Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Τρεις εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα και δύο μετά την Πρωτοχρονιά, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν φαίνεται να αυξάνεται, ενώ αργή αλλά σταθερή είναι και η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα της COVID-19. Συνολικά χθες διενεργήθηκαν 35.039 τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (12.275 μοριακά PCR και 22.764 rapid αντιγόνου). Επίσης δηλώθηκαν 33 νέοι θάνατοι λόγω της νόσου. Διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύονταν χθες 328 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 69 έτη και σε ποσοστό 88% με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικίας άνω των 70 ετών. Από την αρχή της πανδημίας, 1.006 ασθενείς με COVID-19 έχουν εξέλθει της μονάδας εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονταν. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έως και χθες έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 147.283 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα του κορωνοϊού και 5.387 θάνατοι. Αν και μόλις το 17% των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, το 85% των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα αφορά άτομα αυτής της ηλικίας.

Από τα νέα κρούσματα, 227 εντοπίστηκαν στην Αττική και 69 στη Θεσσαλονίκη. Οι περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού ήταν χθες η Δυτική Αττική (18,02 ανά 100.000 κατοίκους), η Κοζάνη (17,31) και η Πιερία (15,79), το Κιλκίς (13,68) και η Βοιωτία (13,57).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον τελευταίο επιδημιολογικό «χάρτη» των χωρών της Ε.Ε., που εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία και την Ισλανδία είναι αυτή τη στιγμή οι χώρες με το μικρότερο επιδημικό φορτίο, συνυπολογίζοντας το ποσοστό θετικότητας και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ όλη η Ευρώπη είναι «κόκκινη», οι τρεις αυτές χώρες είναι στο «πορτοκαλί», ενώ ειδικά η Ηπειρος, τα νησιά του Ιονίου και του Νότιου Αιγαίου είναι «πράσινες» περιοχές σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Χθες διενεργήθηκαν στη χώρα μας 6.079 εμβολιασμοί, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου στη χώρα μας σε 70.698. Σε αυτήν τη φάση, είναι σε πλήρη εξέλιξη ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ με καθυστερήσεις φαίνεται ότι θα γίνει ο εμβολιασμός των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Οπως κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, «η πολυαναμενόμενη εμβολιαστική κάλυψη των ιδιωτών γιατρών ξεκίνησε στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης για τους συνεργάτες τους, και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για τους υπόλοιπους. Οι ιδιώτες γιατροί αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με απαξιωτικό τρόπο και η υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό όλων των ιδιωτών κατά προτεραιότητα δεν τηρήθηκε, καθώς το σύστημα των ραντεβού δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων, με αποτέλεσμα να δίνονται ραντεβού σε γιατρούς και στις αρχές Μαρτίου».

Αγανακτισμένοι δηλώνουν και οι οδοντίατροι για την καθυστέρηση στην ένταξή τους στον εμβολιασμό. «Είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί που έρχονται σε άμεση επαφή με “δυνητικούς” ασθενείς, που δεν φορούν μάσκα και προφύλαξη. Πώς θα θεραπευθεί το δόντι του ασθενούς εάν ο ασθενής φοράει μάσκα;» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ζητεί από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εντάξουν τους οδοντιάτρους στην πλατφόρμα δήλωσης των ραντεβού με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Πηγή: Καθημερινή