Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στο κόμμα προχώρησε ο Αλ. Τσίπρας με το «καλημέρα» της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί από την αποχή των Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα από την ψηφοφορία για το Ελληνικό και τις αιχμές πως δεν υπήρξε απόφαση κάποιου θεσμοθετημένου οργάνου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τα 40 μέλη του Π.Σ.: «Θέτει κάποιος θέμα αμφισβήτησης της νομιμοποίησης του Πολιτικού Κέντρου;».

Υπενθυμίζεται πως το Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο συμμετέχει και το προεδρείο της Κ.Ο., έχει αντικαταστήσει τον πρωινό καφέ και συνεδριάζει μια με δυο φορές την εβδομάδα. Σε αυτό συμμετέχουν οι Δ. Τζανακόπουλος, Π. Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Ραγκούσης, Ν. Παππάς, Αλ. Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου, Θ. Θεοχαρόπουλος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ν. Μπίστης, Μ. Καλογήρου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ν. Βούτσης, Δ. Βίτσας. Κατά τη συνεδρίαση, κριτική για τη στάση των δύο βουλευτών υπήρξε από αρκετά μέλη, που τόνισαν πως «οφείλουμε να συμφωνήσουμε οι αποφάσεις που παίρνονται να τηρούνται», με τους Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα, σύμφωνα με πληροφορίες, να επαναλαμβάνουν πως ένα κρίσιμο θέμα όπως το Ελληνικό θα έπρεπε να έχει συζητηθεί και σε άλλο επίπεδο είτε στο κόμμα είτε και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ξεκαθάρισαν πως κανείς δεν επιθυμεί να προκληθούν ρωγμές στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε υπογραμμίζοντας πως «και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε ένα τέτοιο νομοσχέδιο για να προχωρήσει η επένδυση» και ζήτησε να μην μπαίνουν άλλες τρικλοποδιές. Το Πολιτικό Κέντρο επισημάνθηκε ομόφωνα πως είναι το νομιμοποιημένο όργανο μεταξύ των Πολιτικών Συμβουλίων. Στο τραπέζι μπήκε το ενδεχόμενο μερικής διεύρυνσής του, χωρίς, ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση.

Για άλλη μία φορά, η συνεδρίαση πήρε «φωτιά» όταν στο τραπέζι μπήκε το ζήτημα των αναρτήσεων και των δηλώσεων του Π. Πολάκη. Κατά πληροφορίες, ο Ν. Μπίστης ήταν το μέλος του οργάνου που «πρωτοστάτησε» και μιλώντας για το ήθος, το ύφος και τον διχαστικό λόγο που κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να γίνει ακόμη και ονομαστική αναφορά για τη συμπεριφορά του βουλευτή Χανίων στην πολιτική απόφαση που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση του οργάνου. Αρκετά στελέχη (Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Π. Παναγιώτου, Π. Λάμπρου, Σ. Δανέλλης, Α. Λιάκος κ.ά.) συνηγορώντας ζήτησαν να καταδικαστούν οι πρακτικές που δεν βοηθούν το κόμμα να πάρει κεφάλι απέναντι στη Ν.Δ. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η εισήγηση δεν εγινε δεκτή. Εμφαση δόθηκε στην προγραμματική αντιπολίτευση, ενώ για άλλη μία φορά αναπτύχθηκαν οι δύο απόψεις που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί: Ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με ανοίγματα στο Κέντρο και να καταλάβει τον μεσαίο χώρο ή να στοχεύσει στην προσέγγιση των πιο ριζοσπαστικών κοινών που βρίσκονται κοντά και στη νεολαία;

Μπορεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην άλλαξε και ο Αλ. Τσίπρας να παραμένει πιστός στη γραμμή πως «εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί να ζητήσει εκλογές», ωστόσο πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά δήλωσε «έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Αφού παρέθεσε τους άξονες του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα, που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις». Ο Αλ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση και των νομαρχιακών συνδιασκέψεων έθεσε το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό. Ο ίδιος αλλά και όλα τα στελέχη προγραμματίζεται να βρεθούν πιο κοντά στους πολίτες, έτσι ώστε να επικοινωνήσουν το νέο πρόγραμμα. «Η κατάρρευση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.
Πηγή: Καθημερινή