Στην Ελλάδα, ακόμα, δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα της παραλλαγής Omicron. Αντίθετα, αυξάνονται εκθετικά οι μολύνσεις από αυτήν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό κυβέρνηση και επιστήμονες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και καταστρώνουν σχέδια -αν και όταν χρειαστεί- διαχείρισης από τις συνέπειες της εμφάνισής της, σε συνδυασμό με τις νοσήσεις από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

Αυτό που κατηγορηματικά αποκλείεται είναι ένα νέο lockdown. «Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό.

Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στην παρούσα φάση, η αύξηση στους εμβολιασμούς και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είναι το δίδυμο των «όπλων» στα οποία επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Παρακολουθώντας, ταυτόχρονα, τις εξελίξεις.

Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς: «Έχουμε λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα που πρέπει προληπτικώς και φυσικά και εμείς παρακολουθούμε τι συμβαίνει ακριβώς γιατί όπως ανέφεραν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη παραλλαγή».

Αν οι συνθήκες το επιβάλουν, τότε νέα μέτρα θα υπάρξουν -βασικά- για τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, την ερχόμενη Τρίτη (30/11) θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγορευτικού (ακόμα και με rapid tests) και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα επιδιμιολογικά δεδομένα, να αποφασιστεί η χρήση μάσκας για όλους και σ’ εξωτερικούς χώρους.

Πάντως, υπάρχουν επιστήμονες που ζητούν τοπικά μέτρα. Με στόχο να… σωθούν τα Χριστούγεννα. Σταχυολογικά, ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε πως ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα». Ανέφερε, όμως, ότι συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».

Επισήμανε πως «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι». Εξήγησε, όμως, πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».

Αναφορικά με την παραλλαγή Omicron, είπε: «Περιμέναμε επικράτηση της Δέλτα τον Αύγουστο και μέσα στον Ιούλιο είχε επικρατήσει. Οι πρώτες ενδείξεις της Omicron δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση».