Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς συνεχίζεται η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, με πολλά από αυτά να συναντώνται σε κλειστές δομές, όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι μεγαλύτερος.

‘Ετσι, χθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, όπου διαμένουν 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες και άλλα 19 σε γηροκομείο στο Μαρούσι. Και οι δύο δομές τέθηκαν σε καραντίνα.

Οι δύο νέες εστίες κορωνοϊού έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τα γηροκομεία “Αγία Κυριακή” και “Εστία Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο στο Ασβεστοχώρι να μετρά ήδη 23 νεκρούς. Σε καραντίνα παραμένουν και οι τρόφιμοι στο γηροκομείο του Μοσχάτου όπου 28χρονη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Επίσης, στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα έχουν βρεθεί 33 θετικά κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους και φιλοξενούμενους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου. Την ικανοποίησή για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Εξακολουθούμε – είπε – να έχουμε ένα πολύ χαμηλό positivity rate, δηλαδή θετικά κρούσματα ανά αριθμό τεστ, κάτι το οποίο εκλαμβάνω ως μία θετική εξέλιξη”.

Την καθοριστική σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων στους οίκους ευγηρίας είχε επισημάνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση, λέγοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορείς να δεχτείς ούτε την παραμικρή υποχώρηση στην τήρηση των μέτρων. Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα χειρουργείο, σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να μην έχεις πλύνει τα χέρια σου για να χειρουργήσεις, να μη φοράς την μάσκα και να μολύνεις το τραύμα».

Με αυτές τις εξελίξεις, οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου, χθες στο ΣΚΑΙ, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανάφερε τρεις λόγους που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός είναι πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει.

«Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Σε καραντίνα κλειστές δομές

Συγκεκριμένα σε καραντίνα για 10 μέρες, τέθηκε χθες το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό 19 συνολικά θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 18 φιλοξενούμενοι και ένα μέλος του προσωπικού.

Στην εν λόγω δομή:

– Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

– Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Μοσχάτο

Σε καραντίνα παραμένουν και οι τρόφιμοι στο γηροκομείο του Μοσχάτου όπου 28χρονη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η 28χρονη που είχε παρουσιάσει πυρετό, βρέθηκε θετική στο τεστ και ενημέρωσε τους επικεφαλής του γηροκομείου, το οποίο μπήκε αμέσως σε καραντίνα, ενώ έγινε και η ιχνηλάτηση των επαφών της.

Μόρια

Σε καραντίνα για συνολικά 14 μέρες τέθηκε και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε 40χρονο πρόσφυγα. Ο πρόσφυγας εγκατέλειψε τη δομή προσφύγων στην οποία διέμενε για να μεταβεί στην Αθήνα τον Αύγουστο, ωστόσο επανήλθε, άγνωστο πότε, καθώς δεν μπορούσε να επιβιώσει.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε ότι μεταβαίνει για αυτοψία στη δομή προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια όπου θα διεξαχθούν τεστ μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο 40χρονος Σομαλός πρόσφυγας δεν είχε πολλές επαφές, ωστόσο το κλιμάκιο του Οργανισμού θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στο ΚΥΤ αλλά και στην Λέσβο γενικότερα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

233 κρούσματα

Σε 233 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (2/9) ο ΕΟΔΥ.

Από το σύνολο των 10.757 κρουσμάτων, το 55.6% είναι άνδρες. 2.141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πως κατανέμονται

Από τα 233 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα , τα 207 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 17 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση