Η παράταση των μέτρων και τον Απρίλιο είναι δεδομένη, με το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να επιμένει στην αυστηρή οχύρωση – για όσο χρειαστεί -του πληθυσμού, ενόσω συνεχίζεται η δυναμική επέλαση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Και επιμένουν ότι το φονικό πέρασμά του δεν αποτυπώνεται με σφοδρότητα – τουλάχιστον όπως όλα δείχνουν έως τώρα -στα νοσοκομεία, καθώς η πλειονότητα των πολιτών τηρεί ευλαβικά τα μέτρα.

Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, τα έως τώρα δεδομένα που αφορούν τη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά – συγκριτικά τουλάχιστον με ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται θανάσιμα από τον SARS-CoV-2. «Στην Ιταλία ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε να δρα στις 26 Φεβρουάριου και έκτοτε τα κρούσματα διπλασιάζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στη χώρα μας προς το παρόν τα κρούσματα διπλασιάζονται σε μία εβδομάδα».

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας επιμένει τα τελευταία 24ωρα να επαναλαμβάνει ότι «δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση».

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πάντως το γεγονός ότι οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να αναλώνονται δημοσίως σε προβλέψεις, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος της ανατροπής στην έως τώρα καλή πορεία που διαγράφει η Ελλάδα – και επιβεβαίωση η πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Αλλωστε ο κ. Τσιόδρας δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. «Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είμαστε ακόμη μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης». Επικαλούμενος δε το παράδειγμα της Κίνας, με έμφαση στην επαρχία Χουμπέι – εκεί από όπου ξεκίνησε ο εφιάλτης σπέρνοντας τον τρόμο παγκοσμίως -, επισημαίνει ότι τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης διήρκεσαν 10-11 εβδομάδες, τα οποία σημειωτέων συνεχίζονται.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επέκταση του «Μένουμε σπίτι» και τον Μάιο είναι σενάριο που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει.

Το ερώτημα εν’ τούτοις που αναζητεί απάντηση είναι: «Γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή;».

Για να κατανοήσει όμως κανείς τον συλλογισμό των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων, αρκεί να συμβουλευθεί το ημερολόγιό του καταγράφοντας τις ημερομηνίες που ελήφθη- σαν τα μέτρα – με πρώτο το κλείσιμο των σχολείων στις 10 Μαρτίου.

«Τώρα είμαστε στη φάση της επιτήρησης της αποτελεσματικότητας της πρώτης δεσμίδας μέτρων, που ξεκίνησαν με την παύση λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμιδών. Επιπρόσθετα, σε 10-15 ημέρες θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την επίδραση της δεύτερης δεσμίδας μέτρων, που αφορούν κυρίως τον περιορισμό κυκλοφορίας των πολιτών» αναλύει ο καθηγητής κ. Σύψας.

Και επισημαίνει ότι κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει την κορύφωση της επιδημίας, παρ’ όλα αυτά ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η καμπύλη να μην αυξηθεί δραματικά αλλά, αντιθέτως, να απλωθεί στον χρόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα σύστημα Υγείας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών. Ο λόγος που οι επιστήμονες επενδύουν στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οφείλεται στο γεγονός ότι φαίνεται να φρενάρουν τη μεταδοτικότητα του νέου ιού, που ορίζεται από τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής (και συμβολίζεται ως R0). Ειδικότερα, χωρίς τη λήψη μέτρων ένας άνθρωπος που νοσεί μολύνει κατά μέσο όρο δύο ακόμα. Όταν όμως τα μέτρα εφαρμόζονται και συνεπώς είναι αποτελεσματικά, τότε αντίστοιχα ο αριθμός πέφτει ραγδαία, δηλαδή κάτω του ενός.

Πηγή: Το Βήμα