρα μας στο διεθνές στερέωμα, θωρακίζει την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητά της, μετριάζει τις συνέπειες από τους κλυδωνισμούς που προκαλούν οι επάλληλες κρίσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι και εκσυγχρονίζει τους θεσμούς της χώρας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Οι πολίτες θα συγκρίνουν αυτήν την προσέγγιση με την αντίληψη του Αλέξη Τσίπρα για ανοιχτά σύνορα, για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που εφάρμοσε ως κυβέρνηση, για την εξωτερική πολιτική της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε, επομένως, βάσιμα αισιόδοξοι πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι επιτεύξιμος. Από κει και πέρα, όπως δείχνει το τελευταίο κύμα συστράτευσης πρώην στελεχών άλλων κομμάτων στη μεγάλη εθνική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ μπορεί να οικοδομήσει πολιτικές συμμαχίες, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, με πρόσωπα και χώρους που είναι πολιτικά εγγύτερά της.