Μετά την κάλυψη των εργαζομένων, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που πλήττονται ξανά, επτά μήνες μετά την λήξη του δεύτερου lockdown της οικονομίας, από τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Αυτονόητο είναι ότι η έκταση και η διάρκεια αυτού του δεύτερου πακέτου στήριξης θα εξαρτηθεί από την διάρκεια και την ένταση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, προκειμένου να περιοριστεί η επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον.

Αν οι περιορισμοί διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, τότε τα πρόσθετα μέτρα θα αφορούν την παράταση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, παλιών (δηλαδή όσων βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση), αλλά και εκείνων με προθεσμίες οι οποίες λήγουν μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου με ανάλογη διαμόρφωση, εάν η διάρκεια των περιορισμών είναι μεγαλύτερη.

Η αναζήτηση, σε αυτή τη φάση, εντοπίζεται σε μέτρα αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως της εστίασης, που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά τις ημέρες των εορτών. Η διαφορά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του τέλους 2020 και των αρχών του 2021 είναι ότι για φέτος τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς.

Σε αυτή την χρονική φάση, οι επιχειρήσεις αυτές όχι μόνο βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας αλλά, σε αντίθεση με πέρυσι, όταν παρέμεναν κλειστές με κρατική εντολή, βρίσκονται σε λειτουργία – και άρα έχουν να αντιμετωπίσουν και λειτουργικά έξοδα.

Μάλιστα, ειδικά η εστίαση έκανε αυξημένες δαπάνες για την πρόσληψη προσωπικού και πρώτων υλών, ακριβώς επειδή πλησίαζε η εορταστική περίοδος. Επιπλέον, αρνητικό στοιχείο για φέτος είναι ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Εξετάζεται και άμεση ενίσχυση

Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζεται κάποιο πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης στο οποίο βέβαια θα πρέπει να συμφωνήσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ξανά, καθώς το πρόγραμμα έχει κλείσει και πλέον όσοι ενισχύθηκαν από αυτό θα πρέπει να αρχίσουν να το αποπληρώνουν από τον Ιούνιο, με μια γενναία έκπτωση που φτάνει το 75%. Ένα περαιτέρω κούρεμα του επιστρεπτέου τμήματος της ενίσχυσης είναι ενδεχόμενο, αλλά δεν αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται αυτό το διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η όποια άμεση ενίσχυση θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, εάν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας συνεχίζονται μέχρι τότε και υπάρχουν στοιχεία από τους πληττόμενους κλάδους που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του τζίρου ήταν σημαντική.

Από το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η φετινή περίοδος είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν, καθώς παρά τους περιορισμούς που πλήττουν τώρα, συγκυριακά, κυρίως τον κλάδο της εστίασης, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Η όποια ενίσχυση αποφασιστεί θα πρέπει να είναι ισορροπημένη ώστε να καλυφθούν οι εργαζόμενοι και παράλληλα να μην έχουμε λουκέτα στον χώρο, ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους και τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας.

Πηγή: capital.gr