Καμπανάκι έχει χτυπήσει για τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφει καθημερινά ο κορωνοϊός στη χώρα μας, αλλά και τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος κινείται σε επίπεδα Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 Απριλίου είχαμε 93 διασωληνωμένους και χθες 91, με τάση αύξησης.

Την ίδια ώρα νέα έκρηξη σημειώθηκε στην Αττική, με 219 κρούσματα. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, με 33 κρούσματα (υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο), τα Ιωάννινα 20, Κοζάνη 18 και από 10 κρούσματα Εύβοια, Κιλκίς και Πέλλα. Συνολικά χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 436 κρούσματα σε σύνολο 21.381.

Με αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη πλησιάζει όλο και πιο κοντά το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας, ενώ ειδικοί και κυβέρνηση απευθύνουν συνεχώς έκκληση για τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, κάλεσε σε εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, “πριν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε νέα”. Είπε ότι η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικού lockdown, απάντησε ότι αυτό αποτελεί την ύστατη λύση. Σημείωσε, δε, ότι την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει 50 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Μείωση κρουσμάτων με μάσκα παντού

Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στη χώρα μας, προειδοποίησε μιλώντας στην τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής.

Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.

Πρόσθεσε ότι η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα.

Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού». Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.

Παγώνη: Στο κόκκινο η Αττική

Ξεκάθαρη θέση για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στην Αττική, όπου επιδημιολογικά βρίσκεται ένα βήμα πριν το κόκκινο, πήρε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

“Η Αττική είναι από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Είναι πολλές μέρες με αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων. Οι υφέσεις στα κρούσματα είναι τα Σαββατοκύριακα. Από τη στιγμή που έχουμε τόσα κρούσματα στην Αττική και δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων εδώ και 20 μέρες, θα έπρεπε ήδη η μάσκα να χρησιμοποιείται και στους εξωτερικούς χώρους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Πρέπει να αυξηθούν οπωσδήποτε τα δρομολόγια, αλλά και να γίνει έλεγχος πόσα άτομα μπορούν να μπαίνουν σε κάθε λεωφορείο» σημείωσε.

Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνους για το θέμα των διασωληνώσεων. «Στις 5 Απριλίου είχαμε 93 διασωληνωμένους. Και χθες είχαμε 91. Αυξημένες και αυξάνεται συνέχεια ο αριθμός των διασωληνώσεων. Και οι νέοι μας να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν ηλικίες».

Ακόμα, επισήμανε ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ έκανε λόγο πως πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Οι υγειονομικοί μπορεί να αρρωστήσουν. Έρχονται δύσκολοι μήνες» είπε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνουν αποσπάσεις από τα νοσοκομεία. «Πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι γιατροί να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία, ώστε να μείνουν οι ασθενείς ασφαλείς αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί».

Τέλος, σχολιάζοντας το συνωστισμό που έγινε έξω από το Εφετείο Αθηνών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, σημείωσε πως «στο κομμάτι που ήμουν, τηρούσαν τις αποστάσεις και φορούσαν τις μάσκες. Αν υπήρχαν ήταν τμήματα του κόσμου που δεν φορούσαν μάσκα, δεν μπορώ να το ξέρω. Εάν κάπου ήταν ο ένας πάνω στον άλλον και φορούσαν μάσκα, κακώς δεν φορούσαν».