Μπορεί η Ελλάδα να καταγράφει καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, όμως η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα ο εντοπισμός τους σε χώρους υπερμετάδοσης όπως τα γηροκομεία και σε υγειονομικούς, έχει σημάνει συναγερμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατέδειξε χθες, ως βασικό υπεύθυνο για την καταγραφή τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα τον εφησυχασμό και τη γενικότερη χαλάρωση που παρατηρείται στο εσωτερικό της χώρας, εξέλιξη που προσπαθούν οι αρχές να ανατρέψουν με τη λήψη μέτρων, όπου κρίνεται αναγκαίο, όπως στη Μύκονο και τη Χαλκιδική, αλλά και με συνεχή μηνύματα προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων προστασίας. “Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση”, είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τους οίκους ευγηρίας, το οποίο θα περιλαμβάνει συχνότερα τεστ για το προσωπικό, επίσης η διενέργεια προληπτικών τεστ στους εργαζόμενους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία), που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα.

Η εξέλιξη της νόσου αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και θα αποτιμηθεί και η απόδοση των μέτρων κατά της διασποράς, σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι, οι επόμενες μέρες οπότε και επιστρέφουν οι εκδρομείς, θα επιτρέψουν μια καλύτερη εικόνα των στοιχείων.

Εξαρση κρουσμάτων

Χαρακτηριστικό πάντως της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα είναι ότι μέσα σε ένα πενθήμερο καταγράφηκαν στην Ελλάδα, 1.122 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν (την Κυριακή (16/8) 217 μολύνσεις, τη Δευτέρα (17/8) 150, την Τρίτη (18/8) 269, την Τετάρτη (19/8) 217 και την Πέμπτη (20/9) ακόμη 269), αριθμός που αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα (7.934). Υψηλή είναι η συγκέντρωση κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα (90 νέα κρούσματα χθες) και τη Θεσσαλονίκη (67 νέα κρούσματα χθες) , ενώ έντονα προβληματίζει τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς υπαλλήλους, οι περισσότεροι από τους οποίους επιστρέφουν από διακοπές. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα σε 20 ημέρες 76 υγειονομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία

Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες των μαθητών, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, «η χρήση της μάσκας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να θωρακιστούμε από την συγκεκριμένη νόσο, και εμείς οι ενήλικες και τα παιδιά στο σχολείο». Σημείωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας στις ηλικίες του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας, θα γίνουν την Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Μπορούμε να γίνουμε Ιταλία

«Ασφαλώς και πιστεύω ότι μπορούμε εύκολα να γίνουμε Ιταλία. Σήμερα έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους. Αν προστεθούν σε αυτά τα προβλήματα που έχουμε σε κλειστές δομές όπως τα γηροκομεία, τότε η κατάσταση δεν εξελίσσεται καθόλου καλά» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στο MEGΑ.

Από την πλευρά της η  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι δεν θα εισηγηθούμε νέα μέτρα, θα εισηγηθούμε για τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη εισηγηθεί. Η ίδια συμπλήρωσε ότι τα μέτρα δεν τηρούνται απ’ όλους και αυτό το βλέπουμε από τα κρούσματα που συνεχώς είναι τριψήφια, εξηγώντας πως κατά κύριο λόγο η νεολαία είναι αυτή που δε τα τηρεί.

Ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Α΄Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, ο οποίος είναι ένα από τα 14 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στο ΑΧΕΠΑ, υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι “μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ακόμα και σε εμάς που παίρνουμε όλα τα μέτρα”, σημειώνοντας ότι, φαίνεται, πως ο ιός είναι πάρα πολύ μεταδοτικός. “Μπορεί να νοσήσει οποιοσδήποτε, οποιασδήποτε ηλικίας. Άνθρωποι νέοι διασωληνώθηκαν, είχαν επιπλοκές. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Από σήμερα τα νέα μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα για την Περιφεριεακή Ενότητα Χαλκιδικής και το δήμο Μυκόνου τα εξής περιοριστικά μέτρα:

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

– Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους από ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ.

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

269 κρούσματα χθες

Διακόσια εξήντα εννέα (269) είναι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.934 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 30 (76.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 7.934 κρουσμάτων, 1.783 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.658 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

– 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 90 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. ‘Αρτας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,

– 2 κρούσματα στηνα Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.