Μπορεί η Ρωσία να γνωστοποίησε στις αρχές Αυγούστου την καταχώρηση του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, με το όνομα «Sputnik V», ωστόσο βρήκε απέναντί της μια σειρά δυτικών αντιδράσεων.

Αμερικανοί και Γερμανοί εκφράζουν τις αντιδράσεις τους κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες αποφάσεις» και «ρωσικές ρουλέτες» ασκώντας κριτική στη «βιασύνη» της Μόσχας.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πως η Ρωσία κατάφερε να προχωρήσει με αυτήν την ταχύτητα τις διαδικασίες παρασκευής εμβολίου, σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους.

«Πρόκειται για ένα εμβόλιο που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο επανέκδοση του εμβολίου για τους SARS και MERS -τους παλαιότερους κορωνοϊούς- για τους οποίους δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια. Στη σημερινή εποχή οι Ρώσοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία που είχαν από τα δύο πρώτα στάδια ανάπτυξης των εμβολίων κατά των προηγούμενων ιών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους της ταχύτητας» τονίζει στο Sputnik o Πέτρος Αρκουμάνης, ειδικός παθολόγος. 

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν το έχουν εφαρμόσει μόνο σε πειραματόζωα, αλλά και στους εαυτούς τους.

Η εξήγηση που δίνουν για αυτήν την κίνηση, έγκειται στο ότι είχαν εμπιστοσύνη στο εμβόλιο και ότι ήθελαν να είναι και οι ίδιοι καλυμμένοι έναντι της COVID-19, ώστε να μη διαταραχθεί η συνέχεια της επιστημονικής τους εργασίας.

Παράλληλα εξηγεί ότι το μυστικό του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται στον αδενοϊό.

«Ο αδενοϊός πρόκειται για τον ιό που προκαλεί το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα. Φανταστείτε ότι κόλλησαν ένα νεκρό τμήμα της COVID- 19 πάνω σε αυτόν τον ιό. Έτσι ο οργανισμός θα αποκτήσει τα αντισώματα. Η τεχνογνωσία αυτή είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι δυτικοί. Οι Ρώσοι επιστήμονες όμως χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικούς ανθρώπινους αδενοϊούς που έχουν προκαλέσει κρυολογήματα. Δύο αδενοϊούς από διαφορετικές περιοχές, ώστε να υπάρξει κάποιος που δεν έχουμε έρθει σε επαφή στο παρελθόν και με τον τρόπο αυτό να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ανοσολογική απάντηση».

Εδώ, όπως εξηγεί, έγκειται η διαφορά του ρωσικού εμβολίου με αυτό που αναπτύσσουν στη Μεγάλη Βρετανία (Οξφόρδη) αλλά και το κινεζικό εμβόλιο.

«Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν για “μεταφορείς” έναν ανθρώπινο αδενοϊό, ενώ οι Άγγλοι ένα αδενοϊό από χιμπατζή».

Όπως αναφέρει, πρέπει να αποδειχθεί αν είναι ασφαλές να περάσει ο ιός του χιμπατζή στον άνθρωπο, όπως θα κάνει το εμβόλιο της Οξφόρδης.

«Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι αυτό το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, γι’ αυτό και θα το προμηθευτεί. Πρέπει να αποδειχθεί όμως κάτι τέτοιο».

Απόφοιτος της Ιατρικής στη Σοβιετική Ένωση, θυμάται τη συμβολή του κέντρου Γκαμαλέγια που αναπτύσσει το εμβόλιο στην αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών.

 

«Το ινστιτούτο Γκαμαλέγια λειτουργεί από την εποχή της ΕΣΣΔ και έχει μεγάλη παράδοση στα εμβόλια όπως κατά της ευλογιάς και του Έμπολα. Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό είναι σημαντικά ονόματα, διεθνούς κύρους που έχουν δουλέψει στην παραγωγή εμβολίων. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κέρδισαν χρόνο».

Σε όσους κατηγορούν τη Ρωσία για βιασύνη, απαντά ότι οι κινήσεις γίνονται με βάση τις ιδιαιτερότητες της ρωσικής νομοθεσίας.

«Η νομοθεσία της Ρωσίας προβλέπει την υποχρεωτική αδειοδότηση του εμβολίου από το Υπουργείο Υγείας μετά τη δεύτερη φάση, ώστε να περάσει στην τρίτη φάση, δηλαδή σε μελέτες εκτεταμένες όπου, όπως έχουμε πει, θα συμμετάσχουν γιατροί και καθηγητές».

Στη συνέχεια θα μελετηθούν οι παρενέργειες, αν υπάρχουν, και ειδικότερα σε ευπαθείς ομάδες.

Ερωτηθείς πόσο γρήγορα μπορεί να βγει ένα εμβόλιο, απαντά ότι ο χρόνος εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μελετών.

«Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος. Ελπίζω ότι ως τον Νοέμβριο θα υπάρχουν απαντήσεις για όλα τα εμβόλια».

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανέφερε ότι το εμβόλιο παρέχει ανοσία για δύο χρόνια.

«Η διαπίστωση αυτή κρύβεται στην τεχνογνωσία των προγενέστερων εμβολίων που παρέχουν ανοσία και αντισώματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα αναφερθώ ξανά στις παρεμφερείς προσπάθειες για το SARS και το MERS» τονίζει ο Π. Αρκουμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα «Sputnik V» που φέρει το νέο ρωσικό εμβόλιο, παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης, Sputnik, ο οποίος εκτοξεύτηκε σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση το 1957.

Πηγή: sputniknews.gr