Μία από τις μεγαλύτερες παραμέτρους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, χωρίς αμφισβήτηση, αποτελεί η αγροτική παραγωγή. Μπορεί ν’ αποτελέσει έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της εθνικής οικονομίας, που μέσω κρίσης ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ήταν από τους ελάχιστους κλάδους που μπόρεσε ν’ αντέξει. Οι λόγοι οφείλονται, σύμφωνα με γνώστες της αγροτικής αγοράς, είτε λόγω της προσωπικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας των παραγωγών είτε λόγω των πρωτοπόρων προϊόντων που παρήγαγαν οι νέοι αγρότες είτε λόγω της διείσδυσης σε νέες αγορές που επιχείρησαν να «ρισκάρουν» οι Έλληνες παραγωγοί.

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες αγρότες ζητούν τη στήριξη της πολιτείας. Με γνώμονα την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα, οι αγροτικοί επιχειρηματίες, το Manifesto, ζήτησε την άποψη και τη θέση, πάνω σε νευραλγικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, του Οικονομολόγου – Γενικού Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Κώστα Γιαννόπουλου.

Σε καίρια ερώτηση μας, που αφορά στις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη περαιτέρω της Αγροτικής οικονομίας, ο κ. Γιαννόπουλος, άσκησε σκληρότατη κριτική κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – πρώην ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- και απάντησε: «Πρώτον, η μείωση των φόρων και των εισφορών. Το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο της Κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα φόρτωσε δυσανάλογα όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και φυσικά μέσα σε αυτούς και τους αγρότες-επιχειρηματίες-επενδυτές βάζοντας χαλινάρι στα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Και, δεύτερον: Η μείωση της γραφειοκρατίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση γιγάντωσε τη γραφειοκρατία στην Αγροτική οικονομία. Υπάρχουν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι σταμάτησαν ή περιόρισαν τη δραστηριότητά τους για γραφειοκρατικούς λόγους. Δουλειά της νέας Κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους δημιουργώντας φιλικές προς τον πολίτη αγρότη υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και θα τον απελευθερώνουν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο Γεν. Δ/ντης της ΕΑΣΘ, ανέφερε οικονομικά στοιχεία αγροτικών επιχειρήσεων που η οικονομική κρίση τις «υποχρέωσε» να βάλουν λουκέτο. «Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλές μικρές αγροτικές επιχειρήσεις να κλείσουν. Στο Νομό Θεσσαλονίκης για παράδειγμα το 2011 υπήρχαν 21.000 δηλώσεις καλλιέργειας-εκτροφής. Σήμερα θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν υπάρχουν 17.000 δηλώσεις. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν δυνάμωσαν, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις επεκτάθηκαν, τουλάχιστον σε στρέμματα και ζώα. Συνεπώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν να αναπτυχθούν» .

Ο κ. Γιαννόπουλος, σημείωσε και στο τι θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου: «Η καινούργια πολιτική ηγεσία να αναπτύξει ένα μπουκέτο πρωτοβουλιών προκειμένου να απογειώσει την Αγροτική παραγωγή αλλά και να βάλει τις σωστές βάσεις για το μέλλον».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κώστας Γιαννόπουλου στο Manifesto.

Ερ: Πώς διαγράφεται το μέλλον της Αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Απ: Η Αγροτική οικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει την Αγροτική οικονομία ακόμη περισσότερο μιας και είναι παραδεκτό ότι η Αγροτική οικονομία ήδη συμβάλει σημαντικά στο ακαθάριστο Εθνικό προϊόν και την ανάπτυξη της χώρας. Θα πρέπει η καινούργια πολιτική ηγεσία να αναπτύξει ένα μπουκέτο πρωτοβουλιών προκειμένου να απογειώσει την Αγροτική παραγωγή αλλά και να βάλει τις σωστές βάσεις για το μέλλον.

Ερ: Μπορεί να είναι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Απ: Φυσικά η Αγροτική οικονομία είναι ήδη ένας καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω κρίσης η Αγροτική οικονομία ήταν από τους λίγους κλάδους που συνέχισε την ανάπτυξή της. Οι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη περαιτέρω της Αγροτικής οικονομίας είναι

α. η μείωση των φόρων και των εισφορών. Το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο της Κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα φόρτωσε δυσανάλογα όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και φυσικά μέσα σε αυτούς και τους αγρότες-επιχειρηματίες-επενδυτές βάζοντας χαλινάρι στα αναπτυξιακά τους σχέδια

β.Η μείωση της γραφειοκρατίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση γιγάντωσε τη γραφειοκρατία στην Αγροτική οικονομία. Υπάρχουν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι σταμάτησαν ή περιόρισαν τη δραστηριότητά τους για γραφειοκρατικούς λόγους. Δουλειά της νέας Κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους δημιουργώντας φιλικές προς τον πολίτη αγρότη υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και θα τον απελευθερώνουν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας.

