Την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Στη Γερμανία η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν αντέχει δεύτερο lockdown, ενώ στην Ιρλανδία απαγορεύτηκαν οι κατ’ οίκον επισκέψεις.

Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον σοβαρό λόγο», πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε οκτώ μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας). «Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο», είπε ο Μακρόν.

Αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», εξήγησε ο πρόεδρος. Δεν θα υπάρξουν επίσης περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιφερειών.

«Θα το ξεπεράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι μολονότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, οι αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία

Στη Γερμανία καταγράφηκε ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση το περασμένο 24ωρο, καθώς εντοπίστηκαν άλλα 6.638, με το σύνολό τους να φθάνει τα 341.223, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία καταγράφει σχετικά χαμηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων ως εδώ. Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό σημειώνει αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε πως ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τους 19.200 σε ημερήσια βάση αν η καταγραφόμενη τάση συνεχιστεί, αν οι πολίτες δεν συμβάλλουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε – σε δραματικό τόνο – Άγγελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία». Κάλεσε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι σήμερα, προκειμένου να έχουν καλή ζωή αύριο και μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής, σύμφωνα με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, συνεδρίασης επτά ωρών με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. «Μέχρι τώρα τα πήγαμε καλά, καλύτερα από κάποιες γειτονικές χώρες. Δεν πρέπει να παραδοθούμε στον ιό, πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», τόνισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην Γερμανία.

«Κοινός στόχος αποτελεί η δυνατότητα ιχνηλάτησης όλων των επαφών κάθε κρούσματος. Πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη. Βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Είναι σαφές: πρέπει να την σταματήσουμε, διαφορετικά όλο αυτό δεν θα τελειώσει καλά», επέμεινε.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Το θέμα δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας. Είναι και οι οικονομικές εξελίξεις, που εξαρτώνται από τον βαθμό της επιβάρυνσης που θα δεχτούμε λόγω κορωνοϊού. Αυτό λοιπόν που ωφελεί την υγεία, ωφελεί και την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι το τρέχον έτος, η Γερμανία δανείστηκε επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ευρώ. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα, όπως κάναμε την άνοιξη», υπογράμμισε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί πρέπει να κατέβουν».

Προηγουμένως γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Άγγελα Μέρκελ ήταν δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς. «Οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά σκληρές για να αποσοβηθεί το κακό. Αυτό που κάνουμε εδώ απλώς δεν αρκεί», φέρεται να είπε η Καγκελάριος, σύμφωνα με συνομιλητές της, επισημαίνοντας ότι κάθε κρατίδιο αναζητά «παραθυράκι». «Αυτό με ενοχλεί. Κι ο κατάλογος των υγειονομικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν τα κατάφεραν ολοένα θα μεγαλώνει», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το δυσκολότερο θέμα στη συζήτηση ήταν η απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία σε επισκέπτες προερχόμενους από «περιοχές κινδύνου». Εναντίον του μέτρου έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί οι επικεφαλής τουλάχιστον πέντε κρατιδίων, στηρίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του Άρμιν Λάσετ (CDU). Το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι φθινοπωρινές σχολικές διακοπές.

Ιρλανδία: Στοπ στις επισκέψεις

Οι Ιρλανδοί δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να επισκέπτονται ο ένας το σπίτι του άλλου στο άμεσο μέλλον, ενώ στις κομητείες που συνορεύουν με τη Βόρεια Ιρλανδία θα επιβληθούν δραστικά περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο Μίχαλ Μάρτιν.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, ο Μάρτιν ανήγγειλε την απαγόρευση από τα μεσάνυχτα σήμερα Πέμπτη των επισκέψεων κατ’ οίκον, είτε πρόκειται για κλειστούς είτε για ανοικτούς χώρους, σε ολόκληρη την ιρλανδική επικράτεια, όπου έχουν χαθεί 1.835 ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της COVID-19 ως αυτό το στάδιο της πανδημίας του κορονοϊού.

«Διερχόμαστε πολύ δύσκολη περίοδο και τα πράγματα ενδέχεται να χειροτερέψουν προτού καλυτερέψουν», επισήμανε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Εξάλλου τα καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη, οι χώροι αναψυχής, οι πισίνες και τα κλειστά γυμναστήρια θα κλείσουν στις παραμεθόριες κομητείες Ντόνεγκαλ, Μόναχαν και Κάβαν, όπου ζουν περίπου 300.000 άνθρωποι.

Στους κατοίκους τους, με μόνη εξαίρεση εργαζόμενους η φυσική παρουσία των οποίων στους χώρους δουλειάς κρίνεται απολύτως απαραίτητη, συστήνεται σθεναρά να «εργάζονται από το σπίτι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Προηγουμένως, η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε την επιβολή για έναν μήνα των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπροστά στην «πολύ ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων» μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και των «εισαγωγών στα νοσοκομεία», όπως το έθεσε η βορειοϊρλανδή πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ.

Οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από αύριο Παρασκευή, οι σχολικές διακοπές παρατείνονται για δύο εβδομάδες, τα καταστήματα δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν αλκοολούχα ποτά μετά τις 20:00, ενώ οι συγκεντρώσεις άνω των 15 προσώπων, πλην των εγκεκριμένων από τις αρχές αθλητικών διοργανώσεων, θα απαγορευθούν.

Χθες Τετάρτη στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοινώθηκε πως καταγράφηκαν 1.095 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου.