Νωρίτερα από το αναμενόμενο έρχεται αντιμέτωπη η χώρα μας με το τέταρτο πανδημικό κύμα της COVID-19. Επειτα από έναν μήνα ταχείας αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος, και πριν προλάβουμε να πάρουμε μια βαθιά «ανάσα ανακούφισης» από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ξεκίνησε μια νέα και ραγδαία έξαρση της πανδημίας με σχεδόν τριπλασιασμό του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων σε μία μόλις εβδομάδα: από 481 που ήταν την 1η Ιουλίου σε 1.273 νέες διαγνώσεις στις 8 Ιουλίου. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000, όταν την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν στις 25 Μαΐου 2021. Το νέο κύμα διαφοροποιείται σε σχέση με τα προηγούμενα στο ότι -τουλάχιστον προς το παρόν- αφορά κυρίως νεαρούς και έρχεται σε μια περίοδο με υψηλή κινητικότητα λόγω του καλοκαιριού, όπου πολλές δραστηριότητες έχουν απελευθερωθεί και κατά την οποία παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος «Δ» (ινδικό), η πλήρης επικράτηση του οποίου και στη χώρα μας είναι απλώς θέμα χρόνου και τοποθετείται το αργότερο εντός του Αυγούστου.

Εμβόλια και τακτικά τεστ είναι σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες τα όπλα για τον περιορισμό των συνεπειών από αυτό το τέταρτο κύμα και είναι πλέον στο χέρι των πολιτών να τα χρησιμοποιήσουν. Τα κίνητρα όπως το freedom pass για τους εμβολιασμένους νεαρούς, η διάθεση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δέκα ημέρες, καθώς και η προαναγγελθείσα ελεύθερη πρόσβαση των εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασή από τις 15 Ιουλίου έφεραν νέα «κινητικότητα» στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr από πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

«Εχει αυξηθεί ο ρυθμός προγραμματισμού των ραντεβού, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονίσατε του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και κυρίως οφείλεται στις εξαγγελίες για το freedom pass και για την ευκολότερη πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης για τους εμβολιασμένους, αλλά και στο ότι ακόμα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις μικρότερες ηλικίες είναι χαμηλό και έχει περιθώρια βελτίωσή.

Εως και την περασμένη Πέμπτη είχαν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου 5.162.930 πολίτες (48,5% του πληθυσμού και 57,6% των ενηλίκων άνω των 18 ετών). Ο στόχος είναι έως το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου 7 εκατ. πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι το «τείχος ανοσίας» έναντι της COVID-19 απαιτεί τουλάχιστον το 70% του γενικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Με την εμφάνιση του στελέχους «Δ», πολλοί εκτιμούν ότι ο στόχος θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στο 80%.

«Το πότε θα πιάσουμε το “τείχος ανοσίας” εξαρτάται πλέον από τους πολίτες και τα ραντεβού που κλείνονται», τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους, που εξηγεί ότι έχουμε περάσει στη φάση κατά την οποία η προσφορά των ραντεβού είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και όποιος θέλει να εμβολιαστεί βρίσκει πολύ γρήγορα ραντεβού. «Επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και στο τέλος Σεπτεμβρίου το 80%-85%. Ωστόσο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα θελήσουν να εμβολιαστούν».

Ο στόχος συνεχίζει να είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών αλλά και σε νεαρές ηλικιακές ομάδες που έχουν αυξημένη κινητικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επίσημα στοιχεία για τον εμβολιασμό των πρώτων ηλικιακών ομάδων που είχαν προβάδισμα σοκάρουν: το 30% των Ελλήνων 80 ετών και άνω παραμένουν μη εμβολιασμένοι όπως και το 25% των πολιτών 60-69 ετών. Η ψαλίδα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο στην ηλικιακή κατηγορία 50-59 ετών όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων αγγίζει το 35%. Λαμπρή εξαίρεση αποτελούν οι πολίτες 70-79 ετών καθώς το ποσοστό ανοσίας ανάμεσα τους σκαρφαλώνει στο 80%.