Εικόνα σταθεροποίησης και όχι εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων καταγράφει το σκηνικό της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ χθες Τρίτη (5/10) ήταν και πάλι υψηλά και συγκεκριμένα 303, με τα 168 να καταγράφονται στην Αττική.

Η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική αλλά ακόμη ελεγχόμενη, ενώ οι επόμενες μέρες θα κρίνουν την  αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες και το ενδεχόμενο λήψης νέων. “Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων”, σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.

Πίεση στο σύστημα υγείας – Πόσες ΜΕΘ είναι κενές στην Αττική

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19, -συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα. Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν, ότι στην Αττική, τα 2/3 των κλινών ΜΕΘ COVID-19 είναι κατειλημμένα.

Ειδικότερα, από τις 272 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που υπάρχουν πανελλαδικά, οι 99 είναι κατειλημμένες και 173 κενές (ποσοστό 64%). Μόνο στην Αττική υπάρχουν σήμερα 126 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, με τις 84 να είναι κατειλημμένες, δηλαδή 42 να μένουν κενές (ποσοστό 33%).

Γώγος για καθολική χρήση μάσκας: Θα δούμε

«Είχαμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων στην Πάτρα, ενώ εδώ και καιρό είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που είναι περιορισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Πάτρα είναι μια φοιτητούπολη, ο κόσμος μετακινείται. Έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα. Έχουμε μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα 57 κρούσματα, αλλά η δυναμική είναι ανησυχητική καθώς έχουμε αύξηση και διασπορά. Είναι mini lockdown, δεν είναι το δεκαπενθήμερο που συνηθίσαμε, καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο βασικός χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι οι 7-10 μέρες», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Χαράλμαπος Γώγος, με δηλώσεις του στο MEGA για τα μέτρα σε Αχαϊα και Γιάννενα.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο είπε: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

Σχετικά με το σενάριο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και του πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά περιοχή, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε: «Υπάρχει το μέτρο των περιορισμών κατά περιοχή, αλλά σε έναν ιστό όπως η Αθήνα αν κλείσεις μια περιοχή θα μεταφέρεις τον κόσμο στην άλλη. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή να κλείνει η εστίαση στις 10. Θα τα δούμε όλα την άλλη εβδομάδα».

Μιλώντας σχετικά με τις μάσκες, και κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν, ο ίδιος τόνισε ότι: «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».

Επικοινωνιακό λάθος Τραμπ

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο, και εμφανίστηκε μη φορώντας μάσκα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι: «Ξέρετε ότι όταν κάποιος αρρωστήσει από κορωνοϊό, οι οδηγίες είναι να επιστρέψει με μάσκα δέκα ημέρες μετά την ύφεση και του τελευταίου συμπτώματος. Όταν γυρίζει τέτοια εποχή χωρίς μάσκα, είναι επικοινωνιακό λάθος».

Σχετικά με το εξιτήριο – express του Αμερικανού προέδρου από το νοσοκομείο, ο ίδιος είπε ότι: «Σε έναν κοινό άνθρωπο δεν θα γινόταν ποτέ αυτό. Χρειάζεται παρακολούθηση τουλάχιστον 7-10 ημερών. Κατά πάσα πιθανότητα η παρακολούθησή του θα συνεχιστεί στον Λευκό Οίκο, από ομάδα γιατρών», ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχω τον ιατρικό του φάκελο και δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Αν πιστέψουμε τα αναφερόμενα από τον αμερικανικό Τύπο, ο Τραμπ έκανε ένα σύμπλεγμα θεραπείας. Πιθανώς να τον βοήθησε αυτό στην ταχεία ανάρρωσή του. Αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα».

Σε μίνι lockdown Αχαΐα και Γιάννενα

Σε ισχύ είναι στο μεταξύ από σήμερα και για τις επόμενες επτά ημέρες, ειδικά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού σε Αχαΐα και Γιάννενα.

Από τα 47 κρούσματα συνολικά την τελευταία εβδομάδα στην Αχαΐα το 85% εντοπίζονται στην Πάτρα. Το υπόλοιπο 15% σε Αιγιαλεία και Δυτική Αχαΐα. Στην Αχαΐα σε διάστημα 48 ωρών στην περιοχή καταγράφηκαν 18 κρούσματα. Αναλυτικά, τα 12 κρούσματα βρίσκονται στην Πάτρα, τα τέσσερα στην Αιγιαλεία και δύο στην Δυτική Αχαΐα.

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.