Κορωνοϊός: Κρίσιμη χρονική στιγμή για τον περιορισμό της πανδημίας: Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για το ρωσικό εμβόλιο

9

Το βάρος των επιστημόνων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, πέφτει πλέον στην διασπορά του ιού στους νέους και στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έναρξη του φθινοπώρου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος παρίστατο χθες στη συνέντευξη τύπου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και έκανε τη σχετική ενημέρωση ήταν σαφής: Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι σημαντικό να περιοριστεί η διασπορά πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος ανέφερε: «Να περιορίσουμε τη διασπορά τώρα, γιατί έρχεται η φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα». «Αν με ρωτήστε τη γνώμη μου σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την κατάσταση κρίσιμη. Κρίσιμη όχι υγειονομικά, υγειονομικά θα έλεγα ότι είναι απλώς δυσάρεστη γιατί έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων, αυξάνονται λίγο οι διασωληνωμένοι, αλλά το σύστημα υγείας είναι σε απόλυτη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχει σχετική αύξηση, αλλά όχι σε βαθμό που να τον χαρακτηρίζουμε κρίσιμο. Είναι κρίσιμο όμως ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό και είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε για να περιορίσουμε αυτή τη διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα», είπε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για περιορισμό όλου αυτού του προβλήματος.
τα 39 ο μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων

Εντωμεταξύ, χθες, Παρασκευή 4/9 σε μια ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.000 δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid.

Η έκθεση κατέγραψε επιδεινούμενη τάση σε βασικούς δείκτες, όπως αυτούς του αριθμού των νοσηλευομένων και του αριθμού των θανάτων, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και βελτίωση του Rt, με πτώση στο 0,72, από το 0,85. Το Rt δηλαδή σταθερά παρέμεινε κάτω από 1 πράγμα που δείχνει ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό κολλάει λιγότερα από ένα άτομα.

Ως προς το τι μπορεί να σημαίνει η μείωση αυτή του δείκτη Rt, αναφέρεται στην έκθεση: «Το Rt εκτιμάται σε 0,72, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη έκθεση. Τα υψηλά διαστήματα εμπιστοσύνης οφείλονται στον σχετικά μικρό, μέχρι πρότινος, αριθμό ημερησίων κρουσμάτων και στην πολύ υψηλή ποσοστιαία μεταβλητότητα που επιφέρουν έστω και μικρές αυξομειώσεις στον απόλυτο αριθμό. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μια επαφή. Συνεπώς, οι πρόσφατες συρροές κρουσμάτων, που εντοπίζονται σε κάποια clusters, υποδεικνύουν ότι η πορεία της επιδημίας επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Κατά συνέπεια, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση».

Η έκθεση χτυπούσε καμπανάκι για τους νέους και το ρόλο που παίζουν στην εξάπλωση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ο μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

Η έκθεση τονίζει ότι συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. «Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες», αναφέρει, και σημειώνει ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη».

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για το ρωσικό εμβόλιο για τον Κορωνοϊο

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από το ιατρικό περιοδικό «The Lancet», το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό παρήγαγε αντισώματα στο 100% των συμμετεχόντων.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για το ρωσικό εμβόλιο:

Δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα των μη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που δοκιμάστηκε σε 76 υγιείς ενήλικες εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-60 ετών.
Όπως είχα αναφέρει, το ρωσικό εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 συστατικά. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19 (για παράδειγμα, το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5, ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 και δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες).

Οι Ρώσοι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την προσέγγιση γιατί μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα του εμβολίου (τον αδενοϊό). Άρα μια δεύτερη ενισχυτική δόση με τον φορέα του ιού μπορεί να καταστεί άχρηστη. Ο εμβολιασμός σε δύο βήματα με 2 διαφορετικούς αδενοϊούς μπορεί να παρακάμψει αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, στη Φάση Ι χορηγήθηκε ενδομυϊκά την ημέρα 0 είτε μία δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 5 είτε μία δόση με τον αδενοϊό 26 και αξιολογήθηκε ξεχωριστά η ασφάλεια των δύο συστατικών για 28 ημέρες. Στη Φάση 2, η οποία ξεκίνησε το αργότερο 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της Φάσης 1, χορηγήθηκαν ενδομυϊκά και δοκιμάστηκε ο διπλός/ενισχυτικός εμβολιασμός. Δηλαδή, η δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 26 χορηγούνταν την ημέρα 0 και η δόση με τον αδενοϊό 26 την ημέρα 2 (στο σχήμα φαίνεται ο σχεδιασμός των κλινικών δοκιμών).

Οι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν μικρές προς μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Αλλά, όπως σε όλες τις κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επαληθευθούν στη Φάση ΙΙΙ. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η Φάση III είναι που καθορίζει εάν τα εμβόλια προστατεύουν πραγματικά τους ανθρώπους από τη μόλυνση και εάν είναι αποτελεσματικά.

Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ατόμων επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές να αποκαλύψουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μικρότερες μελέτες. Δηλαδή, εάν μια ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 1.000 άτομα προφανώς δεν θα εμφανιστεί σε μελέτη 80 ατόμων. Κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές Ι/ΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-VΔημοσιευτήκαν σήμερα στο περιοδικό Lancet τα…

Gepostet von Ηλίας Μόσιαλος am Freitag, 4. September 2020

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr