Φάνηκε και από την πανδημία: η απόσταση από τον θρίαμβο στην καταστροφή είναι καμιά φορά πολύ μικρή. Αποδείχθηκε στην περίπτωση της Τσεχίας, της χώρας που το περασμένο καλοκαίρι γιόρτασε τη νίκη της κατά του κορωνοϊού με μια μεγαλειώδη φιέστα στη γέφυρα του Καρόλου, ένα από τα κοσμήματα της Πράγας. Αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Αυστρίας, μιας χώρας που είχε αποσπάσει πολλούς επαίνους για τη διαχείριση της πανδημίας την περασμένη άνοιξη αλλά τώρα βλέπει τα κρούσματα στην επικράτειά της να εννεαπλασιάζονται μέσα σε έναν μήνα ή να διπλασιάζονται μέσα σε μία εβδομάδα.

Τσεχία και Αυστρία ήταν ανάμεσα στους «μικρούς» που τα είχαν καταφέρει. Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και η Ελλάδα. Αλλά τώρα πού βρίσκεται μια χώρα που βγαίνοντας από μια οικονομική κρίση πήρε το αίμα της πίσω με ένα υγειονομικό success story; Καλύτερα σε σχέση με κάποιους και χειρότερα σε σχέση με άλλους, όπως οι Σκανδιναβοί και οι Ιρλανδοί που όμως έχουν μικρότερο πληθυσμό. Καλύτερα πάντως από την Αυστρία των 9 εκατομμυρίων κατοίκων και την Τσεχία των 10,5. Αλλά και καλύτερα από το Βέλγιο των 11,5 εκατομμυρίων, η πρωτεύουσα του οποίου παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Μετάδοσης των Νόσων, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που διαθέτουν ακόμη πορτοκαλί περιοχές ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο. Στερεά Ελλάδα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Κυκλάδες και Κρήτη αντέχουν, όπως αντέχει ολόκληρη η Φινλανδία και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της Νορβηγίας, όχι όμως και η Δανία που βάφτηκε επίσης στο κόκκινο. Οι αριθμοί, πάλι, λένε πως έως χθες η Ελλάδα μετρούσε 74.205 κρούσματα και 1.106 θανάτους ή 4,4 ανά 100.00 κατοίκους. Η εικόνα ήταν δηλαδή πολύ καλύτερη από χώρες με ανάλογο πληθυσμό.

Τα στοιχεία του οργανισμού Statista λένε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 72η θέση σε αριθμό κρουσμάτων ανάμεσα σε 220 χώρες και σε έναν κατάλογο με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου που ξεκινάει από τα 11.367.214 κρούσματα των Ηνωμένων Πολιτειών και καταλήγει στο μόλις ένα των νήσων Ουόλις και Φουτούνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ωστόσο 328 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι νήσοι Ουόλις και Φουτούνα μόλις 15.000. Η σύγκριση γίνεται επομένως με μεγαλύτερη ασφάλεια με τις χώρες που έχουν τον ίδιο περίπου πληθυσμό αλλά και ίδια χαρακτηριστικά, όπως αστικά κέντρα και πυκνότητα στην κατοίκηση.

Στο επίσης μεσογειακό Ισραήλ, πάντως, των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφερε το λοκντάουν την ώρα που η ευρωπαϊκή Μεσόγειος απολάμβανε ακόμη τις διακοπές της. Σήμερα, το Ισραήλ μετράει 324.000 κρούσματα – σχεδόν τα τριπλάσια από την Ελλάδα. Οπως πάντα όμως ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος. Αν μη τι άλλο, η φιέστα στη γέφυρα του Καρόλου θυμίζει πως η εποχή της πανδημίας δεν επιτρέπει όχι απλώς τον πανηγυρισμό αλλά ούτε καν τον εφησυχασμό.

από Τα Νέα