Ερ: Κύριε Γιαννόπουλε καθημερινά βλέπουμε πως πολλοί νέοι στρέφονται τόσο προς προς την Αγροτική παραγωγή αλλά και σε νέες μορφές παραγωγής αγροτικών προϊόντων κατά τη γνώμη σας πού οφείλεται αυτό;

Απ: H γη είναι ο πιο τίμιος εργοδότης όσο περισσότερο τη δουλέψεις τόσο καλύτερα θα σε πληρώσει. Επιπλέον η οικονομική κρίση αφαίρεσε τη δυνατότητα από τους νέους της χώρας μας να βρούνε δουλειά ως υπάλληλοι. Έτσι λοιπόν όσοι νέοι δεν έφυγαν για το εξωτερικό αποφάσισαν, όσοι είχαν τη δυνατότητα, να αξιοποιήσουν τη γη.

Όσον αφορά για τις νέες μορφές παραγωγής αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι δεν στρέφονται μόνο οι νέοι σε αυτές. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε οτι οι αγροτικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν την κρίση προσπαθούν και έκαναν ανοίγματα σε νέες μορφές παραγωγής αγροτικών προϊόντων αλλά και σε νέες καλλιέργειες.

Ερ: Ταυτόχρονα βλέπουμε πως πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα κατακτούν τις ξένες αγορές. η εξωστρέφεια της Αγροτικής επιχειρηματικότητας πώς μπορεί να αναπτυχθεί και τη στήριξη χρειάζεται από την κυβέρνηση;

Απ: Τα προηγούμενα χρόνια η εξωστρέφεια δεν ήταν το ζητούμενο για το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό φαίνεται και γίνεται κατανοητό από τις προκηρύξεις των μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης όπου η εξωστρέφεια απλώς δεν αναφέρεται πουθενά. Σε όλες τις χώρες του κόσμου του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ άλλων προσπαθεί να διαφημίσει και να προωθήσει τα αγροτικά προϊόντα του Κράτους που εκπροσωπεί. Αυτό γίνεται παντού εκτός από την Ελλάδα. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα υπερτερούν ποιοτικά κατά πολύ. Δεν αρκεί όμως η καλή ποιότητα οι αγορές απαιτούν πλέον της ποιότητας ποσότητα και συνέπεια. Ευθύνη μας είναι να τα αναδείξουμε στο εξωτερικό και μαζί με τις δυναμικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών. Για να δυναμώσουμε έτι περαιτέρω την εξωστρέφεια της Αγροτικής οικονομίας θα πρέπει κυβέρνηση οι παραγωγοί και οι αγροτικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν στενά για να δημιουργήσουν συμμάχους στο εξωτερικό και λύσεις στο εσωτερικό.

Ερ: Ωστόσο η οικονομική κρίση και ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια που χτύπησε τους Έλληνες Τι επιπτώσεις είχε στον αγροτικό κόσμο;

Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλές μικρές αγροτικές επιχειρήσεις να κλείσουν. Στο Νομό Θεσσαλονίκης για παράδειγμα το 2011 υπήρχαν 21.000 δηλώσεις καλλιέργειας-εκτροφής. Σήμερα θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν υπάρχουν 17.000 δηλώσεις.

Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν δυνάμωσαν, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις επεκτάθηκαν, τουλάχιστον σε στρέμματα και ζώα. Συνεπώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν να αναπτυχθούν .

Ερ: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες παραγωγοί;

Απ: Η γραφειοκρατία. Θα πρέπει να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου αφενός οι αγρότες μας να μην τρέχουνε με μία σακούλα χαρτιά, αφετέρου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορούν να κάνουν εύκολα τη δουλειά τους. Πρέπει να αναπτυχθούν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης αλλά και ολόκληρου του δημοσίου προκειμένου να μην πηγαίνει ο πολίτης τα στοιχεία της υπηρεσίας να είναι διαθέσιμα αυτά από υπηρεσία σε υπηρεσία

Οι φόροι. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ονε όπου δεν υπάρχει ελάφρυνση των παραγωγών στο πετρέλαιο. Επιπλέον οι εισφορές αλλά και η φορολογία εκτοξεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τις αγροτικές επιχειρήσεις αναγκάζοντας πολλές από αυτές να κλείσουν.

Η ανυπαρξία σχεδίου. Διαπιστώσαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του υπουργείου Γεωργίας μέσω των προκηρύξεων του δεν είχε κανένα στόχο και προγραμματισμό.

Ερ: Τι απαιτείται για την επίλυση αυτών των προβλημάτων;

Πρέπει να αναπτύξουμε ένα φιλικό προς το χρήστη Κρατικό μηχανισμό ένα μηχανισμό ο οποίος θα μπορεί από υπηρεσία σε υπηρεσία να μεταφέρει δεδομένα αντί να αναγκάζει τον αγρότη να κουβαλάει χαρτιά. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα στο οποίο ο υπάλληλος θα μπορεί να βρίσκει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να εξυπηρετήσει τον πολίτη

Πρέπει να γίνει εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι και εισφορές θα πρέπει να υπάρχει φοροελάφρυνση τον ειδικό φόρο πετρελαίου ειδικά για τους αγρότες οπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τέλος η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με τις αγροτικές επιχειρήσεις τους συνεταιρισμούς της ομάδας και της οργάνωσης παραγωγών θα πρέπει να συντάξουν ένα σχέδιο προκειμένου η Αγροτική οικονομία να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.