Δεν γνωρίζουμε για εσάς, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε. Και αυτό συνήθως σημαίνει να… πετάξουμε!

Αν και -δεδομένης της κατάστασης- λέμε να μην μπούμε σε κάποιο αεροπλάνο αυτή τη στιγμή, ειδικοί έρχονται να μας συμβουλεύσουν για το τί πρέπει να προσέξουμε όταν έρθει αυτή η ώρα.

Γιατί ο φόβος της πτήσης;

Ο κυριότερος φόβος όσον αφορά την πτήση – ή το ταξίδι με λεωφορείο ή τρένο – έγκειται πως μπορεί σε απόσταση δύο μέτρων να βρίσκεται ένας άνθρωπος που είναι φορέας του κορωνοϊού. Θυμηθείτε: Ακόμα και οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Μια δευτερεύουσα ανησυχία είναι η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Όταν ένας φορέας του Covid-19 αγγίξει κάποια κοινόχρηστη επιφάνεια, ο ιός μπορεί να επιβιώσει για ώρες αν και υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν αγγίξετε αυτήν την επιφάνεια και έπειτα αγγίξετε το στόμα ή τη μύτη σας, κινδυνεύετε να μολυνθείτε.

Πριν κάνετε κράτηση, σκεφτείτε

Αν και δεν υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή τα αεροπορικά ταξίδια να είναι 100% ασφαλή, υπάρχουν τρόποι για να τα κάνετε ασφαλέστερα. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τις λεπτομέρειες για κάθε ταξίδι.

Μια προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ταξίδι σας είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό που οι ειδικοί υγείας αποκαλούν ως «ιεραρχία ελέγχων». Αυτή η προσέγγιση κάνει δύο πράγματα. Μας βοηθάει να εστιάσουμε σε στρατηγικές για να ελέγξουμε πόσο εκτιθέμεθα στον κίνδυνο της μόλυνσης, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί το πόσο βασιζόμαστε στους άλλους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να είστε φορείς του ιού όπως επίσης ότι και όλοι γύρω σας μπορεί επίσης να είναι…

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της έκθεσης στον ιό είναι η εξάλειψη του κινδύνου. Επειδή δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό, αναρωτηθείτε αν μπορείτε να μην πραγματοποιήσετε το ταξίδι.

Σκεφτείτε πολύ σοβαρά εάν είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε το εν λόγω ταξίδι. Εάν είστε υγιείς και αυτοί που επισκέπτεστε είναι επίσης υγιείς, σκεφτείτε εναλλακτικούς τρόπους ταξιδιού. Μπορείτε να οδηγήσετε; Αυτό θα σας επέτρεπε να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στο περιβάλλον γύρω σας, ειδικά εάν η απόσταση είναι μικρότερη από μια ημέρα ταξιδιού.

Τελικά πετάτε. Τώρα τι;

Εάν επιλέξετε να πετάξετε, ελέγξτε τις πολιτικές των αεροπορικών εταιρειών σχετικά με τις θέσεις και την επιβίβαση. Μερικές αεροπορικές μειώνουν την χωρητικότητα και την ποσότητα των επιβατών, αφαιρώντας τα μεσαία καθίσματα και βάζοντας κενές σειρές. Άλλες εταιρείες επιβιβάζουν μόνο από το πίσω μέρος του αεροπλάνου. Ορισμένες αεροπορικές που δέχτηκαν κριτική για «υπερβολικό αριθμό επιβατών» ανακοίνωσαν σχέδια που θα επιτρέψουν στους πελάτες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους εάν η πτήση υπερβαίνει το 70% της χωρητικότητας των επιβατών.

Οι οδηγίες σε κυβερνήσεις και αεροπορικές αλλάζουν συνεχώς, οπότε φροντίστε να είστε ενημερωμένοι για όλα για να μην βρεθείτε προ απροόπτου, ενώ μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες από κυβερνητικούς φορείς, αεροπορικές εταιρείες αλλά και το αεροδρόμιο για πρόσθετες συμβουλές και τρέχουσες πολιτικές ή περιορισμούς.

Αν και αυτό μπορεί να ακουστεί παράδοξο, εξετάστε το ενδεχόμενο κράτησης πολλαπλών, πιο σύντομων πτήσεων. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα και να έρθετε σε επαφή με μολυσματικό άτομο στο αεροπλάνο.

Αφού κάνετε κράτηση, επιλέξτε ένα κάθισμα παραθύρου εάν είναι δυνατόν. Εάν σκεφτείτε τον νοητό κύκλο των δύο μέτρων γύρω σας, το να έχετε έναν τοίχο στη μία πλευρά θα μειώσει άμεσα τον αριθμό των ατόμων που ενδεχομένως θα εκτεθείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης στο μισό, για να μην αναφέρουμε όλους τους ανθρώπους που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν στο διάδρομο.

Επίσης, ρίξτε μια ματιά στην αεροπορική σας εταιρεία για να δείτε τους μηχανικούς ελέγχους που έχουν σχεδιαστεί ή εφαρμοστεί για την απομόνωση των κινδύνων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται συστήματα εξαερισμού, υποχρεωτικές αποστάσεις μέσα στο σκάφος και ηλεκτροστατικοί απολυμαντικοί ψεκασμοί κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Όταν το σύστημα εξαερισμού στα αεροπλάνα λειτουργεί, τα αεροπλάνα έχουν πολύ υψηλή αναλογία εξωτερικού καθαρού αέρα προς ανακυκλωμένο αέρα – περίπου 10 φορές υψηλότερη από τα περισσότερα εμπορικά κτίρια. Επιπλέον, τα περισσότερα συστήματα αερισμού των αεροπλάνων διαθέτουν φίλτρα HEPA. Αυτά είναι τουλάχιστον 99,9% αποτελεσματικά στην απομάκρυνση σωματιδίων που έχουν διάμετρο 0,3 μικρά και πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση τόσο μικρότερων όσο και μεγαλύτερων σωματιδίων.

Πώς να είστε ασφαλείς

Από το check in, τους ελέγχους ασφαλείας έως την επιβίβαση, θα αγγίξετε πολλές επιφάνειες. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο:

Φέρτε μαντηλάκια για να απολυμάνετε επιφάνειες όπως η ζώνη ασφαλείας και τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως το διαβατήριό σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μαντηλάκια χειρός, φέρτε ένα μικρό πανί εμποτισμένο με διάλυμα χλωρίνης σε σακούλα με φερμουάρ. Αλλά θυμηθείτε: Περισσότερη χλωρίνη δεν πάει να πει περισσότερη ασφάλεια και μπορεί να μην είναι ασφαλής. Χρειάζεστε μόνο μία κουταλιά της σούπας σε τέσσερα φλιτζάνια νερό για να έχετε σωστό αποτέλεσμα.

Φέρτε πλαστικές σακούλες με φερμουάρ για προσωπικά αντικείμενα που μπορεί να αγγίξουν άλλοι, όπως την ταυτότητά σας.

Πλύνετε τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών όσο πιο συχνά μπορείτε. Ενώ το σαπούνι και το νερό είναι πιο αποτελεσματικά, το απολυμαντικό χεριών είναι χρήσιμο μετά το πλύσιμο για να καθαρίσετε τυχόν σημεία που έχετε παραλείψει.

Μόλις φτάσετε στο κάθισμα (ελπίζουμε σε παράθυρο), μείνετε στη θέση σας.

Πηγή: cnn.com