Επιτακτικό μήνυμα εμβολιασμού στέλνουν οι ειδικοί, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται. Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται μόνο ανεμβολίαστοι, ενώ οι εμβολιασμένοι “περνούν” τον ιό με απλά συμπτώματα.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε ένα εργαλείο το οποίο είναι ο εμβολιασμός και δεν το χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε.

Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν ανασφάλειες στον κόσμο που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερδημοσιοποίηση των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί. Μάλιστα αυτό γίνεται ευρέως στα social media, όπου παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις οι οποίες δεν είναι κατ΄ ανάγκη σχετιζόμενες με τον εμβολιασμό και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται αμέσως από τις αρμόδιες Αρχές.

Σε ότι αφορά την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων την οποία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε και 4ο κύμα. Αυτή η αύξηση μπορεί να έρθει είτε το φθινόπωρο, είτε νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει σαφής πρόβλεψη καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα, λέγοντας πως όντως φαίνεται να υπάρχει μια διαφοροποίηση στα συμπτώματα, καθώς μοιάζουν περισσότερο με αυτά του κρυολογήματος. Υπάρχει συνάχι και λιγότερο ξηρός βήχας ή ανοσμία, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό, είπε ο κ. Βατόπουλος θα πρέπει να εξεταζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε ένα απλό συνάχι.

Εμβολιασμός, η μόνη λύση

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής πνευμονολογίας- εντατικής θεραπείας, μιλώντας στο ΜEGA, σημείωσε: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, η λύση είναι μια, ο εμβολιασμός».

Ερωτηθείς για το πιστοποιητικό νόσησης, ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι: «Εξαρτάται από το αν έχει μοριακό ή rapid test από το οποίο να έχει διαγνωστεί ή διαγνώστηκε από μόνος του. Αν έχει οποιοδήποτε τεστ μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό νόσησης.»

Όπως τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα. Το αν θα έρθει και τι ένταση θα έχει εξαρτάται από εμάς. Σήμερα θα συμπληρώσουμε 4 εκατ. συνανθρώπους μας που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και 1 εκατ. που θα έχει κάνει μια δόση. Αν προστρέξουμε στον εμβολιασμό όλοι προλαβαίνουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας για να προλάβουμε οποιοδήποτε κύμα».

Για το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στάθηκε στην περίπτωση του σκευάσματος της AstraZeneca: «Υπάχουν άνθρωποι που φοβούνται. Στις σχολές επικοινωνίας το εμβόλιο της AstaZeneca θα είναι παράδειγμα απαράδεκτης επικοινωνίας. Αυτό το εμβόλιο έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα παρότι είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο.»

«Ο δισταγμός που υπάρχει πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, ακόμα και σε εμβολιαστικά κέντρα κάποιοι συνάδελφοι είναι πολυ αυστηροί στα κριτήρια που δέχονται κάποιος να εμβολιαστεί ή όχι. Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι άνθρωποι ειδικοί στον εμβολιασμό. Δεν είναι άνθρωποι που θα πάρουν την ευθύνη. Έχω προτείνει να φτιαχτεί μια πλατφόρμα που όταν οι πολίτες αποτρέπονται από συνάδελφου να εμβολιαστούν να καταθέτουν το περιστατικό και να κρίνεται από την επιτροπή αν είχε δίκιο ο συνάδελφος ή όχι. Να κρίνεται υπερησιακά αν είχε δίκιο ή όχι. Ο γιατρός δεν είναι θεός και θέλοντας να κάνει καλό, μπορεί να αποτρέψει έναν άνθρωπο χωρίς να πρέπει”, πρόσθεσε.

Για τον φόβο για πιθανές μελλοντικές παρενέργειες σημείωσε: «Σε ένα φάρμακο που λαμβάνω κάθε μέρα μετά από 4-5 χρόνια μπορεί να υπάρξει μια άθροιση τοξικής δράσης που δεν φαινοταν τον πρώτο χρόνο. Το εμβόλιο δεν είναι έτσι, είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού σε κάτι. Γίνεται τώρα, μετά από ένα μήνα και τέλος».

«Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα οποια κυβέρνηση κι αν κυβερνάει», υπογράμμισε. «Η μάσκα δεν έχει φύγει στους εσωτερικούς χώρους. Κι ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η σύσταση είναι να τη φοράμε. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αυξημένα κρούσματα αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά.», ανέφερε σημειώνοντας πως ο μη εμβολιασμός δεν έχει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. «Πως θα προστατέψουμε και τους άλλους συμπολίτες μας;», διερωτήθηκε.

 

Με απλά συμπτώματα οι εμβολιασμένοι

Το σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Όπως είπε στις ΜΕΘ των νοσοκομείων το 99,2 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι.

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν φτάνουν ποτέ στη ΜΕΘ. Να γίνει αυτό κατανοητό. Και αν νοσήσει κάποιος (εμβολιασμένος) είναι με απλά συμπτώματα και με την μετάλλαξη την τελευταία».

Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι τα πράγματα θα είναι τόσο δύσκολα που κανένας δεν θα θέλει να τα σκεφτεί εάν έως το τέλος Αυγούστου, το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και όχι 70% ή 75%.

Κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς όπως είπε παρατηρείται μια μικρή μείωση στα άτομα που σπεύδουν να εμβολιαστούν στις μικρότερες ηλικίες αν και έχουν αυξηθεί λίγο οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες των 50, 60 και άνω.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι η ομάδα που δεν πρόκειται να πειστεί να εμβολιαστεί γιατί πιστεύει για παράδειγμα ότι κολλάνε τα ψαλίδια στο μπράτσο είναι ένα 5%. Για τους υπολοίπους που είναι διστακτικοί πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στην οποία εκτός από τους γιατρούς πρέπει να συμμετάσχει και η εκκλησία. Τόνισε ότι οι απειλές και το κούνημα δακτύλου δεν αποδίδει ειδικά στους νέους αντίθετα χρειάζεται επανάληψη στα επιχειρήματα ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν. Εκτίμησε ότι ήταν λάθος η απόφαση για σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους γιατί ήταν πρόωρη και προκάλεσε χαλαρότητα.

Για τους εμβολιασμούς νέων 15 έως 17 ετών, η Παγώνη τόνισε ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου προσθέτοντας ότι «οι καθηγητές εννοείται ότι πρέπει να είναι ήδη εμβολιασμένοι». Για τις μικρότερες ηλικίες πρόσθεσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών που ήδη γίνονται σε άλλες χώρες.