Κορωνοϊός: Νέα (σκληρά) μέτρα ante portas

128

Μέχρι στιγμής έχουν καταρριφθεί δύο, τουλάχιστον, μύθοι αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι η νόσος δεν “αγγίζει” τους νέους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ όχι μόνο “χτυπά” τους νέους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τους οδηγεί και στις ΜΕΘ. Άρα, ουδείς “άτρωτος”.

Ο δεύτερος μύθος αφορά στην ανεμελιά του καλοκαιριού ή αν προτιμάτε στην ανεμελιά του νεοέλληνα. Οι γεμάτες παραλίες με τους λουούμενος να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, ο κακός χαμός τα βράδια στα μπαράκια, η μη τήρηση των μέτρων και η χαλάρωση των ελέγχων, είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε περίπου 1.000 κρούσματα σε μια βδομάδα και 24 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι αρκετοί συμπολίτες μας θεώρησαν ότι μετά την άρση του locκdown μας κούνησε μαντίλι ο κορωνοϊός. Τουναντίον. Στη γωνία καρακοδούσε ο άτιμος και μας ξαναχτύπησε.

Τι μέλλει γενέσθαι
Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, κρίσιμες. Τις τελευταίες ώρες οι γιατροί κάνουν δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, ενώ στην κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Αυτό που σήμερα τρομάζει τους επιστήμονες και την κυβέρνηση είναι μήπως μετά το Δεκαπενταύγουστο που θα επιστρέψουν στις εστίες τους χιλιάδες πολίτες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές παρουσιαστούν πολλές εστίες κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.
Σ΄ αυτή την περίπτωση, τα νέα -και σίγουρα σκληρά- μέτρα θα είναι μονόδρομος. Και μπορεί η κυβέρνηση να ξορκίζει, τούτες τις δύσκολες ώρες, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα συμβεί αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη και η χώρα αρχίζει να… θυμίζει Ιταλία.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr