Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα να είναι ραγδαία. Επί τάπητος θα τεθούν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης και πιθανά νέα μέτρα. 

Στη σύσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο θα συμμετέχουν οι περιφερειάρχες και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σημειώνεται πως η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο «κόκκινο», με τη Θεσσαλονίκη να είναι πολύ κοντά στην Αττική όσον αφορά στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή στο Λεκανοπέδιο ανιχνεύθηκαν 537 κρούσματα, όταν στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 447.

Η δε πίεση στις ΜΕΘ ειδικά στη βόρεια Ελλάδα είναι εμφανής, με τη συντιπριτκή πλειοψηφία των διασωληνωμένων να είναι ανεμβολίαστοι.

Τα όποια μέτρα ληφθούν θα επικεντρώνονται στους ανεμβολίαστους. Εξετάζεται μεταξύ άλλων, οι εξωτερικοί μικτοί χώροι διασκέδασης να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, καθώς και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους. Επίσης πιθανά να απαιτούνται περισσότερα rapid από το ανεμβολίαστο προσωπικό.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.

«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για δραματική κατάσταση της χθεσινής εφημερίας στο Παπανικολάου έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, κάνοντας λόγο για 90 προσελεύσεις, 34 εισαγωγές, 1 απλό κρεβάτι άδειο, 100% πληρότητα στις κλίνες Covid-19 και 4 αερομεταφορές ασθενών στην Αθήνα. Οκτώ δε ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι.