Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα σε φαρμακοποιό

8
Φωτογραφία αρχείου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε φαρμακοποιό και, σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαγρέ, ταμία του Συλλόγου, υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα ύποπτα κρούσματα.

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας. Τα περισσότερα νοσοκομεία, πέραν σοβαρών περιστατικών, έχουν κλείσει τις πόρτες τους, όπως και τα ιατρεία. Ο πληθυσμός δεν έχει άλλη πρόσβαση σε υγειονομικό προσωπικό πέρα από φαρμακεία. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και επικίνδυνη» δήλωσε ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στην ΕΡΤ.

Πέρα από τον κίνδυνο του κορωνοϊού, οι φαρμακοποιοί απειλούνται και από άλλους παράγοντες. «Είχαμε έξι επιθέσεις κακοποιών την περασμένη Παρασκευή και κάποιες το Σάββατο» τόνισε ο κ. Δαγρές στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι ως ΦΣΑ «είμαστε σε συνεχή επαφή με τα μέλη μας, παρακολουθούμε την κατάσταση, προσπαθούμε για το καλύτερο».

Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά

Ο ταμίας του ΦΣΑ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη καταναλωτές που χάνουν τη ψυχραιμία τους και ζητούν παράλογα πράγματα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι έχει παρέλθει η «μανία» για τη χλωροκίνη, καθώς μεταδόθηκε με σαφήνεια το μήνυμα ότι δεν χορηγείται χωρίς συνταγή.

«Είναι άδικος κόπος να ζητά ο κόσμος αυτά τα φάρμακα (σ.σ. χλωροκίνη κ.λπ). Αυτά που εχουμε στα φαρμακεία δεν έχουν καμία σχέση με όσα χρησιμοποιούνται στα ερευνητικά κέντρα για τον κορωνοϊό» προσέθεσε ο Ιωάννης Δαγρές.

Καταλήγοντας, ο ταμίας του ΦΣΑ τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες, καθώς η τροφοδοσία συνεχίζεται αλλά είναι κατώτερη της ζήτησης. «Υπάρχουν επίσης συμπεριφορές αισχροκέρδειας. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση ενός ξένου προμηθευτή ο οποίος στο παρελθόν πωλούσε τις μάσκες στα φαρμακεία για 0,30 με 0,50 του ευρώ. Πλέον τις δίνει για 1,50 με 1,70 ευρώ» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Δαγρές.