Προς ύφεση βαίνουν οι εστίες κορωνοϊού που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα, ωστόσο τα νέα διάσπαρτα κρούσματα σε συνδυασμό με τη γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και το επικείμενο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, εντείνουν την ανησυχία των ειδικών.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του καθηγητή Ιολογίας, Γιώργου Σουρβίνου στον ΣΚΑΙ ότι τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να υπάρξει κάποια αντιική θεραπεία. Ο ίδιος υπογράμμισε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες – αναζωπυρώσεις του ιού που είχαν εξήγηση. “Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα“, είπε. Θυμίζουμε ότι παρατάσθηκαν τα μέτρα αυστηρής καραντίνας και περιορισμού κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου, στην Ξάνθη, για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, μέχρι τις 30 Ιούνιου, οπότε και θα υπάρξει επανεξέταση των δεδομένων.

“Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση”, σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ανάμεσά τους διάσπαρτα σε Παραμυθιά, Σύρο, Ροδόπη, Καστοριά, Πέλλα και Ξάνθη, σημείωσε: “Χτες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα. Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών”.

Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων, ο καθηγητής επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της. Από 1η Ιουλίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. «Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την προρεία του τουρισμού».

Αισιοδοξία για το εμβόλιο

Παράλληλα, ο Γιώργος Σουρβίνος εξέφρασε την αισιοδοξία του για εμβόλιο στο τέλος του χρόνου. “Οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα του έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο καξηγητής σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε σε τελικό στάδιο με τους προηγούμενους κορωνοϊούς επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός εμβολίου. Οι προηγούμενες πανδημίες μπήκαν σε ένα βαθμό ύφεσης από μόνες τους, περιορίστηκαν, οπότε δεν υπήρξε ανάγκη. «Θεωρώ ότι τώρα θα έχουμε το εμβόλιο γιατί το χρειαζόμαστε» δήλωσε, ενώ σχετικά για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμο υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα του έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι».

Τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, χθες ανακοινώθηκαν 13 νέα κρούσματα.Αυτά καταγράφηκαν ως ακολούθως: 1 κρούσμα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, 1 στη Σύρο, 1 στη Ροδόπη, 1 στην Καστοριά, 1 στην Πέλλα, 3 στην Ξάνθη και 5 εισαγόμενατα (3 από πτήσεις και 2 που εντοπίστηκαν στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στον Προμαχωνα).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.321, εκ των οποίων τα 734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.851 (55.7%) σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα θύματα της νόσου είναι 191, με τα τελευταία οκτώ να είναι κάτοικοι Ξάνθης και Ροδόπης. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.