Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν χθες Δευτέρα οδηγία προς τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Γερμανία και στη Δανία, χώρες που πλήττονται από νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το οποίο εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δύο οδηγίες που ανεβάζουν στη βαθμίδα 4, την υψηλότερη, το επίπεδο συναγερμού για αυτές τις δύο χώρες, όπου καταγράφονται «πολύ αυξημένα» κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταγράφηκε ενώ η Γηραιά Ήπειρος δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το νέο κύμα της πανδημίας, εν μέσω διαδηλώσεων, ενίοτε βίαιων, ειδικά στην Ολλανδία, εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τεκμηριώνοντας την απόφαση, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξήγησαν ότι «ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες» μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν εξαιτίας της διασποράς παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν, η χώρα του οποίου κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ρεκόρ 65.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μέσα σε μια ημέρα, προειδοποίησε πως «ο καθένας μας είτε θα εμβολιαστεί, είτε θα νοσήσει και θα αναρρώσει, είτε θα πεθάνει» εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ως το τέλος του χειμώνα.

Στη Γερμανία το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης είναι ακόμη κάτω από το 70%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχει φθάσει το 75%.

Για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα, η γειτονική Αυστρία, παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, επέβαλε περιορισμούς στον πληθυσμό της ως τουλάχιστον τη 13η Δεκεμβρίου.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε αυξήσει τον Αύγουστο στη βαθμίδα 4 το επίπεδο συναγερμού για τη Γαλλία -έκτοτε το αναθεώρησε στη βαθμίδα 3- και κατόπιν για την Ελβετία, εξαιτίας του υγειονομικού κινδύνου, μπροστά στην επιδημιολογική κατάσταση.

Στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ήδη κι άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους το Βέλγιο, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Πριν από την πανδημία, οι ταξιδιωτικές οδηγίες της αμερικανικής διπλωματίας αφορούσαν κυρίως χώρες σε κρίση ή εμπόλεμες ζώνες, όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.