Στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών αναμένεται να περάσει σύντομα το ισραηλινό φάρμακο ΕΧΟ-CD24, το οποίο θα χορηγείται στους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID19 προκειμένου να αποφευχθεί η καταιγίδα κυτταροκινών, η συχνά μοιραία επιπλοκή της νόσου κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς απορρυθμίζεται και επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του πνεύμονα. Οι δύο προηγούμενες φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη διενεργήθηκε στο Ισραήλ με επικεφαλής τον καθηγητή Nadir Arber και η δεύτερη στην Ελλάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του φαρμάκου, ενώ υπήρξαν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ως προς την αποτελεσματικότητά του. Ειδικότερα, κατά την πρώτη φάση οι 29 από τους 30 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ανάρρωσαν σε λίγες ημέρες, ενώ αντίστοιχη εικόνα προέκυψε και από τη δεύτερη φάση καθώς το 93% των ασθενών ανάρρωσε σε 5 ημέρες. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Nadir Aiber στα ισραηλινό Μέσα, «μέχρι σήμερα δεν αναφέρθηκαν αξιοσημείωτες παρενέργειες σε κανέναν ασθενή». Ο ισραηλινός καθηγητής και η ομάδα του ανέπτυξαν το φάρμακο το οποίο βασίστηκε στην πρωτεΐνη CG24, ένα μικρό μεμβρανικό μόριο το οποίο υπάρχει στα κύτταρά μας και το οποίο μεταξύ άλλων παίζει κομβικό ρόλο στην καταιγίδα των κυτταροκινών.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι 19 στους 20 ασθενείς με COVID-19 δεν χρειάζονται καμιά θεραπεία Ωστόσο, ύστερα από 5-12 ημέρες ένα 5% των ασθενών εμφανίζει επιδείνωση της κατάστασής του, συχνά εξαιτίας της απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος» σημείωσε ο ισραηλινός επιστήμονας και συνέχισε εξηγώντας ότι το πλεονέκτημα του EXO-CD24 έγκειται στο γεγονός ότι εξισορροπεί τη λειτουργία του οργανισμού παρεμβαίνοντας στη ρίζα του κακού και όχι στο σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος: «Πρόκειται για ιατρική ακρίβειας. Είμαστε χαρούμενοι που εντοπίσαμε ένα εργαλείο που επιτρέπει να παρέμβουμε στη φυσιολογία της νόσου. Εν αντιθέσει με τα ετεροειδή, τα οποία καταστέλλουν πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα, εμείς εξισορροπούμε το τμήμα εκείνο που ευθύνεται για την καταιγίδα κυτταροκινών χρησιμοποιώντας ενδογενείς μηχανισμούς του οργανισμού, δηλαδή εργαλεία που μας παρέχει το ίδιο το ανθρώπινο σώμα».

Βεβαίως, τα πρώτα αισιόδοξα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από την κλινική δοκιμή τρίτης φάσης στην οποία θα λάβουν μέρος 155 ασθενείς και η οποία θα αρχίσει σύντομα στο Ισραήλ. «Οσο υποσχόμενα και αν είναι τα ευρήματα των πρώτων φάσεων των δοκιμών μιας θεραπείας, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν αυτά δεν συγκριθούν με τα αποτελέσματα ασθενών που λαμβάνουν εικονική θεραπεία» σημείωσε ο καθηγητής. Πράγματι, ο σχεδιασμός της τρίτης φάσης προβλέπει το ένα τρίτο των εθελοντών ασθενών να λάβει εικονική θεραπεία. Υπολογίζεται ότι η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ο ισραηλινός καθηγητής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εφόσον όλα πάνε καλά, το φάρμακο θα είναι σύντομα διαθέσιμο και σε προσιτή τιμή.

Πηγή: Το Βήμα