Φουντώνουν, αντί να κοπάζουν, στην Ευρώπη οι αντιδράσεις για τον ακραίο κώδικα «γλωσσικής πολιτικής ορθότητας», τον οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει π πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε.

Οι τελευταίοι που εκτόξευσαν τα πυρά τους ενάντια σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακράν, κάνοντας λόγο ο πρώτος για «ιδεολογική αποικιοκρατία» της Ε.Ε. στην απόπειρά της να «καταργήσει τα Χριστούγεννα», ενώ ο δεύτερος χαρακτήρισε «ανοησίες» το να υπαγορεύει η Ευρώπη στους πολίτες της πώς θα μιλούν. Ο συνήθως μειλίχιος Ποντίφικας μάλιστα παρομοίασε τους ευρώ-γραφειοκράτες με τον (άθεο) Ναπολέοντα, τους ναζί και τους παλαιούς κομμουνιστές της Ανατολικής Ευρώπης.

«Στην Ευρώπη απαγορεύεται να λες τη λέξη “Χριστούγεννα” και να σε λένε “Μαρία”. Με τον παραπάνω πιασάρικο τίτλο, σε φύλλο που κυκλοφόρησε πριν από αρκετές μέρες, η εφημερίδα «II Giornale» της ιταλικής λαϊκής Δεξιάς (ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, που φιλοδοξεί να γίνει τον Ιανουάριο πρόεδρος της Δημοκρατίας), είχε περιγράφει πρώτη την ουσία ενός πολιτισμικού εμφυλίου και ταυτόχρονα γραφειοκρατικής τρέλας, που μαίνεται τον τελευταίο καιρό στις Βρυξέλλες.

Πέτρα του σκανδάλου η 59χρονη Μαλτέζα επίτροπος Ισότητας, Χελένα Ντάλι, η οποία είτε από υπερβάλλοντα ζήλο είτε από αφέλεια έκανε άνω-κάτω την Κομισιόν, συγκέντρωσε τα πυρά συντηρητικών βουλευτών και τη στήριξη μερικών «προοδευτικών», εκθέτοντας την προϊσταμένη της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ζήτημα είναι ότι ο καβγάς συνεχίζεται, παρόλο που η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε εντολή εδώ και μέρες να αποσυρθεί ένας αμφιλεγόμενος οδηγός 32 σελίδων, με τον οποίο η επίτροπος Ντάλι έφτασε στα άκρα τους κανόνες πολιτικής ορθότητας και «ίσης» αντιμετώπισης φύλων, θρησκειών και εθνοτήτων, δίνοντας μεταξύ άλλων τις κάτωθι συμβουλές σε Ευρωπαίους αξιωματούχους: «Να αποφεύγετε το χαιρετισμό “κυρίες και κύριοι”, αλλά να λέτε ουδέτερα “κύριοι συνάδελφοι”… Να μη θεωρείτε αυτονόητο ότι ο συνομιλητής σας είναι χριστιανός. Γι’ αυτό να αποφεύγετε τις ευχές και τις αναφορές στη λέξη “Χριστούγεννα”, μιλώντας αορίστως για “γιορτές” ή διακοπές… Οταν αναφέρεστε σε υποθετικά ονόματα να μη χρησιμοποιείτε αμιγώς χριστιανικά όπως “Μαρία” και “Γιάννης”, αλλά ανάμικτης διεθνούς προέλευσης, όπως “Μαλίκα” και “Τζούλιο”».

Αυτές οι υπερβολές πέρασαν σχετικά απαρατήρητες όταν η Ντάλι δημοσιοποίησε περήφανα στο twitter το δημιούργημά της τον Οκτώβριο. Σύντομα όμως έγινε στόχος του Βατικανού και του συντηρητικού ευρωπαϊκού Τύπου, βγάζοντας από τα ρούχα της τη Φον ντερ Λάιεν.

Είναι γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομισιόν φέρει μερίδιο ευθύνης, αφού διόρισε το 2019 την Ντάλι επίτροπο Ισότητας, δίνοντας την εντολή να «ενισχύσει τη δέσμευση της Ευρώπης στην ισότητα και συμπεριληπτικότητα κάθε είδους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνότητας, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή θρησκευτικών πεποιθήσεων». Η ίδια όμως, όταν τα πράγματα… σκούρυναν «άδειασε» την υφιστάμενό της, κατηγορώντας την ότι έγινε βασιλικότερη του βασιλέως: «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα εκτιμούσαν τπ χρήση ουδέτερης γλώσσας, αλλά δεν πρέπει να κρύβουμε κι ότι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα!», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Προς το παρόν, η Γερμανίδα αξιωματούχος αντιστέκεται στην πίεση του υπερσυντηρητικού διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Γάλλων γκολικών, Ερίκ Σιοτί, να παύσει εδώ και τώρα τη Μαλτέζα επίτροπο. Ιταλοί δεξιοί βουλευτές απηύθυναν απρεπή σεξιστικά σχόλια κατά της Ντάλι, επειδή προτού γίνει υπουργός Ισότητας σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις της χώρας της, είχε διατελέσει εκπρόσωπος της Μάλτας στο διαγωνισμό Μις Κόσμος το 1979, σε ηλικία 17 ετών.

Η Ντάλι… κατάπιε όλες τις προσβολές και δήλωσε ότι θα εργαστεί για την αναδιατύπωση του «ανώριμου» οδηγού ισότητας, ενώ κάποιοι συνάδελφοί της δείχνουν να την παίρνουν… στο ψιλό: «Καλό απόγευμα κυρίες και κύριοι. Ελπίζω η Κομισιόν να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους», είπε χαριτολογώντας την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, εγκαινιάζοντας ομιλία για το μεταναστευτικό. Υπήρξαν, ωστόσο. Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ευρωβουλευτές που υπερασπίστηκαν τη Μαλτέζα επίτροπο, με το επιχείρημα ότι αν και κάπως υπερβολικές, οι κατευθυντήριες γραμμές της ήταν κατά βάση σωστές. Οι ίδιοι κατηγόρησαν την Κομισιόν ότι υπέκυψε στις πιέσεις ακροδεξιών κύκλων της Ευρώπης.

από τον Ελεύθερο Τύπο