Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες 15 μέρες: Τρία μέτρα στη φαρέτρα της κυβέρνησης

25
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 15νθήμερο για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και της χρήσης μάσκας παντού που τέθηκαν σε εφαρμογή σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της τρία ακόμα όπλα που θα ενεργοποιήσει ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία, παρολαυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα η Ελλάδα, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα βρίσκονται στο επίκεντρο του κορωνοϊού, με τη Βόρεια Ελλάδα να σημάνει συναγερμό.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, στα 2.000 κρούσματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown. Ωστόσο, πριν από αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο έχει τρία ακόμη εργαλεία στη φαρέτρα του για την ανάσχεση της πανδημίας και συγκεκριμένα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό. Να σημειώσουμε ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές.

Περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα,

Τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Οι νέες απαγορεύσεις θα ενεργοποιηθούν εάν τα μέτρα που ισχύουν ήδη, δεν αποδώσουν. Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν τηρηθούν πιστά τα υφιστάμενα μέτρα από τους πολίτες η κατάσταση στη χώρα μπορεί να ανατραπεί ξανά προς το καλύτερο.

Συναγερμό στις Σέρρες

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάσταση στις Σέρρες, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από 200 ενεργά κρούσματα. Το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν εκεί ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα που προέκυψαν από το γηροκομείο της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι εφτά ηλικιωμένοι που νόσησαν είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. «Είναι ένα από τα φαινόμενα που θέλαμε να αποφύγουμε», είπε.

Σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη χθες στον δήμο, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο κ. Χρυσάφης τόνισε ότι συζητήθηκε το επόμενο κρίσιμο 10ημερο και το πώς θα μπορέσει η περιοχή να αποφύγει ένα τοπικό lockdown. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown στην περιοχή. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να συντονιστούμε όλοι».

Ο δήμαρχος των Σερρών σημείωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε νέες ηλικίες, με τους ελέγχους να εντείνονται στην πόλη.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr