Παραπάνω από ανησυχητική εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς παραμένει η αυξημένη καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων, ενώ ο ιός εισέρχεται σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως χθες, σε γηροκομείο στην Αθήνα. Η κατάσταση προκάλεσε την οργή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος επισκέφτηκε το χώρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της, η Αθήνα όχι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ η μεταφορά σε νοσοκομεία αναφοράς covid-19 ηλικιωμένων που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον ‘Αγιο Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν 32 κρούσματα. Έχουν διακομισθεί δέκα ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο» και συνεχίζονται οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Την ίδια ώρα τοπικό lockdown αποφασίστηκε για πέντε οικισμούς στη Βοιωτία και την Εύβοια, ενώ η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει σταθερά το τελευταίο διάστημα πλέον των 300 κρουσμάτων καθημερινά. Ο Σεπτέμβρης ήταν ο πιο δύσκολος μήνας, με 8.158 κρούσματα κορωνοϊού και 125 θάνατους. Ενώ η Αττική εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά σε κρούσματα και τα μέτρα να φαίνεται να μην αποδίδουν.

Χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσκεψη του στο γηροκομείο μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, εκτίμησε ότι η διασπορά σε τέτοιους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό.

Σύψας: Ο,τι είχαν να δώσουν τα μέτρα, το έδωσαν

Στο μεταξύ, μιλώντας στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως «ό,τι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει» κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

Κάλεσε δε στη χρηση μάσκας, λέγοντας: «Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους».

354 κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνεται ότι στα 23 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας προστίθενται και άλλα 6 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 29.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική βρίσκεται για πολλοστή μέρα στο «μάτι» του κυκλώνα με 195 κρούσματα, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη μετράει μόλις 12.

Ανησυχητικά ψηλά βρίσκονται τα κρούσματα Πέλλα, όπου εντοπίστηκαν 13, ενώ 10 εντοπίζονται στην Καρδίτσα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ 2.927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των
διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.