Ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα και να μιλούν για νέο κύμα πανδημίας, νέες έρευνες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα.

Νέα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώθηκε στο 39% την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στη χώρα. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, πάνω από 5,75 εκατ. πολίτες της χώρας, ή το 61,6% του πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων 5,28 εκατ. και τη δεύτερη. Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.275 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 856.827, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.457 νεκρούς.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.742, στο υψηλότερο επίπεδο από την 27η Μαρτίου. Εξάλλου ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 75 (+7).

Αντιφατικά συμπεράσματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel τα νέα δεδομένα από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν μία αντιφατική εικόνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην καταπολέμηση της «ινδικής» μετάλλαξης.

Η  βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο The New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το ίδιο εμβόλιο ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών Covid– περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού που βρέθηκε στα δεδομένα του Ισραήλ.

Πάντως και οι δύο μελέτες «συμφωνούν» στο ότι αποφεύγεται η σοβαρή νόσηση σε ποσοστό 91,4% καθώς επίσης και πως φθίνει η ανοσία με το πέρασμα του χρόνου. Οι ισραηλινές στατιστικές σκιαγραφούν μια εικόνα προστασίας που εξασθενεί καθώς περνούν μήνες μετά τον εμβολιασμό. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο λέγεται ότι έχουν μόλις 16% προστασία έναντι μόλυνσης τώρα, ενώ σε αυτά που εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο, η αποτελεσματικότητα ήταν στο 75%.