Το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει νέα ώθηση στις οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ. Απαιτείται σχεδιασμός και έξυπνο management για να προχωρήσουν  τα έργα που θα δώσουν δυναμική στις χώρες.

Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία έγιναν οι πρώτες χώρες που έλαβαν προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταβλήθηκαν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή προχρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, για το Βέλγιο η Επιτροπή κατέβαλε το ποσό των 770 εκατομμυρίων ευρώ, για το Λουξεμβούργο 12,1 εκατομμύρια ευρώ και για την Πορτογαλία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία είναι οι τρεις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδότηση (13%) στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Η Επιτροπή τονίζει ότι η προχρηματοδότηση θα συμβάλει στην εφαρμογή των βασικών επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το συνολικό ύψος του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας του Βελγίου ανέρχεται σε 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ και του Λουξεμβούργου  σε 93,4 εκατομμύρια ευρώ , με τη μορφή επιχορηγήσεων. Το εθνικό σχέδιο της Πορτογαλίας ανέρχεται σε 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ (13,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.)

Ανώτατα στελέχη της ΕΕ επισημαίνουν ότι «αυτές οι πληρωμές ακολουθούν την πρώτη επιτυχημένη διαδικασία δανεισμού που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Next Generation EU.» Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμα χρεωστικά μέσα της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των πρώτων πληρωμών που προβλέπονται για τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Next Generation EU.

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης, ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται να υποστηρίξει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη –μέλη της ΕΕ. Στο μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), θα διατεθούν 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελούν μέρος της δράσης της ΕΕ να βγει πιο δυνατή και πιο ενωμένη  από την κρίση της νόσου COVID-19, με την προώθηση οικολογικών και ψηφιακών μεταβάσεων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της συνοχής στις κοινωνίες των χωρών της ΕΕ.

Η Ευρώπη έδειξε αντανακλαστικά και καλούνται οι ηγεσίες των κρατών-μελών να τρέξουν γρήγορα τα έργα τους. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και απαιτούν ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη τόνωση της απασχόλησης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και το έργο της κυβέρνησης θα κριθεί από την ταχύτατη υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Η ώρα των έργων που θα δώσει νέα δυναμική στην πατρίδα μας, απαιτεί συνεννόηση  και συνεργασία.